Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 13:42 1 437 0

НСИ: Ръст на БВП от 1,6%

  • бвп-
  • нси
НСИ: Ръст на БВП от 1,6% - 1
Графика:НСИ

БВП на България през 2011 г. се е увеличил с 1,6% спрямо 2010 г. до 76,170 млрд. лв. , показват експресните изчисления на Националния статистически институт. Данните показват ръст спрямо прогнозата на МВФ за 1,3% увеличение на БВП-то ни.

Те сериозно се разминават с очакванията на Симеон Дянков за ръст от 3,6%, направени в началото на 2011 г. Данните идват само ден след предупреждението от Брюксел, че икономиката ни е рискова.

През четвъртото тримесечие на миналата година БВП нараства с 0,4% спрямо предходното и с 1,5% спрямо октомври-декември 2010 г.

Увеличението се определя основно от регистрираните ръстове в аграрния и индустриалния сектор - съответно с 5,2% и 0,4%. Секторът на услугите има отрицателен принос в добавената стойност и отчита намаление с 6,1% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 10%. Крайното потребление отчита ръст от 1,4%, а бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 6,5%. Вносът на стоки и услуги се увеличава с 3,4% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

2011 година Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 65 711 млн. лв. в текущи цени.

В сравнение с 2010 г. брутната добавена стойност реално се увеличава с 1,7%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА