22 Юни, 2018 15:00 1 362 5

Икономическият растеж в България е над средния за ЕС

  • пловдивски икономически форум-
  • икономически растеж

През първото тримесечие на годишна база данните показват нарастване на равнището на БВП в България с 3,6%, при 2.4% за ЕС. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си на Първия Пловдивски икономически форум.

Министър Караниколов посочи, че се работи за подкрепа на растежа и поддържане на положителния тренд, като позитивни сигнали за това дават ръста на брутния вътрешен продукт, на търговията и на бруто капиталообразуване на основен капитал. По думите му през първото тримесечие на 2018 г. Бруто образуването на основен капитал, като в тази статистика се включват всички инвестиции – чужди и вътрешни, нараства със 7% и за този период те са на стойност 4.4 млрд. лв.

Икономическият министър подчерта още, че през май 2018 г. бизнес климатът в страната продължава да се подобрява, като общият показател се повишава с 2.1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум от 2009 г. насам.

„Привличането на инвестиции е основен приоритет в работата на министерство на икономиката, за да запазим растежа. Важни за нас са проектите на местни и чужди инвеститори, които създават средна и висока добавена стойност и работни места за квалифицирани специалисти“, подчерта той.

Икономическият министър изтъкна, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС е поставен фокус върху основните фактори за развитие на индустрията в Съюза. „Българското председателство изведе темата за европейската индустрия като водеща по време на заседанията на Съвета по конкурентоспособност. Работихме усилено за приемане на Заключения относно стратегията за промишлената политика на ЕС за конкурентоспособност, растеж и иновации“, завърши той.

На събитието бе подписан и меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и Сдружение "КЛЪСТЕР ТРАКИЯ ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА“. Целта на меморандума е да насърчи инвестициите в България за ускоряване на икономическия растеж и постигане на дългосрочно устойчиво развитие на икономиката, както и да мултиплицира водещия частен опит при структурирането и развитието на „Тракия икономическа зона“ и практическото му прилагане към други инвестиционни зони и региони в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.К.

    10 1 Отговор
    Покажете ръста на Румъния колко е, да се види колко изоставаме за тримесечието от предпоследната икономика в ЕС!
  • 2 БАЙ ХОЙ

    11 0 Отговор
    За калинки ли ни мисли ! Като си продал пет ябълки още една е ръст 20% , а за продалия 50 ябълки - още пет са едва 10% ! Жонглиране с цифри !
  • 3 Никой

    10 0 Отговор
    Имам чувството че аз живея в една държава а такива статии пишете за други. Почвам да си мисля че аз май не съм в час хахахаха
  • 4 работлив

    4 0 Отговор
    Знаех си че сме добре! Обаче не мога да си повярвам...
  • 5 българина

    1 0 Отговор
    Поредните приказки за дацата.