Last news in Fakti

1 Март, 2012 12:50 2 872 0

Около 100 фирми ще участват в националните дни на кариерата

  • „национални дни на кариерата 2012 – добра кариера, добър живот”-
  • светлозар петров-
  • jobtiger-
  • работа-
  • стаж

Около 100 фирми ще участват в най-голямото младежко събитие „Национални дни на кариерата 2012 – добра кариера, добър живот”. Това съобщи на пресконференция Светлозар Петров, управител на JobTiger, организатор на събитието.

Единадесетото издание ще се проведе в седем града от 13 март до 4 април тази година.
Петров коментира, че кризата се е отразила и при младежкия труд, но трябва да се отчете, че процентът на безработица при висшистите е нисък. Тя не е засегнала IT специалистите, които се явяват и най-търсените на пазара на труда. Освен тях има предпочитания към търсещите работа с владеене на редки езици, инженерните специалисти и икономистите. 

На тазгодишното събитие, според Петров, изложителите ще се запазят спрямо миналогодишните, но засега не може да се даде точна информация, тъй като записванията продължават.  По традиция Форумът е придружен от предварителни специализирани „работилници” /уърк – шопове/, като за пръв път през 2012 година, по време на Форума, те и семинарна програма ще бъдат организирани не само в София, но и в градовете Варна, Пловдив и Свищов, отбеляза Петров. Уърк – шоповете се провеждат в различни университети в цялата страна, като по време на тях студентите имат възможност да се запознаят с детайлите свързани с подготовката на автобиография, мотивационно писмо, както и да получат ценни съвети за поведението си по време на интервю за работа. Представя се и кратка предварителна информация за фирмите, които участват в Националните дни на кариерата.

Петров посъветва студентите, кандидатстващи за работа да се отнесат сериозно към процеса, като не допускат грешки при допълването на документите. В никакъв случай не трябва да задават и въпрос към която и да е от фирмите участнички „Вие с какво се занимавате?”. Той посъветва също кандидатстващите за работа поне едно лято през трети или четвърти курс да отделят време за стаж.


Според него е хубаво това, че разлика от началото на стажантските програми, сега стажовете все повече са платени, макар и по-ниско.

Биляна Георгиева, мениджър „Човешки ресурси” в Нестле България, които са генерален спонсор на Форума, отбеляза, че формалните изисквания за приемане на стаж или работа са студентите да са трети или четвърти курс, да владеят английски. Оттам нататък се има предвид тяхната позитивна нагласа, инициативността им, ориентираност към резултата, екипност. Много важно е според нея кандидатстващият за работа да е проверил ценностите на компанията и те да отговарят на неговите такива. Георгиева отбеляза още, че хубаво е, че при кандидатстващите за работа студенти,  като че ли парите отиват на второ място, учащите в чужбина искат да стажуват, за да навлязат в практиката, често при българските студенти се търси работа на половин ден.

Над 137 500 студенти и млади специалисти от страната са посетили Форума в търсене на подходяща професионална реализация в годините, а над 22 000 от тях са започнали работа или стаж в желаната от тях кампания.

Тази година Форумът на 13 и 14 март ще се проведе в зала „Арена Армеец София” , на 19 март във Варна – Фестивален и конгресен център, 21 март Велико Търново – Великотърновски университет V корпус, 26 март Русе – Русенски университет „А. Кънчев”, 28 март Свищов – Стопанска академия „Д.Ценов”, 2 април Пловдив – Международен пловдивски панаир , Конгресен център и 4 април Бургас – Бургаски свободен университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА