Last news in Fakti

8 Декември, 2016 16:54 1 842 0

Милиарди за отказ?

  • германия-
  • аец-
  • съд-
  • решение

Затова до края на юни 2018 законовата рамка трябва да бъде подобрена

Милиарди за отказ? - 1

Енергийните концерни в Германия трябва да получат „подходящо обезщетение“ за ускорения отказ от атомната енергетика след авария във Фукушима през 2011 г.
Това реши Федералният конституционен съд, след като Еоn, RWE и Vattenfall подадоха жалби в Карлсруе. Според съда, те не са били експроприирани, но някои от новите разпоредби са били в разрез със свободата на собствеността.
Затова до края на юни 2018 законовата рамка трябва да бъде подобрена. „Тук на допустимото законно оформяне на собствеността липсва необходимата конституционна регулация за компенсация“, заяви заместник - председателят на съда Фердинанд Кирххоф при обявяване на решението.
Тази компенсация не би трябвало „винаги да има финансово изражение“, а би могла да бъде представена и чрез „временни мерки или други алтернативи“. Като например продължаване на срока на експлоатация на някои атомни електроцентрали. Това означава, че висшата съдебна инстанция в Германия не отсъжда парични средства за концерните, но поставя основата за искове за обезщетение. Общата сума до сега все още не е назована, но в бранша те се оценяват на 19 милиарда евро.
След аварията във Фукушима през 2011 г. Берлин реши да се откаже от договореното преди това продължение на срока на експлоатация на 17 атомни централи в страната. Беше и потвърдено, че най-
късно до 2022 г. Германия окончателно ще се откаже от атомната енергия.
Успоредно с правния спор в Берлин се водят преговори за разпределяне на огромните разходи, свързани с управлението на атомните отпадъци. За да облекчи централите по отношение на рисковете, свързани с депата за ядрените отпадъци и да поеме отговорността за тях, държавата предложи фирмите да се откажат от исковете си по този въпрос. В момента все още се водят голямо количество дела, свързани с отказа от този вид енергия и произтичащите от това спорове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА