Last news in Fakti

18 Декември, 2011 16:25 4 050 1

Мафията - най-големият италиански концерн

  • италия-
  • мафия-
  • пари
Мафията - най-големият италиански концерн - 1
Последният арестуван голям бос - Микеле Загария. Сничка: ЕПА/БГНЕС

Година след година мафията в Италия реализира умопомрачителни печалби. След ерата на Берлускони страната е с ново и много абициозно правителство. Ще се разправи ли то с мафиотския холдинг - най-мощния концерн в страната? "Доскоро бяхме свидетели на правителствени действия, които на практика насърчаваха укриването на данъци. Но ето, че сега атмосферата се промени". Това са думи на Пиеро Грасо, държавен прокурор и шеф на службата за борба срещу мафията, цитиран от „Дойче Веле“.

Прането на пари - народна болест

Промяната на ситуацията, за която говори Грасо, е идването на власт на правителството на премиера Марио Монти. "Вярвам, че то ще поведе безкомпромисна борба за изкореняване на данъчните измами, тази народна болест в Италия", заяви Грасо.

При представянето на книгата си "Мръсни пари" той не спомена поименно Силвио Берлускони, ала това не е необходимо. Всеки знае, че бившият италиански премиер проявяваше снизхождение към укривателите на данъци. Грасо припомня амнистиите, с помощта на които милиарди черни пари бяха връщани обратно в Италия срещу смехотворни глоби. Фокусът в книгата на Грасо е върху най-престъпните форми на укриване на данъци: нелегалната икономика и прането на пари от мафията.

Мръсотията на мръсните пари

Топ-антимафиотът пледира борбата срещу прането на пари да се води така безкомпромисно, както борбата срещу тероризма. Той казва, че слабостта на легалната икономика в условията на финансова криза придава още по-голяма тежест на мафиотските пари, защото така те проникват по-лесно в реалната икономика. Грасо дава за пример срива на "Лемън Брадърс" през 2008: когато изведнъж се оказа, че на банките им липсват 1400 милиарда долара, във финансовата система набързо бяха инжектирани 350 милиарда криминално заработени пари.

В света циркулират огромни количества мръсни пари: смята се, че само в САЩ те са между 600 и 1500 милиарда долара. МВФ предполага, че 3 до 5 процента от световния икономически продукт идват чрез мръсните пари. Италианската национална банка е изчислила, че бизнесът по линия на прането на пари възлиза на 10 процента от цялата икономика на Италия. Грасо твърди, че всеки ден прането на пари в страната реализира оборот от 410 милиона евро. Със 150 милиарда годишно мафиотският холдинг "пране на пари" е най-големият концерн на Италия, заключава Пиеро Грасо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иракли

    0 0 Отговор
    Ряпа да ядът италианчетата пред нашата камора,във всякаква
    сфера.