9 Декември, 2017 12:37 25 398 31

Заплата от 2200 лв. в Източните Родопи

  • заплата-
  • родопи-
  • дънди прешъс металс

Канадската компания „Дънди Прешъс Металс”, вдигна заплатите в Източните Родопи до нива близки и дори над тези, които са в София. „2200 лв. е средната заплата на оперативния персонал, която дружеството дава на служителите си в Челопеч. Искам да бъдем коректни към останалите работодатели тук и засега няма да коментираме заплатите в Крумовград, но те ще растат прогресивно още през първата година. Под 1% отчитаме напускане на служители. По време на големия бум на строителството имахме трима, които напуснаха, но само след три месеца отново се върнаха на работа”, заяви изпълнителният директор на компанията, която ще разработва находището на Ада тепе, д-р инж. Илия Гърков, цитиран от 24rodopi.com.

В Крумовград са наети 60 нови служители, като 11 от тях са жени. Средната възраст на инженерно-техническият състав е 34-36 години. 1700 молби за постъпване на работа има само от община Крумовград. Общо 220-240 души ще наброява персоналът на рудника, като в началото на 2018 г. подборът на служители предстои да приключи. Близо 80% от работниците ще бъдат от Крумовград.

Същевременно от компанията продължават да инвестират в своите бъдещи кадри. Два випуска вече са завършили обучение по „Основи на механо-поддръжката”, като в момента се подготвя и трети.

„Молби за работа са подали хора с основно, средно и висше образование. Много добре работим с гимназията по транспорт в града, където се извършва обучението, след което с добитата квалификация, те ще могат да кандидатстват”, каза Гърков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    84 15 Отговор
    Извинете, да питам - когато става въпрос за мина, където си съсипваш здравето и си съкращаваш живота 2200 лева пари ли са?

    Коментиран от #2, #26

  • 2 Public Owner

    79 28 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    То и да не си съсипваш здравето пак не си заслужава защото си съсипваш душата - тая фирма държи златото ни на концесия и отчита 0.6 % на година от печалбата, което е гавра с народа ни. Доклад на финансовото министерство скоро беше показал, че за последните 10 години тая фирма е спечелила 10 трилиона евро - космическа сума. При това положение заплатите трябва да са не 2200 лв. а 20 000 лева на месец, даже повече. А и колкото да са, пак държавата е ощетенена. Виновните знаете кои са.

    Коментиран от #3, #8, #23, #28

  • 3 Antimediator

    54 55 Отговор

    До коментар #2 от "Public Owner":

    Не се опитвай да се правиш на умен !
    Първо се ограмоти , пък после ни обяснявай за 10 трилиона евро !
    Какво предлагаш - държавата да го разработва ?!
    И държавата като разработваше Челопеч до къде бе стигнала ?!
    Беше го докарала до фалит и тотално технологично изоставане.

    Коментиран от #4, #13

  • 4 Public Owner

    51 21 Отговор

    До коментар #3 от "Antimediator":

    На троловете като теб какво да обяснявам, аз не обяснявам на вас, а на нормалните хора. Тези 10 трилиона са от доклад на финансово министерство, попитай тях дали се правят на умни и дали са се ограмотили....
    Разбира се, че трябва да е в ръцете на държавата, друг е въпроса каква е държавата, а ако изобщо е отдадено на концесия то тя да е справедлива, а не ощетяваща и ограбваща както в случая.
    Айде сега върви да чишкаш на козяк.

    Коментиран от #5

  • 5 ибрахим

    29 23 Отговор

    До коментар #4 от "Public Owner":

    хайде сега да пробваш да ги напишеш тея 10трилиона с цифри после ги раздели на килограми и ни осветли колко точно злато са изкопали.
  • 6 Буко Баламата

    28 1 Отговор
    Да софийските миньори и те толкова взимат
  • 7 Един

    39 6 Отговор
    Тия патриоти писатели по горе да вземат да се пробват да работят на Ковачки. Тогава щастливо ще вземат заплата от 300 лева със закъснение от няколко месеца.
  • 8 Батката

    29 14 Отговор

    До коментар #2 от "Public Owner":

    Пич, математиката ти е нещо много слаба. 10 трилиона не е БВП- то Германия и Великобритания взети заедно. След като цитираш доклади вземи да прикачиш линк към него. Аман от папагали, които все повтарят случайно дочути реплики някъде

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Public Owner

    24 30 Отговор

    До коментар #8 от "Батката":

    "Пич" , изобщо не ме интересува колко е БВП на Германия и Великобритания, но изглежда не само математиката, но и много други неща в твойто мозъче и малкия ти свят хич не работят. Защото е доста близко до акъла, как се търси дадена статия в гугъл. Сигурно само баба ми не знае, че няма как да се пуска доклад и линкове на статии от други сайтове защото е в разрез с правилата на сайта.
    Оказва се, че ти си папагала и наистина аман от такива като теб. Великобритания и Германия колко им били БВП-тата ще ми обяснява. Заблудена душица.

    Коментиран от #18

  • 10 Public Owner

    18 28 Отговор

    До коментар #8 от "Батката":

    Всъщност сега се замислям, че какъвто си заблуден изобщо няма да можеш да намериш статията... защото си едно лего човече което смята великата могъща великобритания за 1000 пъти по-прекрасна държава откъм ресурси и каквото се сетиш... а тя всъщност е на наша издръжка именно заради тази концесия. Та ще ти цитирам част от доклада. Ако и тогава не намериш останалата част сам в интернет, значи наистина си слабоумен и аман от такива човечета с ниско национално самочувствие като теб!
    За периода , в който златната мина в Челопеч е дадена на концесия на американско, канадски, австралийски и германски компании, от страната ни е изнесено злато на стойност над 30 трилиона 800 билиона и 500 милиарда евро. Европейският съюз, Съединените американско щати, Канада и Австралия са на издръжката на България от 25 години, това показва секретен доклад на финансовото ни министерство, според който само през 2010г. и само от златното находище в Челопеч е изнесено злато на стойност 1 трилион и 150 милиарда евро.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 ибрахим

    26 5 Отговор

    До коментар #10 от "Public Owner":

    о боже.казах да го напишеш с цифри.ти изтапани поредната глупост.800 билиона и 500 милиарда хайде сега ми кажи къде е разликата между билион и милиард.
  • 12 семи проф

    9 10 Отговор
    Да им са халал парите които вземат ...Осигурена им е сигурна ,,силикоза"" после спестените пари ще ги дават по лекари И каква е равносметката ...по скоро преместване в отвъдното
  • 13 Олигарха

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Antimediator":

    Найстина си доста зле с главата мойто момче. Жал ми е за бедната ти душица.

    Коментиран от #17

  • 14 Батката

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Public Owner":

    След като е секретен доклада как го прочете? Ти и престава си нямаш от цифри и колко въобще е добитото злато. Елементарни, като не може да докажеш нещо не разпространявай слухове. ето ти класация коя държава с колко злато разполага.

    https://m.fakti.bg/biznes/204609-kolko-zlato-ima-balgaria-

    Сега сметни(ако можеш) топ 100 на държавите по златни резерви, умножи по $1250 за тройунция и след това напиши отговора по-долу.
  • 15 Алфа Ромео

    13 14 Отговор
    Изнасят ни богатствата под носа, нема такава държава, нема такъв премиер, няма такъв овчи народ!
  • 16 ДОЛУ БКП

    16 5 Отговор
    Комунистите подписват неизгодни договори, после Канада е виновна. Крадливо комуняшко племе, Нема ли кой да ни нападне да ги набучи на кол тия говеда.
  • 17 Antimediator

    19 5 Отговор

    До коментар #13 от "Олигарха":

    Простотии всеки може пише.
    Първо не съм ти момче мазен руски каскет!
    Второ бил съм в Челопеч преди да почнат да го разработват ирландците и канадците и бе пълна скръб.Работеше се с технологии от преди 100 години и всичко бе тотално изостанало и амортизирано.
    Сега е едно модерно предприятие на световно ниво с което може да се гордеем.
    Ако не беше се случило това щеше да стане като в Трън - на 3-ти март циганите играят кючек с музика платена от кметстото , а останалите се наливат по долнопробните кръчми около тях.
    А младите вместо да работят тук със съвременна техника и прилични заплати щяха да мият чинии навън.
    Така ,че ти за съжаление мазен руски каскет !
  • 18 2+2

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "Public Owner":

    Неграмотните мужици се познават лесно - не познават числата, не могат да броят и все са бедни щото някой ги е ограбил
  • 19 смях

    6 3 Отговор
    аз като намеря злато в градината на моя земя по закон съм длъжен да го дам на територията(държавата)
  • 20 До защитника на крадците

    9 9 Отговор
    По света концесионните такси са 50%, в България 0,6%, договорът е сключен в условия на престъпление и прокуратурата трябва да натика крадците на топло. И срамота е да ги защитавате, технологично било и глупости. Та това е тяхно задължение. Като си отидат, оборудването ще си го вземат, а за нас остава само да плащаме на болните от силикоза мед.разноски, пенсии на бившите работници и на вдовиците пенсии. Затова договорите като се сключват, трябва да са изгодни за двете страни, а не само за едната, както е в този случай! Разбра ли, защитнико на крадците!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мари

    6 4 Отговор
    Едно е ясно момчета, грабят България, и залъгват бедният народ с тези космически заплати...естествено на тях не им е ясно какво става...!!! Ще бачкат като черни роби....
  • 23 Stefko 88

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Public Owner":

    Дънди правят и машини за минно дело
  • 24 Дънди Крокодила

    11 4 Отговор
    Тъпанарите, както обикновено - бълват простотии! Като беше държавна тази фирма в Челопеч всички пенсионери със златни ченета ли бяха??? Тази фирма е една от малкото, която редовно си плаща концесионната такса. За сведение на тъпанарите-путиняци - концесионната такса е процент от добитите метали, а не от печалбата.
  • 25 Трол

    11 0 Отговор
    Какви са тия смешки?погледнете как се търгуват акциите на тази фирма и после си направете сметка дали е възможно да добива 10 трилиона на година.Аман от тъпи опорни точки
  • 26 гощо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Седи си пазач за 480лв да не си съипваш здравето!!!
  • 27 Я изкарай Гано

    2 0 Отговор
    Добре е направена сметката. Източните родопи масово работят по запада, а 1100Евро са някаква мижава сума, целяща да върне аутсайдерите. Вижте заплатите на тексимаджиите...
  • 28 BG Patriot

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Public Owner":

    10 трилиона ??? Яко си се напушил...
  • 29 Боже мой

    7 0 Отговор
    Единия вика 10 трилиона в злато били изкарали, пък то цялото злато на земята е за по-малко.
    Пък за другия 1100 евро били малко пари и в чужбина повече се изкарвали - ходи ги изкарвай в чужбина и ми кажи колко ти остават като си платиш наема и сметките и пак ще говорим.
    Аман от дървени философи
  • 30 РОДОПИ ПРЕСС

    5 0 Отговор
    Мерхаба на всички, понеже тук няма работа сме съгласни на каквато и да е работа. Те хората отдавна са в чужбина от този край, ама не всичките можем да идем вънка. Надяваме се на още работни места , иначе ЛПС партията ни задушава тук. Вие по големите градове сте щастливци, поздрави от крумовград
  • 31 Данаил

    1 0 Отговор
    Ас искам да работа там ама незнам как дасе свържа обяснетеми