Last news in Fakti

29 Декември, 2011 16:00 5 262 0

Новото убежище на европейците

  • ес-
  • германия-
  • криза

За първата половина на 2011 г. броят на имигрантите в Германия се е увеличил с 19%, или 435 000 души в сравнение със същия период на 2010-а. По-голямата част от тях са напуснали държави на Стария континент, които са на границата на финансова криза. За периода януари-юни 2011 г. най-много гърци и испанци са решили тяхната нова родина да бъде Германия, съответно – 8890 и 7257 души. В сравнение с първите шест месеца на миналата година се наблюдава ръст от 8% на имигрантите от Гърция, а при испанците този процент е 49.

За първото полугодие на тази година имигрантите от по-бедни европейски държави са се увеличи с 11%, в сравнение със същия период на 2010-а. С 3% е увеличението при граждани от Африка и с 11% от Азия и Америка, които имигрират във Федералната република. По данни на интернет изданието The Local една трета от имигрантите са граждани на държави от бившия социалистически лагер, които най-скоро са се присъединили към Европейския съюз.

Германия привлича имигрантите най-вече със стабилна икономика, чийто ръст само за ноември 2011 г. е 3%. За същия месец нивото на безработица спадна до рекордните 6.4% (за пръв път от обединението на Германия през 1990 г.). Анализатори отдавна предупреждават, че Германия я грози дефицит на работна сила. Причината се крие в спад на раждаемостта през последното десетилетие и недостиг на квалифицирани кадри. Политиците се опитват да повишат привлекателността на Федералната република за имигрантите с висше образованите. Според експерти, в началото на 2025 г. в Германия ще има над 3.5 млн. вакантни работни места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА