Last news in Fakti

11 Януари, 2012 13:13 1 048 0

ДКЕВР: Гответе се за скок на тока

  • дкевр-
  • ток-
  • ангел семерджиев
ДКЕВР: Гответе се за скок на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Възможностите ни да потискаме цените на тока са изчерпани до голяма степен. Оттук нататък ни остава да се съобразяваме с още фактори, казва в интервю за "Труд"  председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
Сред факторите е и плащането на емисиите на въглероден диоксид. През 2013 г. ще се наложи да отчетем разходите на основните производители в България за електроенергия за купуването на квоти, обяснява той в интервю пред в."Труд".
По думите му, в общия микс влиянието на тези централи е голямо и това неминуемо ще доведе до увеличението на цените на тока.
Следващата промяна в цените е на 1 юли и ще важи 12 месеца, така че комисията трябва да отчете първата половина на 2013 г.
Друг фактор е влизането в експлоатация на пълните мощности на “Марица изток 1”.
Освен това трябва да отчетем и добавките за стимулиране на ефективното използване на природен газ, така че предизвикателствата пред нас през тази година са много по-големи, коментира Семерджиев.
Той добавя, че през 2011 г. ДКЕВР избегнала големите увеличения, които щели да доведат до сътресения на пазара.
"Цените на електроенергията в България са най-ниски в целия Европейски съюз. Самият факт, че токът се използва за отопление - нещо, което е немислимо в която и да е европейска страна, показва, че цените на тока са приемливи за една значителна част от домакинствата", смята Семерджиев.
През декември Националната електрическа компания (НЕК) внесе искане в регулатора да бъде увеличена цената на тока на едро минимум с 4,5%.
Шефът на ДКЕВР смята, че към момента свободният избор на доставчик на ток от битовите потребители не само че не е необходим, но и крие определени рискове.  
"Проблемът е във възможностите на домакинствата да вземат в свои ръце избора на доставчик. Дори и да освободим пазара, не бих казал, че това ще бъде полезно за битовите клиенти. В момента ги защитаваме - имат постоянни цени на електричеството през цялата година и не са подложени на чисто пазарните рискове от избора на доставчик", казва шефът на държавния регулатор.
На въпрос как ще коментира позицията на Е.ОН, че напуска българския пазар, защото той е свръхрегулиран и липсва предвидимост, Семерджиев отговавя: "От трите електроразпределителни компании Е.ОН се развиваше с най-бавни темпове - като мрежа и инвестиции. Самият мениджмънт не използваше достатъчно възможностите да организира и ръководи още по-добре компанията."
Той припомня, че Е.ОН, като най-голямата частна енергийна компания в Европа, през 2011 г. се оттеглила от много от проектите си извън Германия, в това число и от България. Така че не може да кажем, че тя се оттегля оттук и отива в други страни, добавя той.
А така наречената от тях свръхрегулация означава, че сме си вършили работата, защото, ако беше извън рамките на закона, Е.ОН щеше да получи справедливост чрез Върховния административен съд, казва още Семерджиев.
Той се хвали, че засега ДКЕВР печели почти всички дела по споровете с  електроразпределителните дружества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА