Last news in Fakti

10 Януари, 2012 12:51 1 339 0

160 000 лв. загуби за „Мини Марица-изток“ от стачката

  • стачка-
  • мини марица-изток
160 000 лв. загуби за „Мини Марица-изток“ от стачката - 1
Снимка: БГНЕС

По време на предупредителната стачка в „Мини Марица-изток“ в рудниците не са добити около 10 000 тона въглища. Загубите за дружеството са 160 000 лева, предаде БНР.

От близо 2 700-те работници и служители, които са на смяна, само около 200 не са участвали в протеста. По време на протеста работниците бяха по местата си, но не добиваха и не подаваха въглища към централите в енергийния комплекс.

Точно в 8 часа миньорите проведоха едночасова предупредителна стачка , организирана заради неуреден спор между синдикати и работодател за размера на празничните бонуси.

Синдикатите уточниха, че в последните години е паднала възрастта на инфарктите и инсултите сред миньорите, а профилактичните прегледи доказват поне по 2 професионални заболявания на работник. Най-често това са сърдечносъдовите, белодробните и опорно-двигателните. Увеличили са се и случаите на злокачествени тумори.

Дамян Косев от КНСБ заяви, че работниците са преизпълнили плана за 2011 г. и заслужават допълнително възнаграждение. От своя страна, изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Евгени Стойков подчерта, че всички дължими суми са изплатени. При ефективни стачни действия загубите на предприятието може да достигнат до 3 млн. лв. на ден, прогнозира Стойков.

За 13 ч. днес са насрочени преговорите между синдикатите и ръководството на "Мини Марица изток".  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА