Last news in Fakti

17 Юли, 2018 22:00 3 491 16

Американските тецове искат по-високи компенсации

  • тец-
  • цени-
  • компенсации

Банките-кредитори са информиране за процеса

Американските тецове искат по-високи компенсации - 1

Конкретните разговори между правителството и двете американски централи от комплекса "Марица Изток" за прекратяване на дългосрочните им договори могат да започнат до няколко месеца. В интервю за предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Ей И Ес (AES) България" Иван Цанков каза, че компанията му е съгласна с предложената от правителството методология, но има разминаване за сумите, които трябва да бъдат изплатени като компенсация за предсрочното разваляне на договорите.

"По отношение на методиката за изчисление на компенсацията, нямаме съществени разминаване с правителството. Имаме коментари по всички детайли, които съпътстват изчисленията", посочи г-н Цанков и допълни, че са предложили схема, по която биха били гарантирани интересите на заинтересованите страни:

"Предложихме решение, което ще осигури електричеството в България за период поне за следващите 10 години и на голяма част от работните места в мините. Всички тези интереси на различни групи от обществото ще бъдат гарантирани чрез предложението, което върнахме обратно към правителството".

"Най-важното е това, че предложенията и всички разговори, които очакваме да се водят и занапред, трябва да бъдат фокусирани върху удължаване работата и експлоатацията на нашия ТЕЦ в интерес на всички български потребители, на инвеститорите, на българската държава - решение, което в крайна сметка било прието от ЕК, както е било в Полша", категоричен е Иван Цанков и добави:

"Ако се стигне до приемливо решение в разговорите за двете страни и текущият договор бъде прекратен срещу заплащането на компенсация на инвеститора, това означава, че договорът ще бъде прекратен по взаимно съгласие между страните и съществуващите параметри и задължения в него ще бъдат невалидни след неговото прекратяване. Това е коренно различно от неустойките по съществуващия договор. Разговори за компенсация, но не компенсация по текущия договор, а компенсация съгласно механизма на ЕК за невъзстановяеми разходи. Ако тази компенсация е справедлива и устройва и двете страни, на базата на нея прекратяване на съществуващия търговски договор с всичките му клаузи".

Банките-кредитори са информиране за процеса, каза Цанков и добави, че очаква в следващите няколко месеца да започнат същинските разговори. По думите му каквото и решение да се намери, то трябва да бъде одобрено от ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морук

    45 12 Отговор
    Американските тецове не искат ли и ДДС 50 процента да им плаща всеки бг гражданин ,дето дишаме въздух,естествено чрез Бойко продажников

    Коментиран от #4

  • 2 РАМБО

    17 31 Отговор
    Централата е на Доган , това всеки го знае , какъв Бойко те гони тролченце червено ?

    Коментиран от #12

  • 3 Морук

    27 8 Отговор
    Аааа на Доган била ти отде знаеш да не си му дясната ръка
  • 4 селянин

    48 4 Отговор

    До коментар #1 от "Морук":

    Боко не е виновен,ако развали договора с тях подписан от Костов,трябва да плаща неустойка,а 2004 оня Кобургот направи най крупното предателство с/у интересите на страната,продаде електроразпределителната мрежа на Б-Я,за 700 милиона евро.ЧЕЗ,ЕОН,ЕВН купуват 150 милиона метра преносна мрежа по 9 лв.Ако бяха изградили нова ще им струва..3,8 милиарда лева..изводите са ваши.

    Коментиран от #16

  • 5 Морук

    27 5 Отговор
    Като не виновен ,защо им се плащат субсидии и компенсация,не ги ли плащаме ние Исландия ги окауши всички предатели
  • 6 Реалист1

    27 1 Отговор
    Който е подписал договорите дс си им плаща каквито компенсации иска

    Коментиран от #14

  • 7 onq s konq

    42 3 Отговор
    Убеден съм че след като е стартирал процесът за разваляне на договорите с Централите,за БГ е мн по-изгодно да плати определена сума като КОМПЕНСАЦИЯ,колкото и това да си е като РЯЗАНЕ НА ЖИВО МЕСО ОТ ХАЗНАТА.Въпросът е след това НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ ДОГОВОРИТЕ за да се запознае обществеността с тях,да бъдат компетентно коментирани от специалисти и ДА СЕ ПОТЪРСИ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ОТ ЧОВЕКА,ПОДПИСАЛ ГИ ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА.А знайно е,че слключване на неизгодна сделка за Българската държава В ТАКЪВ ОГРОМЕН РАЗМЕР следва да се накаже както с ЕФЕКТИВЕН ЗАТВОР,ТАКА И С КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВО!
  • 8 Руски са

    6 15 Отговор
    ...това е, който има уши да слуша - нека слуша
  • 9 Селянин

    22 4 Отговор
    съгласен съм с теб,но не във всичко!Най за затвора е Костов и министрите му,но не малко навредиха на интересите на България- кобурга и Пожарникаря от Симеоново.Темида обаче не наказва у нас големите престъпници и крадци.По-лесно им е да укаушат някой който е откраднал от Глад!
  • 10 Морук

    15 1 Отговор
    Всичко е кьор фишек,достатъчно е само да се хванат да не начисляват сметките ,те сами ше си оберат крушите,ама с гольовица и всичката продажната паплач в голямото село няма да стане
  • 11 Алш вава

    9 2 Отговор
    Централите са на костов
  • 12 ГосТ

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "РАМБО":

    Ааабе еййй наглец лилав,к'во червено к'во зелено, като най синия (лилав по цвят на кожата ) политикономист сключи тея договори бе. И още куп такива с които си осигури недвижимо имущество, както в бг,така и по света. вкл първа линия в Лондон.
  • 13 1234

    7 2 Отговор
    Държавата ако иска да им нашатка глоби за неспазени клаузи по приватизацията и да се направи прихващане ще има и да ни дават дори пари. Но бб няма да го направи
  • 14 куку руку ку

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист1":

    чехльо, като министър на рег. разв. и благоустройство хариза едни десетина млрд на един питърчо литгоу. Парички, които ще платим дори и да не работят мариците 1 и 3. пИрррфектен договор и за награда наш чехльо го назначиха за прецедент на България. Главни букви слагам само там, където преценя, че нещо заслужава уважението ми.
  • 15 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Най-важното е това, че предложенията и всички разговори, които очакваме да се водят и занапред, трябва да бъдат фокусирани върху удължаване работата и експлоатацията на нашия ТЕЦ в интерес на всички български ПОТРЕБИТЕЛИ!!!!!!, на инвеститорите, на българската държава - решение, което в крайна сметка било прието от ЕК, както е било в Полша", категоричен е Иван Цанков и добави:......АУУУУУ,на първо място ПОТРЕБИТЕЛЯ!!!КОЙТО ПЛАЩА ЛУДИ ПАРИ без да мрънка!!!!На ПОСЛЕДНО МЯСТО ,,държавата,, ,щото и без това никва я няма...Истината е една---,,ИМАЛИ КОМЕНТАРИ ПО ВСИЧКИ ДЕТАЙЛИ,,!!!!Договорът е изпипан изцяло в тяхна полза и даже НЯМАТЕ ТОЛКОВА ПАРИ ,за да го развалите!!!!!Е това е то, връх на глобализма,срещу който се дръвчи ТРЪМП....
  • 16 gио

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "селянин":

    А кога Костов ще влезе в затвора