Last news in Fakti

29 Април, 2017 16:33 5 582 6

Приказка за бялата вещица: Иванка Тръмп и робският труд в китайската ѝ фабрика

  • китайска фабрика-
  • работници-
  • робски труд-
  • ниско заплащане-
  • модна марка-
  • дрехи-
  • иванка тръмп

Китайските работници, които шият дрехи с марката „Иванка“, работят дълги и изтощителни смени за нищожни пари

Приказка за бялата вещица: Иванка Тръмп и робският труд в китайската ѝ фабрика - 1
Снимка АП/БТА

Работниците в китайската фабрика за облекла, използвана от компанията, която наред с останалите си марки, произвежда и облеклата за модната линия на Иванка Тръмп, работят по близо 60 часа седмично, за да получат малко повече от 62 долара на седмица. Това сочат данните от официалния одит, публикуван в понеделник, пише в. Washington Post.

Около 80-те работници, които се трудят във фабриката, плетат дрехи за компанията G-III Apparel Group, която притежава изключителните права да произвежда рокли и блузи с марката "Иванка Тръмп" от 2012 г. насам.

Дъщерята на новия американски президент няма водеща роля в G-III, а в публикувания в понеделник доклад не се съобщава името или местонахождението на фабриката, нито се посочва дали в момента на проверката, работниците са шиели дрехи от марката "Иванка".

Инспекторите от Асоциацията за честен труд (Fair Labour Association (FLA), в която членуват компании като Apple и Nike, са открили десетки нарушения и неспазване на международните трудови стандарти по време на двудневна обиколка в завода през октомври. Според доклада им правата на работниците са пренебрегнати и те са принудени да работят дълги часове на високи обороти, а парите, които получават за труда си са под установената минимална надница в Китай.

Инспекцията показа на света изключително рядък поглед върху условията на труд, вътре в глобалната производствена машина, която помогна на модната марка на Тръмп да генерира милиони долари, пише сайтът Veterans Today.

Новината за ужасните условия на труд в тази китайска фабрика, която робува на модната марка на дъщерята на американския президент, дойде непосредствено, след като Иванка Тръмп се опита да се представи като защитник на правата на работниците и защитник на кампанията на Доналд Тръмп: "Купи американски продукт, наеми американски работници".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 черен ПР

    20 2 Отговор
    Това сигурно важи и за всички останали китайски компании произвеждащи телефоните и таблетите откоито четете това, дрехите които носите, частите за колите, които карате и дори чесъна в таратора ви. Така че с какво точно Иванка е различна от милионите собственици на фирми и марки чиято продукция се прави там. Ако някои има претенции, защо не ги търси от китайското правителство !?

    Коментиран от #2

  • 2 законен

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "черен ПР":

    Аз първо не виждам с какво е различна от заплатите в шивашките цехове в България , 62 долара седмично значи около 450 лв месечно , което като чиста крайна сума е повече от половината цехове у нас и то при работа на норма , което значи че може и сто часа седмично да ти трябват . Не случайно вече взеха да ги изнасят от Китай към Египет и Етиопия , където тия пари (седмичните) ги взимат за месец
  • 3 Кирил Младенов

    10 3 Отговор
    Господ дава, но и взима. Ако тази има грехове, няма да я забрави. Другото е лицемерна демокрация. На тази друг не може да я съди на света.
  • 4 реалито е такова

    20 1 Отговор
    Еми това е капитализма бе-вие какво искате.Основната доктрина на капитализма е : хората да работят повече----да получават по-малко----и да употеребяват повече от заработаните средства(кредити)...--това е накратко.
  • 5 Kana

    7 3 Отговор
    ,,Бяла вещица'' , ами като не е виждала работа в живота си. Голяма пастърма на толкоз години, хората работят че пушек се вдига! Глезената милиардерска щерка! Вижти ме, коя съм аз!
  • 6 гост

    11 0 Отговор
    Значи експлоататорския труд в Китай е нормалната заплата у нас. Знаете ли, че у нас за ошиването на един спален комплект дават по 0,60ст. за труд. Без осигурновки, отчети или данъци, за плат още 3-5лв и добавете още 2лв за логистика и става 6-8лв. Същия комплект се продава за 40-45лв в магазина. Това е реалността и тези работници нямат правна защита и не подават сигнали за експлоатацията нищо няма да се промени. Един телефон ви коства да сигнализирате за проверка, ако поне 30% получат актове или бъдат затворени, то положението на другите ще се подобри от страх да не стане същото. Не го приемайте за даденост това робовладелско поведение.