16 Април, 2018 16:50 1 008 12

Безработните намаляват

  • безработни-
  • трудов пазар

Данните говорят за явно оживление на трудовия пазар

От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е намалял с над 15 хил., като през март те наброяват 221 600 лица. Спрямо февруари регистрираните безработни са с 9 011 души по-малко, а спрямо година по-рано – с 40 171, съобщава Агенцията по заетостта.

Данните сочат устойчива тенденция за намаляване на безработицата, като през март регистрираното равнище в страната продължава да намалява и достига 6,8%, отбелязва бТВ .

Новорегистрираните безработни през месеца са 21 741, като в тази група младежите заемат дял от 24%, лицата над 50 г. – 27%, самоопределилите се като роми са 13%, а лицата с увреждания – близо 5%. В резултат на дейността на трудовите посредници над 5 500 безработни са активирани да ползват предлаганите услуги от Агенцията по заетостта. Спрямо месец по-рано прави впечатление нарастването с над 50% на регистриралите се неактивни, чийто брой достига 1 304 лица.

Обявените свободни работни места от реалната икономика през март са 23 131, бележат данните на Агенцията по заетостта, а сравнението с месец по-рано показва съществен ръст от близо 45% в потребностите от работна сила. Данните говорят за явно оживление на трудовия пазар, като традиционно над 80% от местата са обявени от частния сектор.

Най-много са работните места в сферата на:

Хотелиерството и ресторантьорството – 5 449 или 23% от заявените;

Преработващата промишленост - 4 746 или 20% от заявените;

Търговията - 3 692 или 16% от заявените.

Най-търсените групи професии през март обхващат работещите в сферата на персоналните услуги, продавачите, работниците в добивната и преработваща промишленост, работниците по събиране на отпадъци, работниците в селското стопанство, водачите на МПС и подвижни съоръжения, операторите на стационарни машини и съоръжения и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.К.

    29 0 Отговор
    Населението намалява с 51000 годишно, безработицата с 40000. След около 4 години ще се похвалят, че са успели да сведат безработицата до 0%, и българите са успешно интегрирани в България.
  • 2 реалист

    27 1 Отговор
    ЛЪЖА Е,ЧЕ БЕЗРАБОТИЦАТА НАМАЛЯВА.
  • 3 Анонимен

    20 0 Отговор
    Безработните намаляват! Измират...
  • 4 гост

    15 2 Отговор
    За сметка на това се увеличава държавната администрация, нахапаните от кучета, катастрофите и щата на МВР. Но пък затворите също са препълнени, вече почти нищо кадърно не може да покълне по тези земи, науката и знанието се считат за безполезни и са само за "баламите". Дори и нещо кадърно да "изкласи" веднага се изнася в чужбина. От няколко години ми се тиражира брой на населението 7.5 милиона, а всеки полунормален българин знае, че я се сберат 5 милиона племе, я не. От тях 1.5-2млн. да имат квалификацията да генерират някакъв брутен вътрешен продукт, който след 10-15 години няма да може да покрива нуждата от пенсии и здравееопазване. Здравееопазването от 4 години върви все надолу, а идните 2 ще е пълен колапс. Детски градини няма - примирявайте се, но за сметка на това имаме стабилен брой осъдителни решения от Страсбург, няколко арбитража с над 500млн.лв. евентуална тежест. Добрата новина е, че емигрантите, които толкова плюете и които вицепремиера по демографски въпроси бие по границите пращат повече пари преките чужди инвестиции на бизнеса.
  • 5 Владо Вр

    11 1 Отговор
    Браво гост! За съжаление, нашите работодатели само се оплакват, че няма кадърни кадри! За тия пари - никакви няма да останат! Даже и арабите гледат да минат транзит през България!
  • 6 SAAB

    8 0 Отговор
    Не......увеличават се емигрантите ! Ферщейн конграчУлейшунса !
  • 7 vasik atanasova

    11 0 Отговор
    намаляват да защото ЕМИГРИРАТ и то масово !
    то населението намалява
    кой емигрира
    хора които са в работоспособна възраст
  • 8 АбеЯ

    1 9 Отговор
    безработица НЯМА ... има МНОГО мързеливи БЪЛГАРИ...
    "аз няма да работя за 600-700 лв" масово .......
    еми като няма да работите мама и тати от чужбината ще ви пращат
    .........

    Коментиран от #9

  • 9 Работлив като млад циганин

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "АбеЯ":

    Те Мама и Тати за толкова работят! Добре че Баба и Дядо имат бахча и животинки за да може Мама и Тати да купуват лекарствата с мизерните заплати. За мен пари няма, а за 600-700 лв. изчезвам от тук като дим през комина.
    Шефа да си работи за тези пари, аз 6 месеца ще работя на вън и толкова ще почивам за два пъти повече пари на година. Това е простата сметка, и докато заплатите не станат по-две няма шанс да работя тук. За мен има вариант за ШЕФА не ме еня какво ще прави.

    Подпис:
    Мързеливият българин.
  • 10 патриотъ

    4 1 Отговор
    Скоро безработните ще изчезнат съвсем,а сигурно и работните!
  • 11 Ядеитн

    1 1 Отговор
    Безработицата ще свърши като са затворят границите и са въведе всеобща трудова повинност. Безработен ли си - помощи йок! Кирката, лопатата, мистрията - и под строй по обектите. Вечерта - на казана с манджа. Кой не ще или са дърпа - 10 - 15 г. тежък каторжен труд - я по мините, я на друго кофти место. Толкоз.
  • 12 некойси

    0 0 Отговор
    То не остана кой да живее тук по принцип ... някогашните градчета кипящи вечер от живот са опустели. Денем само старци луди и цигани се разхождат.