30 Юли, 2018 21:32 1 859 4

Пловдив - световна столица на спиртните напитки през август

  • пловдив-
  • спиртни напитки

Посещение на родни производители и забележителности са в програмата на пътуващия Spirits Selection 2018

От 20 до 25 август 2018 г. „Градът на тепетата“ ще се превърне в световна столица на високоалкохолните напитки. Тогава Пловдив ще бъде домакин на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Експерти от цял свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности.

Програмата на Spirits Selection 2018 вече е готова. Това заяви Меглена Михова от Probegex, представителят на конкурса у нас. Над 70 международни журналисти, енолози и вносители ще открият българската индустрия, традиции, история и култура.

Експертите пристигат в страната ни още на 19 август. На 20 август сутринта започват майсторските класове за тях, които ще продължат цял ден. Как се разпознават различните видове уиски ще представи френският експерт и автор на енциклопедия Сирил Малд, който пристига специално за конкурса. „Посланикът“ на чилийското писко Родриго Флорес ще говори за отлежали спиртни напитки. Три от майсторските класове са за българската ракия – различни видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. Мастъркласовете за родната „вода на живота“ ще водят проф. Николай Бакалов, проф. Николай Стоянов и собствениикът на Rakia Shop Светлин Мирчев.

Вечерта на 20 август 2018 г. ще има експо „Запознайте се с българските производители“, а след него е официалното откриване на Конкурса.

До обяд през всеки един от следващите три дни - 21, 22 и 23 август - международното жури ще оценява чрез „сляпа дегустация“ високоалкохолни напитки. На 21 и 22 август следобяд ще се посещават производители като „Ви Пи Брандс Интернешънъл“, най-голямата на Балканите фабрика за етанол и суровини „Есентика“ и изба „Карабунар“. Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще бъде обявена на 23 август на обяд. Следобяд международното жури ще посещава забележителности в Пловдив. Денят ще приключи с шоу в Амфитеатъра и галавечеря в Стария град.

За международните съдии, които искат да научат повече за България, е предвидена допълнителна програма в централната и източната част на страната ни. На 24 и 25 август ще се посещават производствата на български фирми като „Сис Индустрийс“ и „Едоардо Миролио“, Долината на тракийските владетели (Казанлъшката гробница) и Долината на розите, както и дестилерията „Дамасцена“, където експертите ще видят как се прави българско розово масло.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г., като успеваемостта ни (спечелени медали спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. Миналата година, когато 1200 мостри от 54 страни се борят за отличие, родна напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал.

Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерството на икономиката и Община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на отличените напитки. Представителят на Конкурса в България е „Пробежекс“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    5 0 Отговор
    Естествено че в Пловдив. Мастър блендърите от УХТ правят от години родните ракии без нито едно зърно грозде. Наскоро установих че и Стралджанската вече е пещерска но на двойна цена. Ракия от плод ще пиеш само ако си я печеш сам на казанката.

    Коментиран от #2

  • 2 Пръцко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Townboy":

    А пещерската "мека топлина" от време оно си е руски дървесен спирт, глицерин и есенции. Едно лозе нямат, ама са великолепни алхимици - успешно ашладисаха на цар Киро рецептите с европейските фондове...

    Коментиран от #3

  • 3 Townboy

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пръцко":

    Имат лозя и то до Карнобат, но до ден днешен се чудя за какво са им?
  • 4 Демократ

    2 0 Отговор
    Спирт може да се смуче на корем без проблем а аз една марихуана не мога да дръпна на спокойствие