25 Ноември, 2017 19:16 21 993 12

„Черният петък” се оказа черен за някои търговци

  • черен петък-
  • нарушения-
  • кзп-
  • маргаритов
„Черният петък” се оказа черен за някои търговци - 1
Снимка: АР/БТА

Близо 170 проверки в големи търговски центрове в страната и онлайн магазини е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) на „Черния петък”, който се проведе на 24 ноември. Констатирани са 25 нарушения, съобщи председателят на Димитър Маргаритов. Основно става въпрос за изкуствено завишаване на цените непосредствено преди кампанията, за да се рекламира по-висок процент отстъпка, докато по закон стоката трябва да е продавана на старата цена поне месец преди обявяване на намалението.

Инспекторите са попаднали и на случай, в който е обявена старата, по-висока цена и процент намаление, без да е посочена новата. В хода на проверката обаче става ясно, че преди да бъде извършена сделката, потребителят е информиран от продавача за реалната цена, която ще заплати. „Съществува известна логика в това, защото ако тази промоция трае само един или два дни, дори по-голям риск би се създал, ако смените етикетите на абсолютно всички стоки с нови цени и на следващия ден трябва пак да ги смените, отколкото ако обявите коректно процента и информирате клиента за точната сума, която трябва да плати”, коментира Маргаритов по Канал 3.

„В някои случаи, въпреки че се анонсира процент намаление и нова по-ниска цена, на касата се таксува старата цена”, даде друг пример председателят и каза, че това са отделни случаи, които показват, че макар и не масово, все пак има опити за подвеждане на потребителите. „Когато установим такива нарушения, издаваме заповеди, с които забраняваме по-нататъшното им практикуване и налагаме санкции”, добави председателят и посочи, че в последните години произнасянията на Комисията за нелоялни практики са се увеличили, като за цялата минала година те са около 300 и засягат практики в търговските, туристическите обекти и онлайн пространството. Според него това не означава, че търговците са станали по-недисциплинирани, а се дължи на по-затегнат контрол и специално внимание върху нелоялните търговски практики, тъй като засягат неограничен кръг потребители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение без аванс

    53 2 Отговор
    Формулата е проста!НЕ купувайте!
    Да си държат стоката!
    Помните ли причия грип и срива на цената на пилешкото.
    Като не купувате, ще се принудят да свалят цените!
  • 2 Гост

    52 8 Отговор
    В България търговците са хитреци , а потребителите/клиентите/ балъци. Пример , мой познат има магазин за дрехи в София , скри хубавата стока , и пусна боклуците уж на промоция. Та балъците изкупили почти всичко застояло повече от година , като си мислят ,че са на далавера. Аз лично не гледам рекламите , камо ли да си купя нещо. Черен петък има в белите страни където найстина може да си купиш нещо с 60/70% по евтино , но в България не е така.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Буко Баламата

    7 32 Отговор
    На който не му харесва да хваща пътя към белите страни или да не купува.
  • 5 Иван Господинов

    23 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ами то това е логиката на Черният петък. Да си изчистиш магазина от застоялата стока без да се съобразяваш с пазарните цени и това, че някой може да те обвини в дъмпинг. Прибираш новото и вадиш всичко застояло, слагаш му големи отстъпки а най-големите боклуци цени колкото да не са подарък. Хората минават и щото е евтиния изчистват всичко. Идеята е да се доизкарат малко пари от неща които скоро ще ти се наложи да хвърляш за своя сметка. Старата стока ти гони клиентелата. Като си изчистиш магазина и заредиш нова стока клиентите пак ще дойдат да видят какво ново има а не да минат и да видят, че си продаваш старите боклуци дето вече са ги виждали. В общи линии това е win-win ситуация. Търговеца намалява загубите си клиентите които вечно търсят големи намаления са доволни щото са си накупили стари неща на под пазарните цени. Така или иначе заради големите отстъпки вкарваш и нови хора в магазина си които иначе не биха влезли. Може пък после да се върнат някой от тях или да ти направят реклама на близки и познати ако останат доволни. Тука в България всичко се посреща с негативизъм и недоверие. Никой не ти е изкарал парите от джоба зорлем, като не ти се дават еми дръж си ги твоя работа. Аз лично от тоя черен петък си купих няколко неща и всичките бяха с големи отстъпки и пълни гаранции. Цените им бяха не само по ниски от аналогичните в България ами по-ниски от цените в Амазон и Ибей. Информираният човек е трудно да го излъжеш а ако все пак някак успееш после ще си

    Коментиран от #7

  • 6 бръмм

    4 2 Отговор
    стар модел найк в германия- дейчман 30 евро
    същия модел в бг-дейчман софия 140 лв.
    има ли смисъл да питам защо и откъде е тая разлика...
    от 1500 да дадеш30 не е много
    ама от 600 да дадеш 140...и то без промоция,иначе оше 30 до 60% по евтино...избора е ваш
  • 7 бръмм

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Господинов":

    Цената в бг винаги е по висока- говорим за покупателни единици а не приравняване.едно е да вземаш600 паунда чисто на седмица,друго е 600 лева на месец,после защо ония все ново купуват и имат,а при нас докато не се амортизира тотално не се сменя
  • 8 Госпожицата

    7 2 Отговор
    Абе хора слезте на земята и ръсаждавайте малко.Това не е САЩ или Великобритания,
    тук задължително ще гледат да те измамят за да се излъжеш да си дадеш парите в този ден,
    търговците нямат файда да си махат от печалбата,а да те заблудят че това с супер цената и сега трябва да купиш.
  • 9 Радо

    4 2 Отговор
    Стадото/плебса явно намира щастието си в купуването на напълно излишни боклуци, които обаче са с голяяямо намаление - и това е вече върхът на щастието им....колко по-лесно ще им бъде, вместо да се мъчат да живеят по този начин - да вземат да се удавят в дунава.
  • 10 Андрешко

    3 0 Отговор
    Черен х*й по скоро
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПАЦО

    0 0 Отговор
    Точно така,майката му е да Не купувамеи тогава да ги видя тези малоумници -какво ще си правят БОКЛУЦИТЕ...