Last news in Fakti

2 Декември, 2011 09:52 2 394 2

Пращаме 8000 строители в Израел

  • израел-
  • строителство-
  • западен бряг

Тел Авив подписва договор и с Румъния

България и Израел са подписали споразумение, според което 8 000 български строителни работници ще заминат на работа в страната. Това съобщава израелската електронна медия www.ynetnews.com. Подобен договор ще бъде подписан и с Румъния.

Според имиграционните служби, двустранните контакти имат за цел да предотвратят трафика на хора и да елиминират солидните комисионни, които имигрантите заплащат на посредници, за да работят в еврейската страна.

Още в средата на юли “Палестин инфо” съобщи, че български и румънски работници ще строят израелски селища в окупираните палестински територии. Според изданието такава договореност е била постигната при посещението на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в София и Букурещ в началото на юли.

Нетаняху се е споразумял с властите в двете страни за наемането на 2000 работници от България и Румъния в сектора на строителството. В замяна, Букурещ и София са обещали да се противопоставят на признаването на палестинската държава по време на гласуването в ООН, което се очакваше да се проведе през септември.

На съвместната пресконференция в София на Бенямин Нетаняху и Бойко Борисов стана ясно, че темата за израелско-палестинския конфликт е присъствала в разговорите между двамата правителствени ръководители. „Да, този въпрос е включен в нашата програма, но това е не е основната причина за визитата ни тук”, поясни Нетаняху.

Българският премиер обаче не отговори на настоятелно зададен два пъти въпрос от израелски журналист как ще гласува страната ни при очаквания септемврийски вот в ООН. „Ние водим диалог с колегите ни от ЕС, винаги сме били за мирни преговори, за разбирателство, нашето категорично мнение е, че трябва да се върнат всички на масата за преговори, за да възцари мир”, заяви Борисов. След като репортерът повтори питането си, очаквайки по-конкретен отговор за позицията на България, той отговори: “Ще видите, като дойде гласуването. Има време.”

В Румъния обаче Бенямин Нетаняху получи категорична публична подкрепа. Той беше уверен от домакините си, че те не само ще гласуват против резолюцията, но и ще работят, за да убедят и други страни да се противопоставят на едностранното признаване на палестинска държава.

Строителството на еврейски жилища в окупираните територии на Западния бряг и Източен Йерусалим е основният препъни камък, който за пореден път доведе преговорите между израелци и палестинци до задънена улица. От една страна, Рамала настоява строителната дейност да бъде замразена, преди да започнат разговорите за постигане на траен мир. От друга, Тел Авив е категоричен, че не може да има реален диалог, ако му се поставят предварителни условия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачкатора

    0 0 Отговор
    Само да не са от тези майстори: http://www.funstruction.net/2011/12/02-12-2011/
    Тях не си ги даваме.
  • 2 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Те тия са корабостроителки ;)