Last news in Fakti

23 Януари, 2012 19:00 2 526 1

Четири хиляди гърци дължат 15 млрд. евро

  • евро-
  • гърция-
  • криза
Четири хиляди гърци дължат 15 млрд. евро - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Списък с най-големите длъжници на гръцката държава оповести министерството на финансите. Според него 4 151 души дължат 15 милиарда евро или 7 на сто от БВП на страната. В огромния списък се поместват имената, данъчните номера и общите им задължения към данъчните управления и митниците, пише GRReporter.

В съобщението на финансовото ведомство се посочва, че от списъка отсъстват имената на големите длъжници, които са започнали да изплащат дължимите суми. Не са обявени оспорваните в съда суми, задълженията на бедни, непълнолетни и починали граждани.

Между тях се намират имената на Георгиос Коскотас, неговия брат Ставрос, бившия собственик на застрахователното дружество Аспис Павлос Псомиадис,собственика на Express service Йоанис Раптопулос, някогашния шеф на футболния клуб ПАОК Георгиос Бататудис, баскетболиста – ветеран Михаил Мисунов, певеца Толис Воскопулос и много други. Всички те дължат на държавата суми, които се движат между 172 000 и 952 милиона евро.

На първо място в списъка се намира счетоводителят Николаос Касиматис от Солун. Той бе замесен в големия трик с незаконното връщане на ДДС на стойност почти 60 милиона евро чрез собственици на несъществуващи фирми, които декларираха фиктивни вносове на стоки. Дълговете на счетоводителя достигнаха до 952 милиона евро и в момента се намира в затвора. Следващият е Евангелос Сиембос с дългове на стойност 320,69 милиона евро, а на трето място се намира Елени Каридопулу, чиито задължения са 239,9 милиона евро.

Източници сочат, че десетки от длъжниците са обект на полицейска проверка за участие в криминални деяния. Властите смятат, че един от 15-те, които дължат над 100 милиона евро е шефът на мафията с търговете на недвижими имоти. Други пък вече са обитатели на затворите за финансови и други престъпления. Най-крещящият пример сред тях е счетоводителят Николаос Касиматис, който излежава дългогодишна присъда.

Известният певец Толис Воскопулос е постигнал споразумение за постепенно изплащане на задълженията си към държавата, които надвишават сумата от пет милиона. Това е и причината, поради която според списъка той дължи 515 000 евро. GRReporter припомня, че разкритието, че в продължение на години е „забравял” да се отзове на данъчните си задължения принуди неговата съпруга Анджела Гереку да подаде оставка от поста на заместник-министър на културата в правителството на Георгиос Папандреу.

Според анализатори обявяването на списъка и публикуването му в електронната страница на министерството на финансите е свързано с комуникационната кампания на правителството и по-конкретно на министъра Евангелос Венизелос, който е главен претендент за лидерското място в ПАСОК. Те коментират, че вероятността сумите да бъдат събрани е много малка. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 'айдука

    1 0 Отговор
    БАНДИТИ.