Last news in Fakti

16 Януари, 2012 11:40 1 069 0

Барние: Еврото ще оцелее

  • евро-
  • мишел барние-
  • волфганг шойбле
Барние: Еврото ще оцелее - 1
|Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото ще оцелее като глобална валута и Еврозоната ще се изправи на крака след дълговата криза, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние. Това послание той отправи пред делегатите на Азиатския финансов форум, на който присъстваха водещи фигури в банковата и финансовата област в Хонг Конг.

Мишел Барние повтори изненадата си от решението на рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ от миналата седмица да понижи рейтинга на девет страни от Еврозоната, като заяви, че 17-те страни членки са направили "гигантски стъпки" към възстановяването на доверието.

Това решение бе прието негативно от пазарите, като работната седмица на азиатските борси започна днес с понижаване на индексите. Еврото поевтиня до най-ниското си равнище спрямо японската йена от 11 години.

Не правете грешка - това не е криза на еврото като валута. Истинската криза, пред която е изправена Еврозоната сега, е кризата на доверие. Нашето политическо единство и решителност и нашата способност да поправим сгрешеното...е подложена на изпитание, припомни Барние.

Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле се обяви против разширяване на ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) и емитирането на единни еврооблигации за преодоляване на дълговата криза в Еврозоната.

Такива мерки ще успокоят пазарите само за известно време, се аргументира Шойбле. Той предупреди, че моделът на САЩ, който се основава на безкрайно печатане на още пари, няма да проработи в Европа.

В същото време германският финансов министър показа известен оптимизъм, като отбеляза, че икономическата ситуация в Еврозоната не бива да се драматизира.

Шойбле изрази увереност, че европейските страни още тази година ще направят голяма крачка напред за преодоляване на кризата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА