Last news in Fakti

31 Май, 2017 15:49 1 273 0

Светът губи $1,4 трлн. годишно заради тютюнопушене

  • цигари-
  • пушене
Светът губи $1,4 трлн. годишно заради тютюнопушене - 1

Тютюнопушенето убива повече от 7 милиона души всяка година и струва на домакинствата и правителствата над $1,4 трлн. чрез разходи за здравеопазване и загуба на производителност. Към обществена нетърпимост по отношение на тютюнопушенето призовава доц. д-р Диана Петкова, председател на Дружеството на пулмолозите в обръщение, изпратено и до медиите.

31 май е обявен от Световната здравна организация за Световен ден без тютюнев дим. Всяка година от 1988 г. на този ден медици от цял свят се включват в кампаниите за намаляване на тютюнопушенето. Тази година мотото на кампанията е "Тютюнът - заплаха за развитието". "Тютюнът заплашва всички ни", казва генералният директор на СЗО Д-р Маргарет Чан.

Тютюнът изостря бедността, намалява икономическата производителност, допринася за лошия хранителен избор на домакинствата и замърсява вътрешния въздух", обясни д-р Чан.

На 31 май българските пулмолози от Българското дружество по белодробни болести се обръщат към всички с призива: "Кажи НЕ на тютюна! Тютюнът е заплаха за всички нас!".

Световната кампания тази година акцентира върху заплахата, която тютюневата индустрия представлява за устойчивото развитие на всички страни, като застрашава здравето на хората и тяхното икономическо благополучие.

Ангажирането на българските пулмолози с каузата на Световния ден без тютюнев дим разясни доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести. "Стресиращи са данните за тютюнопушенето в България, както при възрастните, така и при децата. Това означава, че както лекарите, така и институциите, така и обществото не са си свършили работата.

Световните статистики показват, че в трудни периоди на развитие, особено за държави, които имат проблеми в икономиката, тютюнопушенето е отдушник или псевдо спасителен модел, към който се придържат част от хората. Но те трябва да знаят, че този избор е неправилен и утежнява още повече и финансовото, и здравословното им състояние", заяви доц. Петкова.

В България трябва да се промени културата на хората, да се мотивират пушачите да преустановят пушенето. Има различни програми и модели в света, познати и у нас, но същественото е това да започне да се възприема като обществена и държавна задача, тогава ситуацията би могло да бъде променена.

Според доц. Диана Петкова всеки един от нас може да бъде настоятелен за намаляване въздействието на тютюна. "Ако сте непушачи - бъдете настоятелни в спазването на мерките за контрол на пушенето. Ако сте пушачи - направете първата стъпка за отказване от тютюна сега, не отлагайте. За да се изчистят вашите бели дробове от тютюна, са необходими години", каза доц. Петкова.

Докладът на СЗО "Тютюнът и въздействието му върху околната среда" посочва смущаващи факти за въздействието на този продукт върху природата. Тютюневите отпадъци съдържат над 7000 токсични химикала, които отравят околната среда, включително канцерогени.

Емисиите на тютюнев дим замърсяват околната среда с хиляди тонове канцерогени, токсични вещества и парникови газове. Това са и най-многобройния тип отпадъци по брой в световен мащаб. Цигарените угарки представляват 30-40% от всички елементи, събрани при почистване на бреговете и градовете.

Тютюнът застрашава жените, децата и поминъка на населението и е свързан пряко с бедността. Около 860 милиона възрастни пушачи живеят в страни с ниски и средни доходи. Много проучвания показват, че в най-бедните домакинства разходите за тютюневи изделия често представляват повече от 10% от общите разходи на домакинствата, т.е. остават по-малко пари за храна, образование и здравеопазване.

60% -70% от работниците в тютюневата промишленост са жени, които са в тесен контакт с опасни химикали. Тютюнопушенето е фактор за 16% от всички незаразни заболявания.

От СЗО смятат, че данъчното облагане може да бъде мощен инструмент за контрол на тютюна. Правителствата събират годишно приходи от приходи от акцизи в размер на приблизително 270 милиарда долара. Това може да се увеличи с над 50%, генерирайки допълнително 141 милиарда щатски долара, само чрез увеличаване на данъците върху цигарите с едва 0,80 долара на пакет във всички страни. Идеята е повишените приходи от данъчно облагане на тютюна да засилят мобилизацията на местните ресурси, като създадат фискално пространство, необходимо на страните да отговорят на приоритетите за развитие по Програмата за 2030 г.

Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюнопушенето цели до 2030 г. да се намали с 1/3 преждевременна смърт от незаразни болести, включително сърдечни и белодробни заболявания, рак и диабет, за които употребата на тютюн е ключов рисков фактор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА