20 Март, 2017 14:33 1 969 0

Защо да се наемат хора с увреждания

  • работодател-
  • хора-
  • увреждания
Защо да се наемат хора с увреждания - 1

Препятствията, през които минават хората с увреждания са безброй – както в прекия, така и в преносния смисъл на тази дума. Един от най-големите препъни камъни е намирането на работа. Повечето работодателите не са склонни да наемат подобен тип служители.

Разрешаването на този проблем е свързан не само с промяна начина на мислене на цялото ни общество, но и с „възпитаването” у работодателите, че тези служители са съвестни и по никакъв начин не предлагат по-ниско качество услуга от своите колеги. Именно това е и основната цел на проекта на Human Capital Store „Подбор на хора с увреждания”. Стремежът е чрез него да се разработи и приложи социално отговорна стратегия, провокираща работодателите към създаване на реални работни места за хора с увреждания. „Целта ни е да покажем на бизнеса ползите от такива служители и да подпомогнем хората с увреждания да намерят професионална реализация. Заехме се с тази услуга, защото вярваме, че всеки човек може да бъде ангажиран на пазара на труда, стига да бъде намерен балансът между уменията му и работата, която извършва”, казва специално за Факти.бг Мирослава Николова, управител на Human Capital Store.

Ролята на компанията е да бъде свързващият елемент между бизнеса, неправителствените организации и самите хора с увреждания. Да консултира компаниите за ползите, които биха имали при назначаване на човек с увреждане и да дадат на организациите информация с актуални възможности, за да насочат към компанията свои клиенти, можещи да изпълняват дадена работа.

„В обществото ни все още се забелязва пренебрежение към хората с увреждане и възможността им да бъдат наети на работа. Мисля обаче, че при задълбочена оценка на уменията, последвана от подходящи обучения за тяхното развитие и подобряване, хората с намалена трудоспособност могат да бъдат полезни в множество сектори. В професии, свързани с предлагане на услуги, администрация, ресторанти, производство и други. Хората с увреждания могат да бъдат ресурс на ползи и повече резултати в компаниите. Те създават разнообразие в екипите и увеличават морала на работното място”, обяснява Николова.

Изследвания показват, че в екипи, в които работят хора с увреждания, се наблюдава по-малко текучество. Също така е важно да се обърне внимание на работодателите, че те ползват административни облекчения, както и нараства доверието към тях от страна на кредитори, държавни институции и обществени организации. Съществуват много добри практики, които за съжаление не са намерили толкова голяма публичност и приемане в ръководителите на български компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА