Last news in Fakti

5 Януари, 2012 15:51 953 0

Марио Монти: Европа не трябва да се страхува от Италия

  • марио монти-
  • италия
Марио Монти: Европа не трябва да се страхува от Италия - 1
Снимка:ЕПА/БГНЕС

 

Европа няма никакви причини да се страхува повече от Италия, защото страната ни разполага образно казано с една много рядко срещана суровина, а именно - консенсус в обществото относно по-голямата европейска интеграция, заяви италианският премиер Марио Монти в първото си пространно интервю за водещия френски в. „Фигаро“.

Премиерът на Италия е убеден, че страната му не представлява опасност за Еврозоната в момент, когато други страни като Гърция и Испания преживяват нови трудности.

Монти припомня, че Италия никога не е била толкова закъсала като други изпаднали в криза членки на еврозоната. Той посочва, че Италия не е познала големия бум в областта на недвижимите имоти, който преживя Испания, нито големия финансов бум, който преживя Ирландия – два феномена, оказали се впоследствие много вредни за тези две страни.

Монти изтъква, че италианците като цяло не са склонни към задлъжняване, че италианските банки са останали в страни от финансовите операции, които засегнаха неблагоприятно англосаксонския свят и че държавният дълг на Италия може да бъде контролиран. Той не пропусна да се похвали, че е „известен като най-големият германски икономист сред италианците“.

Монти припомня, че сега много страни от ЕС, които не са приели еврото, като Великобритания, Дания или Швеция, са по-напред от страните от Еврозоната и допълва, че Еврозоната трябва да стопи това закъснение, за да извоюва значителни печалби в сектора на производството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА