Last news in Fakti

26 Януари, 2012 13:42 1 773 1

Получихме ултиматум от ЕК за кокошките носачки

  • кокошки-
  • носачки-
  • ултиматум

Европейската комисия (ЕК) даде на 13 страни-членки ултиматум в следващите два месеца да подобрят условията на десетките си милиони кокошки-носачки, които в момента са затворени в тесни клетки.

Държавите, които до този момент не са изпълнили правилата за условията на животните са България, Белгия, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Унгария, Холандия, Полша, Португалия и Румъния, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Политическото решение за забраната на „неуголемени“ клетки за кокошки носачки бе взето през 1999 г. Държавите-членки разполагаха със срок от дванадесет години, за да осигурят плавното преминаване към новата система и за прилагане на директивата. Независимо от това до този момент, въпреки нееднократното напомняне от страна на Комисията, посочените по-горе държави-членки не са изпълнили по адекватен начин изискванията на законодателството на ЕС.

В Директива 1999/74/ЕО се изисква от 1 януари 2012 г. всички кокошки носачки да бъдат отглеждани в „уголемени клетки“ с допълнително пространство за снасяне на яйца, ровене и кацане или чрез прилагане на алтернативни системи. Съгласно директивата могат да се използват само клетки, които позволяват всяка кокошка да разполага с най-малко 750 cm² площ в клетката, с място за гнездо, с постеля, кацалки и приспособления за естествено изтриване на ноктите, позволяващи на кокошките да задоволяват своите биологични и поведенчески потребности.

От основно значение е изискванията на директивата да бъдат изпълнени в пълна степен от държавите-членки. Очевидно е, че неспазването от страна на държавите-членки на техните законови задължения може не само да има последици по отношение на здравословното състояние на животните, но и да доведе до нарушаване на функционирането на пазара и до нелоялна конкуренция. Държавите-членки, които все още разрешават използването на „неуголемени“ клетки, поставят в неблагоприятно положение предприятията, инвестиращи в привеждането в съответствие с новите мерки.


Съгласно прилаганите в ЕС процедури за нарушение, след предприетото днес от Комисията действие съответните държави-членки разполагат с два месеца, за да отговорят на официалното уведомително писмо. Ако те не реагират по удовлетворителен начин, Комисията ще изпрати мотивирано становище, с което от съответните държави-членки ще се поиска да предприемат в двумесечен срок необходимите мерки за привеждане в съответствие с директивата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирослав Първанов

    0 0 Отговор
    На снимката не са носачки