Last news in Fakti

23 Март, 2012 08:46 2 316 0

Купувачът на "Горубсо Мадан" - разколебан

  • "горубсо мадан"-
  • мини-
  • делян добрев-
  • миньори
Купувачът на "Горубсо Мадан" - разколебан - 1
Снимка: БГНЕС

"Горубсо Мадан" е без нов собственик, а купувачът е разколебан, съобщи пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Вчера финансовият му колега Симеон Дянков съобщи, че до края на деня мини „Горубсо Мадан“ ще имат нов мажоритарен собственик.

Късно снощи обаче се оказало, че предприятието има допълнителни дългове за 12 милиона евро. Тази изненада провалила преговорите. Става дума за поръчителство, но и това е някакъв вид тежест, обясни Добрев, който преди два дни се закле в парламента като нов министър.

Той обяви, че най-неотложната цел на правителството е да се намерят средства за заплати на миньорите, които от седмици протестират. „В краен случай има и вариант и държавата да се намеси“, допълни той.

В началото на седмицата  пък ръководството на дружеството обеща, че до петък протестиращите миньори ще получат заплати.  Ако това не стане, Симеон Дянков предупреди, че данъчните ще започнат пълна проверка във всички предприятия на бизнесмена.

Дължимите суми за осигуровки до момента са 7 млн. и 800 хиляди лева, а отделно за заплати Захариев трябва да плати 1 млн. и 300 хиляди лева. Правителството вече е започнало процедура по отнемането на концесията на инвеститора за добив на подземни богатства. 

Собственикът Валентин Захариев отрече заплати да не са давани шест месеца.  Реално заплати нямало за декември и януари, допълва той. Миньорите твърдят, че са оставени без пари от  май предишната година.

Вчера Дянков заяви, че направеният икономически анализ на дружеството показва, че то трябва да е на печалба, тъй като цената на оловото и цинка са се увеличила през последните пет години с 5 % , а добивът не е намалял. Проблемите в мината обаче се задълбочават, което говори, че става въпрос за лош мениджмънт.

Преговори се водят с трима български инвеститори. Те са български фирми и единственото изискване към тях е да имат опит в производството на цветни метали. Преговорите продължиха до късно вечерта, но все още не е ясна съдбата на мините.

Министър Добрев пред БНТ и имената на кандидат купувачите на мините -  Първа инвестиционна банка, фирма от групата на "ХимИмпорт" и Николай Вълканов - собственик на минстрой "Горубсо - Златоград".

Добрев обяви още, че най-късно до една-две седмици министерството ще има ясен и конкретен план как да бъде разплетен казусът АЕЦ “Белене”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА