Last news in Fakti

18 Януари, 2012 13:07 1 490 0

Борисов се обяви против „зелената“ енергия

  • борисов-
  • зелена енергия-
  • берлин

Премиерът е огорчен, че толкова бързо сме преизпълнили квотите за 2020 г.

Борисов се обяви против „зелената“ енергия - 1
Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов се обяви против инвестициите в така наречената „зелена“ енергия и поиска интересът да се насочи в области, които разкриват работни места и произвеждат експортен продукт. Борисов говори на среща с ръководството на Източния комитет на германската икономика в Берлин.

Пред влиятелния немски бизнес премиерът обясни, че България се нуждае от повишаване на инвестициите и най-ценни ще са тези, които създават работни места и експортен продукт. За съжаление, натискът бил от това да се развиват зелени енергии, което не е по джоба на българското домакинство.

„Има огромен натиск върху държавата – променихме веднъж закона, сега ще го променим пак, защото ни атакуват за проекти за милиарди евро. Изпълнили сме си квотите към 2020 година за производство на зелена енергия; към днешна дата и в това сме първенци“, каза министър-председателят.

„За съжаление, не толкова в това, което би ни било най-интересно – биомасата, тъй като сме единствената държава, в която са се увеличили горите в Европа (което не е хубаво, защото означава, че санитарната сеч, необходима за здравето на горите, не се извършва) – посочи Борисов.

„Това е ток, който обикновено слънцето е през деня, разбираемо. През другото време ние сме длъжни да подпомагаме мощностите с друга енергия. Затова са ни необходими ядрените централи, затова са ни нужни и големите водноелектрически, за да може в пиковите часове да ги използваме“, заяви премиерът.

„И затова съм огорчен, че толкова бързо сме преизпълнили квотите за 2020 година. Всичко това е ужасно за българския данъкоплатец, който все още е най-бедният в Европа“, допълни той. 

„Първенци сме в производството на зелена енергия, но всичко това отива на електромера на българския гражданин. Затова съм казал – до тук; квотите са ни изпълнени. За съжаление, започнали са да строят за още близо 2000 мегавата – не знам как ще се справим“, сподели Бойко Борисов.

По думите му обаче инвеститорите нямат вина, а тези, които преди време са правили законите, са ни довели до това състояние. „Технологията все още не е такава, каквато ни се иска; този ток в момента, се произвежда, но не може да се съхранява – посочи премиерът. Огорчен съм, че толкова бързо сме преизпълнили квотите за 2020 година – обръщам внимание на тази тема, защото знам, че по нея може да ме питате“, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА