Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 10:51 2 061 6

Вижте цените на кои храни скочиха

  • домати-
  • картофи-
  • масло-
  • ортокали-
  • мандарини

Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година

Вижте цените на кои храни скочиха - 1
Снимка: Shutterstock

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, тази седмица се повиши с 1,82 на сто до 1,560 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

От началото на годината индексът се повиши с 8,03 на сто. Миналата година той достига най-високото си ниво през април - 1,534 пункта. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година.

Доматите от внос поевтиняват тази седмица с 3,4 на сто, до 2,30 лева за килограм, а краставиците от внос се търгуват без промяна по 2,77 лева за килограм. Картофите поскъпват с 1,1 на сто и се продават по 0,93 лева за килограм на едро. Морковите се търгуват по 1,03 лева за килограм. Зелето поскъпва с 3,8 процента, до 1,09 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 7,8 на сто, до 0,95 лв./кг. Цената на портокалите се повишава с 3,4 на сто, до 1,22 лева за килограм. Мандарините поевтиняват с 1,3 на сто и се търгуват по 1,53 лева за килограм. Бананите поскъпват с 0,9 на сто, до 2,13 лева за килограм. Лимоните се продават по 1,73 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,3 на сто и се търгува по 5,98 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша" се купува по 10,03 лв./кг, а олиото поскъпва с 1,6 на сто и се купува по 1,91 лева за литър.

Каймата се търгува по 4,60 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 4,6 на сто и се продава по 2,28 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва с 2,4 на сто и и се продава по 3,85 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,16 лв./кг, а брашното, тип "500" поскъпва с 6,8 на сто и се продава по 0,94 лева. Яйцата се продават по 0,19 лева за брой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жорко

    10 0 Отговор
    Какви глупости са написани за цените? Журналистката от тържищата ли купува или от магазините? Примерно: доматите не са 2,30 лв., аот 3,80 нагоре; краставици, не 2,77, а над 4,20; ябълки- мин. 1,50, нормално 2 лв.,сирене не 5,95, а от 10 до 18 лв/кг, говориме за нормално от краве мляко /поне така пише. Да не говориме за хляба, с сравнително малкото увеличение на цената на Добружа и Бял /увеличение около 5-10%/, другите видове поскъпнаха с 40-60% /Справка цени в Кауфланд/. Наслушахме се на лъжи от политиците, та ни лъжете и за цените, като, че не ги виждаме.
  • 2 ГОЛЯМАТА ИЗМАМА!!!

    7 1 Отговор
    В Китай и Индия, които са с над милиард жители(!) - цените на храните са 3-4 пъти по-ниски от БГ!!! Тяхните държави успяват да ги изхранят евтино, но освен това успяват да изнасят за много други държави!!! Молдова е почти с населението на БГ, но с три пъти по-малка територия и по-лош климат, но въпреки това храните са двойно по-евтини, като дори са по-качествени от нашите!!!! Масово в Бг се продава боб от скалистите територии на Киргизстан и от пустинните територии на Египет и Казахстан, а ние с такава почва нямам БГ боб!!! При нас все се оплакват от лоши реколти, а как по времето на комунизма успяваше държавата да има добри реколти и да изхранва цялото население, че дори да хранят много други държави?? Или нашите земеделци са калпави и чеп за зеле не стават, или яката ни лъжат (двете са)!!! Само в БГ реколтите са лоши, само при нас има високи изкупни цени на суровини, НО ВСИЧКО Е ЕДНА ЛЪЖА!!! Всичкото са спекулации и задкулисни договорки!!! Свинското, пилешкото, сиренето, млякото, хляба са абсолютно невъзможно да бъдат на такава висока цена!!!! Реалистичната цена с големите наддценки на БГ килограм свинско е 6 лева, на килограм пилешко 6 лева, на хляба 80 стотинки, на яйцата 20 стотинки, на БДС стандарт килограм сирене 8-10 лева, на кофичка кисело мляко 80 стотинки. Срещу БГ се извършва геноцид от политиците и бизнесмените!!! Масово политиката и бизнеса са в ръцете на мутри женени за к*урви!!! А още по-лошото е, че в демокрацията власт и бизнес се насле
  • 3 ГОЛЯМАТА ИЗМАМА!!!

    9 0 Отговор
    Срещу БГ се извършва геноцид от политиците и бизнесмените!!! Масово политиката и бизнеса са в ръцете на мутри женени за к*урви!!! А още по-лошото е, че в демокрацията власт и бизнес се наследяват и децата на тия утайки, които дори са по-големи утайки от родителите си, ще ни управляват след време, както стана с децата и внуците на комунистите-предатели, които предадоха комунизма и България, и не бяха никакви истински комунисти, а вълци облечени в овчи кожи!!! Ако не бъдат изтребени тия до 9-то коляно ни чакат постоянно вдигане на цени на храна и ток!!! Най-скъпите коли в БГ ги карат земеделците и търговците на храни!!! Уж се оплакват, че работят на загуба, а откъде тия коли, къщи, почивки на Малдивите??? Къде е НАП да провери как така бачкат на загуба, а водят такъв луксозен живот??? Истината е, че в земеделие и търговия на храни има ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИИИИ, по-големи печалби от фармацевтика, петрол, оръжие!!!!
  • 4 Коментар📝

    8 0 Отговор
    Не ЛЪЖЕТЕ БАЦЕ КАЗВА,ЧЕ ЖИВЕЕМ МНОООО ДОБРЕ ОТ ЕКСКУРЗИЙТЕ СИ КОМЕНТИРА🤗
  • 5 гнида

    8 0 Отговор
    Пародия на държава , но с генералисимус тиква на върха ! Понякога се чудя той ли е токова натюр , или се прави ! А народа си го търпи , е сам си е виновен !

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "гнида":

    Както той самия каза: " ... аз съм прост и народа е прост за това се харесваме ..."