16 356

Гарантира ли опитът в чужбина блестяща кариера в България?

  • кариера-
  • опит-
  • чужбина-
  • българия

За Калоян личностното щастие и развитие е по-важно от всяка една заработена сума

Гарантира ли опитът в чужбина блестяща кариера в България? - 1
Снимка: Калоян Колев

Калоян Колев е на 23 години и прекарал четири години в град Аахен, Германия, учейки в един от водещите университети там.

Колко време беше в чужбина?

В Германия пребивавах от 2013 до 2017 година. Относително се събират около 4 години.

Кога се върна в България?

В България се завърнах към средата на октомври месец 2017 година.

Къде работиш сега и на каква позиция?

Работя в „Сайтел България“, на позиция Специалист информационно обслужване.

Опиши работата си с няколко изречения?

Работата си намирам за динамична, интересна и с възможност за по-нататъчно развитие. От друга гледна точка, работата в Сайтел допринася за развитието и подобрението на езиковите умения, а също така и за развитието на комуникационните умения. Общо казано: как да общуваш правилно и да обслужваш клиентите си добре, за да останат доволни.

Защо избра да се върнеш в България?

Причините да се завърна в родината си са много на брой. Първата причина, на която аз отдавам може би най-голямо значение, е националната ми гордост, присъща за по-голяма част от българите. Да си българин е дар, а да живееш в родината си е щастие – и за теб самия, и за близките ти. Освен това от самото начало усетих, че Германия не е моето място, а жителите и́ не са моите хора – твърде различни сме, а тяхната студена вътрешна и външна обвивка ме отблъскваше и отдалечаваше от тях и Германия.

Германия е страна със силно развита икономика и политика, в която хората и начинът им на живот са уредени и подредени и така да се каже, наистина се изкарват добри пари, но по мое мнение всичко свърша до там. Носталгията продължаваше да ме дърпа към България непрестанно. В един момент прецених, че личностното ми щастие е по-важно от всяка една заработена сума и взех решението да се прибера у дома. Освен това съм на мнение и силно вярвам, че ние, младите хора, сме бъдещето на България, както и хората, които трябва да допринесат за промяната в държавата ни към по-добро, за което съм тук да се боря с всички сили! България има потенциал и ние сме този потенциал, който тепърва предстои да се разгръща.

Защо би посъветвал младите хора да се върнат в България?

Бих посъветвал младите хора да се върнат в България, защото знам как се чувстват повече от тях в Германия – чужди и не на място. Обратно на вярванията на повечето, заминали за чужбина, в България има развитие и възможности за такова. Да вземем „Сайтел“ за пример и също така много други чуждестранни аутсорсинг фирми, които навлязоха на българския пазар и предоставят шансове за развитие на хора от всякакви възрасти. Но най-вече аз ги съветвам да се приберат, защото у дома е най-хубаво и тук ще са най-щастливи.

Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

На тези хора бих казал, че е най-лесно да говориш без да опиташ. Предизвиквам ги най-добронамерено да се върнат и да опитат, след това да изказват такива твърдения. Аз съм убеден, че връщайки се и опитвайки повечето ще се убедят в обратното, т.е, че и в България има бъдеще!

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?

За момента не съм срещал предизвикателства. Всичко върви напълно добре.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

Тук ще бъда лаконичен, защото следните предимства сами говорят за себе си:

социален живот, развитие и растеж на място, където истински се чувстваш на мястото си, щастие и спокойствие.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?

Семейството ми, приятелите ми и това да се чувствам на място. Това са нещата, които ми липсваха най-много.

Опиши живота си в България с няколко думи?

динамичен, разнообразен, щастлив и забавен.

Каква е твоята формула за успех?

Текущата ми формула за успех е широката усмивка на лицето, както и позитивен мироглед. Гледам напред с високо вдигната глава и усмивка на лице и никога не спирам да се боря.

Снимка: Калоян Колев

Гарантира ли опитът в чужбина блестяща кариера в България?

Виж свободните позиции в Сайтел България ЕООД

P.S: "Аз избрах България" е съвместна инициатива на Zaplata.bg и Държавната агенция за българите в чужбина.Свързани новини