Last news in Fakti

23 Март, 2012 17:58 1 132 0

До часове се решава съдбата на "Горубсо-Мадан"

  • горубсо-мадан-
  • миньори-
  • добрев-
  • кнсб
До часове се решава съдбата на "Горубсо-Мадан" - 1
Снимки: БГНЕС

Развръзка на казуса с "Горубсо-Мадан" се очаква в близките няколко часа. Все още обаче няма решение за избор на кандидат купувач. Това заяви на извънредна пресконференция днес новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"На този етап всички са близо до сключване на оферта (сделка), но това все още не е окончателно", посочи Добрев

"За мен е важно, че фирмите, които са подали оферти, не са се отказали, въпреки допълнителните тежести от 12 милиона евро", подчерта Добрев. По думите му в противен случай "Горубсо" трябваше да бъде обявен в несъстоятелност, а след това да се организира търг за нов концесионер, който обикновено трае около 3 месеца, през които работниците трябва да стоят без работа.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни днес, че най-бързият и безболезнен вариант за работниците е да се прехвърли концесията, тъй като, ако тя бъде развалена, ще страдат отново те. Работниците трябва да бъдат уволнен, да им бъдат изплатени обезщетения, докато при прехвърлянето на концесията им са гарантирани работните места. Димитров каза, че няма шанс за толеранс за още забавяне при изплащането на заплатите. Той обаче се съгласи, че ако има такъв шанс, то поне да се види кой е новият концесионер.

Синдикатите за пореден път казаха, че настояват за пълна данъчна ревизия за фирмите на Валентин Захариев. Те изброиха и че към момента са събрани 2000 подписа от хората в Мадан за това да бъде отнета концесията на Захариев.

Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ и председател на стачния комитет към синдиката обяви, че на 7 март е внесен и сигнал до прокуратурата, с който се настоява да се разследват всички 15-16 фирми на Валентин Захариев. "Ние искаме да се разследват фирмите, защото имаме съмнения, че там стават неща, които не са нормални", обясни Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА