Last news in Fakti

18 Януари, 2012 16:47 1 034 2

Трайков представи пред немски компании правителствената политика

  • германия-
  • трайков-
  • компании-
  • борисов
Трайков представи пред немски компании правителствената политика - 1
Снимка: БГНЕС

„Комбинираме разумните мерки за стабилност с по-смели решения за насърчаване на растежа. Приветствам всяка компания, която иска да участва в този процес“. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща днес в Берлин с представители на германския бизнес, организирана от Източната комисия на германската икономика*. Министър Трайков е на посещение в Германия в състава на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, съобщиха от икономическото министерство.

Министър Трайков представи пред участниците в срещата мерките на правителството за подобряване на бизнес средата у нас. Работим по тригодишна програма за намаляване на административната тежест, която стартира през 2010 г. и вече сме изпълнили две трети от мерките в нея, подчерта министър Трайков. Той изтъкна и въведения принцип на мълчаливо съгласие за дейности, които подлежат на регистрационен режим. Прилагането на разходоориентиран размер на административните такси е друга сериозна промяна за подобряване на бизнес средата, изтъкната от министър Трайков при срещата му с германския бизнес.

Той запозна участниците в срещата и с разработения от МИЕТ инструмент за финансов инженеринг, при който средства от европейските фондове се комбинират с банков финансов ресурс. Това позволява значително намаляване на лихвите по кредитите за бизнеса в страната. Българските малки и средни предприятия имат проблем с реализирането на проекти с европейски средства, защото грантовото финансиране се получава едва в края на проекта, а те трябва да вложат средства на по-ранен етап, обясни министър Трайков. Друго предимство е възможността за промяна на проекта в хода на изпълнение, съобразно пазарните условия и възможностите за получаване на още по-висока ефикасност. Затова инструментите за финансов инженеринг са подходящи и ние ще продължим да ги развиваме, каза той.

Присъстващите на срещата германски компании, сред които Дойче банк, Алианц, Дойче бан и други, изразиха задоволство от условията за бизнес в страната. Дойче бан, чрез дъщерната си фирма Шенкер България, която има успешен логистичен център у нас, се интересува от приватизацията на БДЖ Товарни превози, стана ясно по време на срещата. Компанията потвърди желанието си да работи по международните коридори 4 и 10 в транспорта. От Алианц изтъкнаха 11-процентния си ръст за последната година и изразиха надежда, че това развитие ще продължи. Гизеке & Девриент, които са водещ световен доставчик на решения за проудкти и системи за обработка на банкноти, изразиха интереса си да работят по проекта за електронно правителство у нас.

Българският износ към Германия за десетте месеца на 2011 г. е около 2 млрд. евро. Само за първото тримесечие на миналата година е регистриран ръст от 62% на експорта спрямо същия период на 2010 г. Така Германия остава водещ външнотърговски партньор на България, като заема първо място в износа и второ във вноса у нас (след Русия). Седем на сто от общия размер на инвестициите у нас в периода 1996-2010 г. са направени от германски фирми. Така Германия се нарежда на пето място с 2.7 млрд. евро вложения в българската икономика. По данни на Българската агенция за инвестиции 30 от 100-те най-големи инвеститори в нашата страна са германски или с германско участие.


*Източната комисия на германската икономика е съвместен орган на всички големи и влиятелни неправителствени съюзи в Германия. В нея членуват фирми с интереси в страните от Източна Европа. Основната й задача е да бъде посредник между бизнеса в Германия и политиката в Източна Европа. Председател на УС е д-р Екхард Кордес, председател на УС на Метро АД.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИЗНОС

    0 0 Отговор
    ВЗЕМЕТЕ НИ ВСИЧКО !!