Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 12:30 1 643 0

Най-накрая закриват фонд „Тютюн“

  • тютюн

Фонд „Тютюн“, който до 2010 г. осъществяваше държавното подпомагане в сектора, ще бъде закрит. Това предвиждат поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия, предлагани от правителството, приети и на днешното заседание на министрите.  

Отменят се разпоредбите, свързани с разпределението на квоти за производство, регулацията на изкупните цени на тютюна, премирането, както и безвъзмездното предоставяне на семена на тютюнопроизводителите.

За подпомагане на тютюнопроизводителите в бъдеще ще се прилага общият режим за земеделските производители съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители. Целта на промените е да се запази подпомагането единствено в контекста на политиката на ЕС за развитие на селските райони, където са пренасочени финансовите средства.

Предвидени са текстове, отнасящи се до контрола на вредните вещества в цигарените изделия, лабораторните анализи, начина на докладване на данните, предоставяни ежегодно от производителите и вносителите на тютюневи изделия.

Още от 2010 година помощите за производителите на тютюн се изплащат от фонд „Земеделие“ към аграрното министерство. В началото на миналата година парламентът гласува аналогичен законопроект, но текстовете за закриване на фонд „Тютюн“ отпаднаха.

Промяната е формална и целта е подпомагането на тютюнопроизводителите да се интегрира към общата европейска политика за развитие на селските райони, а  средствата за субсидиите да бъдат изцяло пренасочени натам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА