Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 20:09 10 740 21

Гърция: Как се живее с 40 евро на месец

  • гърция-
  • криза
Гърция: Как се живее с 40 евро на месец - 1
Атина

Мария Лиакопулу е жена със силни нерви - и има нужда от тях. Тя е финансов чиновник в Атина и всеки ден изслушва проблемите на хора, доведени до просешка тояга. Всъщност положението на самата Мария не е по-добро, разказва Дойче веле.

 
 
Мария Лиакопулу работи в отдела за консултации на кредитните длъжници към Министерството на финансите. Понастоящем в гръцките съдилища са заведени дела срещу 10 000 граждани, заради неизплатени кредити. Мария смята, че занапред още повече хора ще се нуждаят от помощта й, тъй като данъците растяли постояно, докато заплатите падали главоломно. Впрочем тя също тегне под бремето на строгите мерки за икономии на правителството:
 
Мария - една от многото
 
"И ние като другите искахме да си купим собствен апартамент, защото имахме сигурен доход и изобщо се чувствахме осигурени. Но това, което става сега, свари всички гърци абсолютно неподготвени."
 
Мария разказва, че докато по-рано получавала месечна заплата от 2000 евро нето, сега получава 1700. От тях 1000 автоматично отиват за изплащане на кредита за жилището. А миналия месец като капак трябвало да плати и 660 евро допълнителни данъци. Така че получила чисто 40 евро:
 
"Нищо не е вече както беше преди. Ние, гъркините, не можем да си позволим вече и едно кафе да изпием. Не си купуваме дрехи, не ходим на фризьор. Също и в супермаркета внимавам какво купувам. Вкъщи се отказахме от интернет, а с джиесемите преминахме на предплатени карти."
 
Кой е виновен?
 
За щастие на Мария Лиакопулу мъжът й продължава да получава пенсията си, така че ще могат да задържат своето жилище. Но тя е дълбоко разочарована от правителството на Папандреу и изобщо на социалистическата партия ПАСОК. Мария твърди, че правителството обирало парите на малките хора, на чиновниците и пенсионерите. Вярно е, че гражданите също имали вина за бедата, сполетяла Гърция, но главните виновници били политиците:
 
"Те знаеха много добре какви кредити взимат. Та нали именно те ръководеха финансовата политика на страната. Като си помисля само: всички тия министри, дето прибираха подкупи за милиони, всички неразкрити скандали! Нека първо те да върнат онова, което са окрали. Ала както обикновено, пак ще им се размине."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чичо Скрудж

    0 0 Отговор
    Иде краят на света!
  • 3 обикновен човек

    0 0 Отговор
    Гърците сега ще видят как живеят българите, боли когато си имал и сега, като нямаш. Хората са озверени и губят човешкият си образ,България винаги си е патила от некадърните и продажни политици,най достойният политик и банкер който сме имали, е Атанас Буров, и е умрял в затвора. Осъден от комунистите, за които той предрича,че ще управляват 50години,но ако сега могат да видят България, едно- времешните достойни българи, ще се разплачат.
  • 4 bubblehead

    0 1 Отговор
    От тях 1000 автоматично отиват за изплащане на кредита за жилището.

    ------------------------------------------------------------------------

    Това вероятно е защото "в Гърция е по-евтино от България". О, толкова по-евтино е спoред нашенските недовтасали тутманици ... Мда!
  • 5 станишев

    1 0 Отговор
    от 2000 евро заплата на 1700 евро голям шок ...а в бг как са заплатите ...били зле че те ако са като нас трябва да се самоубият всичките на часа ...хахха
  • 6 ттт

    1 0 Отговор
    сега гърци ми яжте ....
  • 7 The Big Boss

    1 0 Отговор
    Аз пък си спомням как заплатите бяха у нас 40 долара.

    Като в Гърция станат толкова, тогава да се оплакват.
    Търтей !!!
  • 8 123

    1 0 Отговор
    да живеят с български заплати да видят,не да ревът само-малко били взимали-че като не работят кво да вземат
  • 9 медиатор алфа

    1 0 Отговор
    Кратки едномесечни курсове как се живее със 100 евро на месец се провеждат в България. Лектори: 1/3 от българите.
  • 10 капитен

    1 0 Отговор
    ДА ИДВА НА МАГИСТРАЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.ТИРАДЖИИТЕ ПЛАЩАТ.
  • 11 руснака

    2 0 Отговор
    че и обвинява политиците! та нали те са взимали кредити, за да можеш ТИ да взимаш 2000 евро на месец!!! икономиката е била раздута, по-добре ги благодари колко години наред си взимала заплата която не отговаря на работата ти!
  • 12 Гритор Димитров

    2 0 Отговор
    Когато пихте и ядохте пеяхте а когато дойде време да плащате ида работите ревете ТЪРТЕЙ такива.За да обидиш един грък му кажи Мръсен византиец такива са техните номера
  • 13 бг

    4 0 Отговор
    Мрънкането е позволено щом доходите им паднат под размера на нашите в България. Ние стискаме зъби и се опитваме с финансова дисциплина да пробиваме бавно-бавно, а те искат всичко и сега. Искат, ама няма. Какво значи 40 Е на месец? Смята се цялата заплата, а колко и за какво се харчи си е техен проблем. Все едно аз с 270 лв минимална да си купя нова кола на изплащане за 200 лв на месец /има такива оферти/ и да се разрева, че живея със 70 лв на месец. Нахално е уважаеми дами и господа гърци, нахално. А дори не споменаваме за страни по света, където се гладува у мира от глад ... Срамота, гърци нагли нахалници и лентяи!!!
  • 14 Дизела

    3 0 Отговор
    Ох, горките ! И аз за малко да си купя МЕРЦЕДЕС СПРИНТЕР ,ама така се случи ,че работата намаля и се по отказах,но не съм тръгнал да викам Дойче Веле за да им се оплаквам!
    Колко българи взимат 2000 ЛЕВА ( НЕ ЕВРО) ?!
    Лошото е ,че пак България ще го отнесе ! Пак ние ще им плащаме пачангите !!!!!!!!
  • 15 Психоза Масова

    4 0 Отговор
    Гръцките номера край нямат! Защо не казва госпожата каква е пенсията на съпруга й? Пък и журналистът не се сеща да я пита. Тези 660 евро сигурно са на годишна база, тя ги е платила наведнъж, но не значи, че ги плаща всеки месец, ама и това остава "неясно" от статията. Не може при два дохода в семейството всичките разходи да се изваждат само от нейната заплата и накрая уж с 40 евро трябвало да живеят, ами ако съпругът й има 2 500 евро пенсия? Каква е сметката тогава? Аз ли да ги мисля, че са теглили кредит при положение, че единият е вече пенсионер, май по-рано е трябвало да помислят. Имали сигурна работа, как може нещо да е сигурно на този свят, още повече при капитализма. То ние да кажем, че по инерция от социализма, ама те...
  • 16 niki

    2 1 Отговор
    Българи или свободни?“ – с тази статия гръцкият всекидневник „Симера“ стартира дебата в гръцкото общество по повод евентуалното провеждане на референдум относно приемането на новия „спасителен пакет“ за Гръцката държава. Поради актуалността предаваме текста изцяло без съкращения:

    „Българи или свободни? Това е въпроса който всеки един от нас трябва да си зададе преди да пусне гласа си на предстоящият референдум. Не е тайна, че Гърция беше единствената държава на Балканите в която гражданите водеха един нормален, спокоен и смеем да кажем щастлив живот. Това обаче явно не се понрави на някого, а и не е тайна, че Балканите винаги са били трън в очите на така наречената Стара Европа, поради свободолюбивият дух на населението. Тук на Балканите се преплитат множество геополитически интереси и тяхната реализация би била по-лесна, ако това население е подтиснато, унижено, смазано и уплашено. Ето, че дойде реда и на нашата държава, да бъде подчинена и унизена, а народа ограбен и смазан.


    Няма да разискваме как се стигна до този главоломен и невъзможен за връщане дълг, не е тайна кой и как ни го отпусна едва ли не насила. Кой имаше интерес държавата ни да затъне в тази криза, за да може да ни диктува условията по които да развиваме нашата икономика? Няма да посочим и имената на предателите подпомогнали гръцкият народ да се озове в това незавидно положение – да бъде сочен с пръст от целият свят и най-много от тези чиято трансгранична алчност допринесе целенасочено за това състояние, ние ги знаем. А за тези които не са наясно, нека погледнат на кои банки Гърция дължи пари и как тези банки ни ги тикаха в ръцете. Не се учудвайте ако видите там преимуществено френски и немски имена. Сега те убеждават целия свят с неистови крясъци, че правят всичко възможно да спасят Гърция, докато всъщност се мъчат да ни поробят, а когато усетиха, че гръцкият народ не е стадо и не се поддава на подобни манипулации, че не е угаснал пламъка на истинската демокрация, демокрация която ние сме дали на света, изпаднаха в паника. Изпаднаха в паника защото въпросът е не за спасяването на Гърция, а на собствената им алчна кожа с цената поробването на гръцкия народ. И когато ние оказваме съпротива, те желаят да направят така, че цяла Европа да плаща за тяхната алчност, като ни сочат нас за причината, докато ппричината са самите те. Европа трябва да разбере – Вие не спасявате Гърция, вие спасявате банкерите давещи се в последиците от собствената си алчност.


    И така, каква участ са ни приготвили нашите спасители? Отговорът е близо, по-близо отколкото предполагате, а именно ние трябва да споделим участта на българите, нашите северни съседи. Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на площадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.


    И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме прават си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.


    Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.


    В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем.


    Ето какво са ни приготвили нашите „спасители“, те искат да изкупят нашата държава на безценица, да унищожат това което конкурира техният бизнес, да заграбят това което носи сигурни печалби, да ни превърнат в роби страхуващи се да не загубят робовладелците си, страхуващи се дори да не бъдат низвергнати и от робското си положение – те искат да ни превърнат в българи. Защото ако роби можеше да се степенува, то българи би била най-голямата степен. И те искат ние да приемем тази участ доброволно и с благодарност. Те искат дори да купят и земята ни, нашите острови, където да се радват на живота и да се забавляват, докато ние работиме за да изплащаме дългове които никой не ни е питал дали желаем да вземем. Но ние не сме българи, ние сме свободни, ние не се страхуваме, ние не се предаваме, ние знаем що е истинска демокрация.


    Отговорете си на въпроса – Защо европейските управници подскочиха, като чуха за готвения референдум? Не е ли това едно завоевание на демокрацията, един нормален демократичен инструмент, една възможност народа пряко да говори? Разбира се, че е и именно затова не се нрави на иначе уж ортодоксалните европейски демократи. Ето как бързо си пролича двуличието, псевдодемократизма и недоверието в демократичните мех


  • 17 Koko

    2 0 Отговор
    Ма га ядохте кИфтета, не рИвахте.....
  • 18 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    До № 16 НИКИ.Браво за изнесеното във форума.Страшно ме
    заболя,но това е истината за НАС българите.
  • 19 оцеола

    0 0 Отговор
    А пък аз си живея в БГ-то с заплата 400 евро месечно/ама когато съм на работа/ и понеже съм индианеца Оцеола-дреме ми на ....... гола!
  • 20 Йовчо

    0 0 Отговор
    Аз пък съм независим депутат- нищо не зависи от мен.
  • 21 Юстас

    0 0 Отговор
    Ами сега... Как ще живеят с 1700 евро нейна заплата и 2000 евро на мъжа и! То си е мизерия с 3700 евро на месец.