Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 16:58 2 332 2

"Шоу „около газ-ин на „Марица Изток 2”

  • газ-ин-
  • сероочистки-
  • тец "марица изток 2"-
  • хеязи хашеми-
  • ивелина василева.-
  • шести блок

Инженера на Проекта Консорциум „Енприма, Фхтнер, Институт по енергетика, Комплект Консулт и Химпроект” предупреждава за заблуда на българските власти и тези в ЕС

„Опитите на ТЕЦ „Марица Изток 2” да организира „шоу” за газ-ин в края на 2011 г. като манипулира работите на площадката, за да постигне тази цел с газове само с работа на един блок и частично завършване на инсталациите, не само се провалиха, но причиниха допълнителна забава върху цялостния график на проекта. "Инженера" се противопоставя на това решение на "ТЕЦ Марица изток 2"  преди много време, но това не беше взето под внимание. Това се казва в писмо на Инженера от 16 януари 2012 година, чийто ръководител на проекта е Хеязи Хашеми. Писмото е адресирано до заместник-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Работата по проекта е представена като ”шоу”, защото според "Инженера", за съжаление "ТЕЦ Марица Изток 2" иска да покаже, че работите на площадката са напреднали много повече отколкото е действителния им статус. В писмото се казва, че от "ТЕЦ Марица изток 2" са претендирали на срещата, която се е състояла на 22 декември 2011 г., че графикът на първия газ-ин до края на 2011 г. ще бъде спазен, което е било отхвърлено от "Инженера", тъй като първия газ-ин е възможен на практика в края на март 2012 г. Тези предвиждания са били направени тогава от "Инженера", защото на практика все още не е имало монтирани съоръжения, които да правят първия газ-ин възможен на етапа и това е било подробно обяснено в доклад, изготвен от експертите на фирмата.

В писмото си от 16 януари Инженера предупреждава, че всякакви опити да се претендира друго заблуждава институциите в България и ЕС за реалния статус на проекта и нямат потвърждението на "Инженера".

В отговора си до ТЕЦ „Марица изток 2”, на писмото на Възложителя от 4 януари, Инженера заявява: „Ние разбираме, че Възложителят е искал да има работещ Блок 6 възможно най-скоро. Тази работа по въвеждане в експлоатация е отложена за работите по Част 3, което означава, че фазата по въвеждане в експлоатация за Част 3 ще отнеме по-дълъг период. В допълнение към това, въвеждането в експлоатация на байпас заглушителите може да причини прекъсвания на работата на Блоковете 5 и 6”.

В този момент, обаче, Шести блок не работи, което бе признато официално от българските власти, но явно е премълчано в писмото до европейските представители.

Изграждането на Сероочистващите инсталации на блок 5 и 6 на ТЕЦ „Марица изток 2” е забавено или умишлено или поради некомпетентност още от процедурата за издаване на разрешение за строеж, в резултат на което е загубено ценно време за реализацията на проекта, коментират експерти.

Не са предприети близо две години действия от ръководството на електроцентралата по осигуряване на финансирането на проекта от ЕВБР. На 12.11.2009 г. Европейската комисия спря плащанията по този проект , поради сериозни съмнения за корупция и измами. В резултат на това България губи помощ в размер на 36 165 000 евро, като има вероятност платените по ИСПА пари от 7 233 000 евро да се наложи страната ни да ги върне.

Явно е, че дружеството не разполага с достатъчно средства, за да финансира изграждането на Сероочистващите инсталации на блок 5 и 6 при отпадане на средства по ИСПА и заема от ЕВБР. Още повече, че трябва да се набавят такива средства, за да се възстановят изразходваните до момента средства по ИСПА.

Така или иначе и срокът до март 2012 година за изграждане на сероочистките на ТЕЦ „Марица изток 2” едва ли ще бъде изпълнен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еколог

    0 0 Отговор
    Защо никой не коментира следното?

    Чл. 353. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 1991 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Длъжностно лице, което пусне или нареди да бъде пуснато в експлоатация предприятие или топлоелектрическа централа, преди да бъдат поставени в действие необходимите пречиствателни съоръжения, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от сто до триста лева.

    (2) Същото наказание се налага и на длъжностно лице, което не изпълни задълженията си за изграждане на пречиствателни съоръжения, както и за осигуряване изправността и непрекъснатото правилно действие на такива съоръжения, поради което те не са могли да влязат в действие напълно или частично или са прекратили действието си.

    Чл. 353а. (Нов - ДВ, бр. 86 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г.) Длъжностно лице, което в кръга на служебните си задължения укрие или разгласи невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти - въздух, вода, почва, морски пространства - и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до хиляда лева.



  • 2 абв

    0 0 Отговор
    До Еколог-Wellcome in Bulgaria!Знам,че ще прозвучи смешно,но и заради това не ни приемат в Шенген.Не че като ни приемат ще цъфнем и(или)вържем.Къде е прокуратурата?Къде е независимият и независещ от никой БЪЛГАРСКИ съд?Докато е така-ще сме така!