Last news in Fakti

30 Януари, 2012 15:30 1 264 2

Кокошките ни ще снасят хуманно от юни

  • яйца-
  • кокошки-
  • мирослав найденов

Санкционират Кауфланд, че предлага мискирани яйца

Кокошките ни ще снасят хуманно от юни - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е възложил на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да се приведем в ред при производството на яйца не до края на юли, а до края на май. До края на срока на ЕК, яйцата от кокошки, отглеждани в клетки, които не отговарят на изискванията, трябва да отиват за друга преработка – яйчен прах или да влизат в козметиката.

Имаме уверенията и на Браншовия съюз на производителите на яйца, и на Българската агенция по безопасност на храните, че до края на май, изискванията на ЕС ще бъдат изпълнени, заяви Найденов.
На срещата присъстваха зам.-министър Цветан Димитров, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, директорът на Дирекция „Контрол на храните” към БАБХ д-р Любомир Кулински и представители на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители.

14 страни в Европейския съюз, сред които и България, не са успели да постигнат изискванията и ЕК уведоми официално, че стартира наказателна процедура. В тези 14 страни, между които България, Франция, Италия, Испания, Холандия, продължават да се отглеждат кокошки носачки при условия, неотговарящи на регламента за хуманно отношение. Съгласно този регламент от 1 януари 2012 г. се забранява отглеждането на кокошки носачки при условия, които не отговарят на регламента.

„Миналата година група страни, включително и България, поискахме удължаване на сроковете, но ЕК отказа. 14 от 27 страни в ЕС не са успели да изпълнят критериите. За да се избегнат санкциите, ЕК негласно дава краен срок до края на юли месец”, каза министър Найденов. Към момента около 500 000 кокошки носачки от 2 800 000 кокошки се отглеждат в клетки, които не отговарят на изискванията.

„Ангажираме се да съдействаме срещу опита на някои производители да заобиколят регламента и да предлагат на пазара яйца от кокошки, отглеждани в конвенционални клетки“, заяви още Найденов.
„Не могат да се предлагат на пазара такива яйца. На българския пазар има констатирани опити да се продават яйца от такива кокошки. В голямата търговска верига – Кауфланд – се предлагат миксирани яйца – отговарящи на изискванията и неотговарящи, внос от Полша. Яйцата с червена точка – продажбата им е абсолютно забранена. В кутията има яйца и без всякаква маркировка. В кутия от 10 яйца - половината са с маркировка, а другата половина – без никаква маркировка.

Производителят в полската ферма следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и които не отговарят, и вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те ги карат на българския пазар. Яйцата по нищо не се различават и не вредят, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция – яйцата от другите клетки са с около 2 евроцента по-евтини. По този начин те убиват нашата индустрия”, каза министър Найденов.

„Още утре ще подготвим писмо до всички 14 страни-членки на ЕС, които не са изпълнили регламента, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, те да имат допълнително сертификат, че предлаганите яйца са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията. Веригата Кауфланд ще бъде санкционирана с най-високата санкция, предвидена в закона – 10 000 лв. Разпоредил съм още утре да извикат техните представители в България, за да им направят официално предупреждение, че ако не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по-тежки мерки – ограничаване на предлагането на подобни продукти от техните вериги. Разчитаме и на съдействието на браншовия съюз и на гражданите, ако забележат подобни яйца, които не са маркирани, да ни алармират”, каза министър Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети

    0 0 Отговор
    Хм, това ми прилича на ,"луканка от щастливи прасета".......
  • 2 петльо

    0 0 Отговор
    Абе тоя какви яйца е ял навремето бе?