Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 09:23 14 324 14

Фатални грешки при интервю за работа

  • интервю-
  • работа-
  • правила

Най-шокиращите грешки, които може да допуснете при интервю за работа разкрива в свое проучване Harris Interactive и CareerBuilder. Консултантската компания е провела анкета сред 3000 мениджъри и специалисти в сферата на човешките ресурси.

Някои от гафовете могат да бъдат обяснени с ефектите на стреса, както и с липсата на опит и подготовка. Има и случаи, в които кандидатите са достатъчно уверени и красноречиви по време на интервюто, но не са си направили труда да научат каквото и да било за компанията, нейната дейност, история и цели.

Дори грешките от най-общо естество могат да се превърнат в сигурен начин да направите лошо първо впечатление. CareerBuilder пита HR-мениджърите кои са най-често срещаните дребни прегрешения, които биха намалили шансовете на даден кандидат да получи желаната позиция. От тях 77% отговарят, че биха се подразнили, ако кандидатът провежда разговор или пише sms по време на интервю. 75 % определят като най-пагубна демонстративната липса на интерес и апатия от страна на кандидатстващия по време на интервюто. Други дразнещи елементи са неподходящото или скандално облекло, дъвченето на дъвка, арогантното поведение, злословенето по адрес на бивши работодатели.

Имало е и нестандартни случаи, например мъж, който по време на интервюто си носел наръчник „Как да се държим по време на интервю“ и след всеки зададен въпрос се консултирал с написаното там преди да даде отговор. При друг случай интервюирана дама посочила като своя най-силна страна точността си, при положение, че била закъсняла за срещата с половин час.

За да избегнем подобни трагикомични моменти, е необходима добра подготовка. Препоръчително е да сме спокойни, фокусирани и балансирани в отговорите, които даваме. По време на самото интервю трябва да се стараем да изпъкнем не само като професионалист, а и като личност. Не бива да забравяме, че първото впечатление неизменно оставя ярки следи в съзнанието на работодателя, затова трябва стратегически да обмислим върху кои свои качества бихме желали да акцентираме, какво да извадим на показ или да тушираме.

„Интервюто за работа е нещо комплексно. Целта не е просто да наемем списък от умения и постижения. Целта е да наемем цялостна личност, притежаваща нещо повече от впечатляваща автобиография – личност с критично мислене, творчески способности, многопластова харизма“ обясняват HR специалистите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргарита Ангелова

    4 1 Отговор
    Посочените примери са наистина фрапантни. Към тях може да се прибавят правописните грешки в документите. Един работодател лесно може да прецени дали стресът е причина за " задъханите" отговори, дали тази не овладяна емоция ще е пречка в работата, дали, ако не е фактор, ще може ли да създаде атмосфера, позволяваща на този човек да работи пълноценно, без да му пречи тази свръх чувствителност... Интервюто е комуникация. Ще рече - двете страни се проучват. Не са рядко случаите, когато и интервюираният прави негативни заключения, макар че, не е в позиция да задава въпроси. По-скоро, трябва да се вслушва и улавя недоизказаното. Точно там е важната за него информация.
  • 2 interview

    8 0 Отговор
    Да, все работодателите са правите, а кандидатите грешници:-)
    Някой няма ли да каже колко умишлени и тенденциозни грешки допускат тези, които набират персонал, само и само да назначат някой, който според субективните им преценки е подходящ?!
    Лъскавото представяне на компаниите в повечето случаи няма връзка с реалните факти.....лоша работна атмосфера, конфликти от всякакво естество, подлизурство, кариеризъм, липса на адекватно заплащане, липса на перспективи, занимание с неща неотговарящи на работната позиция...за тези неща някой споменава ли на интервютата!? :-))
  • 3 дедо-ти

    3 1 Отговор
    И някой няма ли да каже нещо за ИЗМИСЛЕНАТА така наречената провесия "HR" и как като отидеш на интервю те питат едни и същи глупости като по учебник,или ти дават някакъ глупав тест,за което и те незнаят за какво им е,просто е много лесно да плюеш по хората които са се отчаяли от търсене на работа,заради ей такива исказвания,работодатели,и какви ли не още........
  • 4 ХъРъ

    5 2 Отговор
    Освен, че статията е супер тъпа, тея дето изкачат отляво супер много дразнят!
  • 5 Радо

    2 0 Отговор
    На никой работодател вече не му дреме за качествата важното за него е да работи за без пари ако може накрая работника за да му даде и пари за това че го е назначил. Безработицата е голяма и работодателите си правят каквото си искат знаят че на опашката чакат още 200 човека за всяко работно място. Въпреки че премиера обеща да се бори със сивата икономика си остана с обещанието инспекторите си седят по офисите а накрая взимат и бонуси. Масово стана практика работодателите да не изплащат възнагражденията да се работи извънредно без да се плаща повечето хора изпълняват две три длъжности а им се плаща като за един.
  • 6 Георги Божков

    2 0 Отговор
    Как ще коментира някой, че много работни места са заемани от млади пенсионери, най вече бивши военни, полицаи, пожарникари, а в същото време има безработни, които се чудят как да си изхранят семействата.
  • 7 хм

    4 0 Отговор
    Най-лесният начин да разбереш, че фирмата не струва: ако по време на интервюто "не си в позиция да задаваш въпроси".
  • 8 хм

    1 0 Отговор
    сайтът е добър, но действително изскачащите джаваскриптчета са безумно досадни - единственият им ефект е, че читателят губи време да ги затваря и се вкисва.
  • 9 Коко Мартинов

    1 0 Отговор
    Най-важното нещо е да казваш това което те искат да чуят,иначе не ставаш и ще ти се обадят като се срещнат с още няколко кандидати.
  • 10 Ваня Ангелова

    6 0 Отговор
    Напълно съм съгласна с теб. Скоро ходих на интервю и когато дойде моят ред да задавам въпроси получих следните отговори: на въпроса за работното време отговора беше - стандартно, на въпроса работното място - идеален център, на въпроса заплащане - ако стигнете до второ интервю тогава ще го разберете. Това отговори ли са според вас. Тези дето дават работа малко прекаляват мисля.
  • 11 Георги Димитров

    6 0 Отговор
    Според мен, HR-ите са много по-неподготвени от кандидати за работа... Омръзнало ми е да не знаят какво да ме попитат, да не са ми чели CV-то и да се изненадват от нещата в него... А въпросът "Какво ви накара да кандидатствате за тази позиция" ми е "любимият"... Хора, които нищо не разбират от естеството на работата, за която кандидатствам, да ме преценяват... да се чуди човек по какви критерии... Повечето интервюта са пълна порнография, човекът, който ще бъде назначен е ясен, но трябва да се разиграе театърът, за да си заслужи заплатата интервюиращият... (да ме прощават изключенията).
  • 12 Костадин Стойчев

    5 1 Отговор
    Най - тъпото е точно това - да ходиш по интервюта и да си губиш времето и да се чудиш какво да им отговаряш на тъпите вапроси, а в същото време те си имат техен човек, вече назначен на въпросната позиция... и после се чудиш - какво не казах както трябва та не ме избраха... да се комплексира човек направо.
  • 13 UUUU

    0 3 Отговор
    УУУУУУУ Никой работодател не заслужава да бачкам за него, затова си връткам далаверки, изкарвам си парички, разполагам си с времето, возя яки п...та в Х5цата и ми дреме ! Който е смотан да си търси работа и да пуска свта и да ходи по порноинтервюта! УУУУУУУУУУУУ
  • 14 Гост

    3 0 Отговор
    Преди да пускаш постове порасни и се научи да пишеш правилно. Понеже ако не са мама и тати да ти дадат Х5-цата и "изкараните" ти парички, ще возиш яките ******* в ГоУф 2, а може и 1!