Last news in Fakti

4 Март, 2013 11:43 9 041 14

Къде се продава евтината енергия от „Марица Изток 2” ?

  • тец "марица изток 2"-
  • данс-
  • сероочистките

Бунтът на народа преди 22 дни тръгна от фактурите за ток, които скочиха за някои два пъти. Експертите и политиците започна да разясняват след „дъжд качулка” и появилата се истерия  защо това се случва, като на практика се оказа, че всички правителства, които са ни управлявали са допринесли за по-високите стойности.

На фона на нестихващите протести и множеството отправяни въпроси и предлагани решения за намаляване цената на електрическата енергия „дълбоко скрит” остана въпросът Къде се продава евтината енергия от държавната ТЕЦ”Марица Изток 2” ?

Междувременно вчера стана ясно, че са спрени са общо шест от блоковете в трите ТЕЦ-а на комплекса "Марица-Изток". Като причина за това се изтъква изключително нисък износ на ток и свито вътрешно потребление.
Електронергийният системен оператор е разпоредил спиране на блокове 3, 4 и 5 в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", на блок 2 в ТЕЦ "Марица Изток 1" и на два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица Изток 3".
От системния оператор заявиха, че временното спиране на тези мощности няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя. Операторът се ангажира да възстанови спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници.
Появиха се мнения, че се подготвя тайно увеличение на тока.
Защо обаче докато преди дни за по-високата цена на тока се говореше единствено и само за АЕЦ „Козлодуй”, за зелената енергия за такса пренос, а „Мариците” като, че ли не. Логично е да зададем въпроса защо?
 

ТЕЦ „Марица Изток 2” е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие. От 18.09.2008 г. капиталът на централата е собственост на Български енергиен холдинг ЕАД.

В структурата на производителите на електрическа енергия от въглища по мощности ТЕЦ „Марица Изток 2” се подрежда на първо място, което определя и неговата лидерска позиция в региона. Както се вижда от таблицата единствената по-голяма електрическа централа в страната е АЕЦ „Козлодуй”.

Брутното производство на електрическа енергия у нас за 2011 г. по данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е 50 700 000 хил.kWh. За същата година крайното потребление на електрическа енергия в страната възлиза на 29 500 000 хил.kWh.
Естествено възниква въпросът как през 2011 г. от достигналите до крайните потребители 29 500 000 хил.kWh делът на най-голямата ТЕЦ „Марица изток 2” е само 2 167 559 хил.kWh, което се равнява на 7,35% . Този въпрос е още по-актуален като се отчете цената на електроенергията, произвеждана от ТЕЦ „Марица изток 2” – най-евтината от всички ТЕЦ и съпоставима с тази от АЕЦ. В допълнение от приложените по-долу таблица и графика се вижда, че този „феномен” не е от ден –два, а бомбата със закъснител, наречен дял на ТЕЦ „Марица изток 2” на регулирания пазар е заложена още през 2010 г. Нещо повече, същите капани са заложени и за текущата 2013 година, като дори аналогично на ситуацията в АЕЦ „Козлодуй” се предполага, че договорите на свободния пазар са вече сключени.

Гореописаните цифри налагат следното „обосновано предположение” – съществува схема за облагодетелстване на определен кръг лица, посредством закупуване на евтина електроенергия от ТЕЦ „Марица Изток 2” и продажбата и незнайно на кого на пъти по-висока цена. Доказването или отхвърлянето му може да се осъществи само като се отговори на следните неудобни въпроси:

Защо въпреки кризисната ситуация  20 дни никой не споменаваше ТЕЦ „Марица Изток 2” , която също като АЕЦ „Козлодуй” е алтернатива за по-доброто регулиране на цената тока?
Кой и защо през 2010 г. „изведе” на свободния пазар ТЕЦ „Марица изток 2” и защо тази тенденция се запазва и до днес?
Кои са облагодетелстваните фирми, закупували електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2”?
Продава ли „скандалният директор на ТЕЦ „Марица изток 2” ток без търг или конкурс?

Факти.бг още миналата година обърна внимание за нередности в ТЕЦ „Марица 2” ,заради които страда данъкоплатеца. За губени помощи от 36 165 000 евро по сероочистките, за далавери около поставянето на турбината на 6-ти блок, заради която миналата година тя аварира.


„Марица Изток 2” се оглавява от Георги Христозов, чиято кариера започва от времето на синьото правителство на Иван Костов, който го назначава за шеф на ТЕЦ "Брикел". По времето на НДСВ успява да приватизира "Видахим" чрез приятеля си Борислав Лоринков. Тогава приятелката му Севдалина Димитрова е назначена за изпълнителен директор на завода за гуми. През 2007 г. Христозов се заиграва с БСП, а Петър Димитров му прави жест, като го назначава за шеф на ТЕЦ "Марица-изток 2". 14 месеца по-късно, през ноември 2008 г., Христозов става клиент на прокуратурата. Тя обаче не прецизира срещу кого е обвинението и то отива в задънена улица.  Христозов управлява ТЕЦ „Марица Изток 2” и до днес.

Председателят на съвета на директорите на  „Марица Изток 2” е Илко Желязков. Благоевградчанинът е през 2007 г. е директор на Дирекция „ Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка” при ДА „Държавен резерв и военновременни запаси” – гр. София. Желязков работи за ДС от 1980 година и офицер вербовчик. 

Дали енергийната мафия не е все още под шапката на хората на ДС?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jojo

    1 0 Отговор
    E te taka se kradne"Globalno"!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 2 Делян Добрев

    1 0 Отговор
    Електроенергията от Тец Марица Изток 2 се продава на Лукойл и на един бизнесмен от Стара Загора, бивш депутат от БСП.
  • 3 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Тук трябва да се зададе и обратния въпрос:

    ЗАЩО В МОМЕНТ НА СЛАБО ПОТРЕБЛЕНИЕ СЕ ОСТАВЯТ ДА РАБОТЯТ СКЪПИТЕ (ЧАСТНИ) МОЩНОСТИ А НЕ СЕ ПРЕМИНЕ НА СНАБДЯВАНЕ С ПО ИКОНОМИЧЕН ТОК?

    Или кои интереси ще се засегнат ако се бутнат частните мощности в този момент?
  • 4 Нютон

    1 0 Отговор
    Калинче, написала си един добър пример за „енергийната” мафия.Защо не се опиташ да направиш и свържеш фактите,имената и в зърнения бизнес, а също и в концесиите за добив на нефт и газ в морето? Защото хората сега протестират само за цената на тока ли?Или не протестират за цената на хляба и на синьото гориво? Или не знаеш кой е собственик на повечето складовете за зърно в Бг и кой може да влияе на цената на зърното в Бг, а от там на брашното и хляба? Или незнаеш, че ЦКБ, Химимпорт, ЗКAрмеец, Нютон сила,част от ПФ” Доверие”( а от там може би част от единя Енерго-монополист),,АК Бългерия Еър,Бългерия он Еир ,ЛВК „Гъмза”,хотели и казина по Чèрноморието,концесии на плажове и много други предприятия и дружества все атрактивни, включвайки в т.ч. и зърнобазите,че не се контролират от едни и същи хора?Или не знаеш, че зад всичките тези имена на фирми, банки ,дружества и предприятия стоят две или три лица които може да наричаш –олигарси,бизнесмени, силоваци?Колеги от охранителния бизнес на премиера от бившото правителство,негови колеги от преди 15-20 години когато натрупваха „първият милион” от „охрана”(разбирай рекет), от контрол на нелегалния бизнес и контрабандата,за да се превърнат сега в едни модерни феодали?
  • 5 Де

    1 0 Отговор
    Е това си е материал наистина за прокуратурата!100% държавно предприятие,а народа от това получава само някакви си 7% ,а всичко останало преминава по дългата верига на корупцията ,от която се пълнят видно джобовете на определен кръг лица.Е тук на тези хора трябва да се национализира цялото имущество и да не излязат от затворите до края на живота си.
  • 6 Пацо

    0 0 Отговор
    Абе не беше ли пазарна икономика когато цените растат при растящо потребление и обратното?
    Защо при пазарна икономика цените растат в пъти, а блокове в централите масово се спират заради намаляло потребление?
    Няма ли един на ръководен пост да му щракне в куфалника, че нещо е много, МНОГО сбъркано?
  • 7 USSR

    1 0 Отговор
    Нещото което сбърка държавата са продажните хрантутници в парламента и групировките през последните 23г.Сега остана една групировка наречена ТИМ която ще погълне държавата.

    Коментиран от #8

  • 8 um beliq delfin

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "USSR":

    ТИМ и Ко. са отпреди повече 23 години! Те са истинските комунисти, управляващи държавата ни, стоящи над всички институции.
  • 9 Митко

    0 0 Отговор
    то кво да каже човек дето само ползва тока и го плаща!!!!Става нещо като приказката за лудия и баницата!!!Сега ние се питаме АБЕ ТИЯ ЩО ИЗЯДОХА БАНИЦАТА!! ТАКА Е ОТГОВОРЕТЕ СИ САМИ!!!! КОЙ -- КОЙ Е СЪБУДЕТЕ СЕ ВЕЧЕ!!
  • 10 кика

    1 0 Отговор
    грешката е наша, до сега трябваше да има поне 1 на бесилката

    Коментиран от #11

  • 11 по темата

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "кика ":

    Не бесилка - отстрел на ур.дите без пощада.
  • 12 Слав Павлов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "jojo":

    Братя Българи,ако сега,след като се знаят и тия гнусни далавери ние не счупим тези крадливи ръчички то напразно се е жертвал за нас прекрасният варненски младеж!Мир на праха му!Длъжни сме в името на светлата му памет,в името на нашите деца и родители да потърсим сметка на всички съвременни унищожители на България.
  • 13 ники

    0 0 Отговор
    Бесилка и смърт за крадците на народа,но по най-жестокият начин за да разберат как страда бедният народ!
  • 14 Башта

    0 0 Отговор
    Това всичко иде от симеон с.