2 Август, 2018 10:11 2 735 8

В половината фирми работят само собствениците

  • фирми-
  • работа-
  • служители-
  • сектори-
  • икономика-
  • нси
В половината фирми работят само собствениците - 1
Снимка: Shutterstock

В 50% от действащите фирми няма нито един служител. Дефакто там работят само собствениците им, сочат данните на Националния статистически институт. Проучването „Демография на предприятията” обхваща 5-годишен период с цел показване на по-тона картина за състоянието на българския бизнес. През 2016 г. у нас са действали 347 967 фирми, като от тях 169 625 са с по-един служител.

Най-много от новорегистрираните фирми са от сектор „Търговия”. В този сектор има и най-много семейни фирми. Те разчитат предимно на труда на роднини и не наемат външни служители.

Най-добре се развиват фирмите в сектор „Транспорт и складиране”. Не толкова завидна обаче е съдбата на създадените през 2011 г. фирми. Към края на 2016 г. едва 4.7% от тях са „оцелели”. Успяват да се закрепят фирмите от сектор „Енергетика”. Най-голям брой закрити фирми има в сферата на добивната промишленост.

След фирмите, в който работи само собственикът, втората група компании са тези със служители между 1 и 4 души. Те са малко над 30%. С персонал от 10 души или повече са едва 7.9% от активните фирми. В тях обаче се трудят 70% от работещите българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    11 1 Отговор
    А в нашата и не всички собственици работят...
  • 2 абв

    24 3 Отговор
    Много шеф,малко индианец !
  • 3 Готин ама не съвсем

    20 4 Отговор
    Ми какво чудно има в това???
    Терора на който е подложен българският бизнесмен, води до това!!
    В България няма закони, а съществуващите се прилагат избирателно! Такива понятия, като господстващо положение, монопол, нелоялна конкуренция, протекционизъм и т.н.н. са непонятни и не приложими в България, защото сме робска държава и играем по свирката на Еврогейският съюз, която цел е просто България да бъде смазана, обезлюдена и унищожена!

    Коментиран от #4

  • 4 фгхйхй

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Готин ама не съвсем":

    Неготин според тебе кой милее за нас, нашата икономика и ламти за територията ни. Русия или Турция. От тяхната любов и помощ не можем да се оправим от едните вече 100 години, а от другите 600 г. Аман от тролове.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз , аз

    7 0 Отговор
    И не само във фирмите...И в държавните институции щатните места са заети от "собствениците " и техните семейства или роднини

    Коментиран от #8

  • 7 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "фгхйхй":

    Американци и англичани пък колко много са се загрижили за нас-при войни ни бомбят, а сега ни крадат образованата младеж (почти като еничерството преди-пак си е обезкървяване).В Германия пък колко лекари сме изнесли...
  • 8 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аз , аз":

    Това е герберастия в държавните учреждения и фирми.Иначе сме против джендъри и гейове, а против тоталната герберастия не сме-това е от генетичния вроден вече в нас робски комплекс.