Last news in Fakti

19 Януари, 2012 11:19 999 0

ТЕЦ „Варна“ пусна три блока от студения резерв

  • тец варна-
  • чез-
  • мини марица-изток

ТЕЦ „Варна“ активира три блока за студен резерв във връзка с кризата в „Мини Марица-изток”, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.
С активирането на блокове № 2, 4 и 6 централата може да осигури 468 720МВтч електроенергия общо за януари. В случай че ситуацията със стачните действия се задълбочи, ТЕЦ „Варна“ има готовност да предостави общо пет блока с 210МВт инсталирана мощност всеки за студен резерв.

В момента освен трите блока, определени за студен резерв, в централата работи и още един блок за изпълнение на определените от ДКЕВР задължения към обществения доставчик НЕК.
ТЕЦ „Варна“ разполага с 440 000 тона въглища на склад, достатъчни за работата на активираните четири блока в продължение на около 40 дни, а сключените договори за доставка продължават да се изпълняват редовно по график. Централата работи изцяло с вносни въглища.

 „Имаме готовност да реагираме, така че гражданите могат да бъдат спокойни за електрозахранването в домовете и офисите си. В кризисни ситуации като тази всеки от нас може ясно да си даде сметка колко важна е ролята на ТЕЦ „Варна“ за поддържането на енергийния баланс в страната”, каза Камен Бошнаков, изпълнителен директор на ТЕЦ Варна.
ТЕЦ „Варна” осигурява повече от 60% от резерва за българската енергийна система и изпълнява изключително важна роля при възникване на кризисни ситуации и повишена консумация на електроенергия.

Три от 210-мегаватовите блокове в ТЕЦ „Варна”са предназначени за студен резерв. Те се използват по искане на НЕК и се включват в случай на недостиг на електроенергия в системата. Активирането на блоковете студен резерв става в рамките на до 5 часа след разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
ТЕЦ „Варна” е с обща инсталирана мощност от 1260 MВт и е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров и най-голямата конвенционална електроцентрала в Североизточна България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА