Last news in Fakti

15 Ноември, 2018 15:14 1 459 11

ВМЗ Сопот ще сглобява израелски дронове

  • вмз сопот-
  • aeronautics group-
  • дрон

Aeronautics Group е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати

ВМЗ Сопот ще сглобява израелски дронове - 1

ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати /дронове/. Това стана по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на израелската компанията в Министерство на икономиката. На срещата участва още заместник - министър Лъчезар Борисов, представители на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на отбраната.

Израелската компания е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиента по целия свят, в това число продава и на НАТО. Договорът за трансфер на технологии ще даде възможност на ВМЗ за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране, поддръжка и обслужване.

Министър Караниколов изтъкна, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и подчерта, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министър Борисов отчете, че износът в сектора на продукти свързани с отбраната за миналата година отбелязва над 20% растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно промишления комплекс у нас.

Договорът за сътрудничество бе подписан от г-н Атанас Богданов председател на Борда на директорите на ВМЗ Сопот и от г-н Ади Коен директор на бизнес развитие и маркетинг на Aeronautics.

Г-н Коен посочи, че израелската компанията счита страната ни за важен хъб за стоки за въздушната авиация. „Заедно можем да навлезем на нови пазари“, допълни той. По думите му целта е да се установи в България линия за асемблиране и производство на безпилотни летателни апарати.

Председателят на Борда на директорите на ВМЗ Сопот Атанас Богданов каза от своя страна, че подписването на договора е важна крачка в желанието на ВМЗ за развитие в нови високотехнологични области, което е част от стратегията на Министерство на икономиката за извеждането на дружеството в сектора на новите технологии и допълни, че ВМЗ ще бъде основен двигател и човешки ресурс по този проект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    4 3 Отговор
    Супер. А кога ще направят наши?
  • 2 Townboy

    6 2 Отговор
    Практиката показва че бизнесът с евреи не води до нищо ползотворно. П.П. Помните ли Гад Зееви?
  • 3 ПакЕнещоКо

    7 1 Отговор
    Счита страната ни за важен хъб за стоки / сервизиране, поддръжка и обслужване / асемблиране и т.н. Израелец да си предаде Ноу-Хау-то - да бе да. Ще правим бройки на струговете и ще търкаме с пилите ръждивите криле на дроновете от пустинята. А да и ще бъдем склад!

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    2 4 Отговор
    Ей,русофилици злобни...Ако случайно се видите "очи в очи" с работниците от ВМЗ "Сопот",които С НАДЕЖДА ОЧАКВАТ финиширане на сделката за да занесат ЗАПЛАТИ В ДОМОВЕТЕ СИ и зе изкажете КАКТО ТУК по въпроса...главите ви ще бъдат начупени НЕРЕМОНТИРУЕМО!

    Коментиран от #6

  • 5 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ПакЕнещоКо":

    Е, пък и ти, ще бъдем и мишена на арабите. Нашите управляващи са царе да злепоставят всячески България.
  • 6 Иво

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Какви глупости цвилиш - нали точно Соломон Паси и Боковските евреи в правителството скапаха военнопромишления ни комплекс.
  • 7 Реалист

    1 1 Отговор
    Браво!!! Добра новина за всички които искат България да се развива и печели. Сега остана да усвоим не само асемблирането а и производството. Но стълбата се качва стъпало по стъпало. А после идва "swarm of drones" и да му мислят ония със зенитките с-400 и с-500. Да гледат филма на Хичкок "Птиците" за да добият представа какво ги чака.

    Коментиран от #8

  • 8 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Ти верно ли мислиш че нещо може да се изплъзве на зрк с 400 и с 500?ще ти кажа само че съветскта станция за ранно засичане на ракети дарьял може да види метален обект с големината на футболна топка на разстояние 6000км като е проектирана и работила по съветско време а сега технологиите са къде по напред

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Гад

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Сигурен ли си че не си пациент на психиатрията?
  • 10 Реалист

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Не мога да спра да се смея за да ти отговоря, хахахахахаха… Абе, на теб кой ти каза тая глупост или сам си я измисли - 6000 км, хахахахахаха. Знаеш ли колко е отражателната площ на футболна топка към източника на радиовълните която отразява обратно - сигурно с размерите на 5толевка, всичко друго се отразява в друго направление и НЕ СЕ ВРЪЩА И ТОВА Е В ОСНОВАТА НА СТЕЛТ ТЕХНОЛОГИЯТА. Не знам дали сам осъзнаваш каква глупост си написал. А да, и още нещо, ДРОНОВЕТЕ НЕ СА МЕТАЛНИ, ПОВТАРЯМ НЕ СА... Ушанки заблудени
  • 11 Оракула

    0 0 Отговор
    Всичкото производство договорено ,ДАНС 30%,МВР30%,МО 40%.
    Всичко е продадено преди да сме отворили завода.
    Узаконихме още един обир на държавата България,чрез инвестиции ,чужди при това, но Доган не дава без него...
    Изтребители не ни трябват, много е прозрачна сделката,за някои "КОЙ" тук има ,тука няма, хайде и Доган, че сам е вече срамота...
    нали той е учителя ...гнусна и мръсна работа.
    са по малко парите ама сигурни 100%.