1 Март, 2019 17:08 3 284 12

Ключов експерт напуска БНБ

  • бнб-
  • оставка-
  • димитър костов

Подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" Димитър Костов е подал оставка

Ключов експерт напуска БНБ - 1
Снимка: БГНЕС

Подуправителят и ръководител на управление "Банков надзор" Димитър Костов е подал оставка, съобщиха от финансовата институция.

Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли м.г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ). Това посочва Димитър Костов.

Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление „Банков надзор“, отбелязва банкерът.

Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт, заключва Димитър Костов.

Предстои оставката да бъде внесена и гласувана от Народното събрание.

Димитър Костов е член на Управителния съвет на БНБ и зам.-управител за страната в Световната банка, избран на 29 юли 2015 г. от 43-то Народно събрание за 6-годишен мандат.

Два поредни мандата - от 11 юни 2005 г. - той е подуправител, ръководител на управление „Банково” и на управление „Фискални услуги”, и член на УС на БНБ.

Бил е председател на Съвета на директорите на монетния двор от 2010 до 2014 г., председател на Съвета на директорите на „БОРИКА” АД от 2005 до 2010 г. и председател на Съвета на директорите на „БАНКСЕРВИЗ” АД от 2005 до 2009 г.

Председател е на УС на Асоциацията на търговските банки от 2003 г. и изпълнителен директор на търговска банка „Алианц България” АД от август 1999 г. до май 2005 г.

Бил е изпълнителен директор на Централна кооперативна банка АД от май 1997 г. до август 1999 г.

Министър на финансите е по Виденово време (1995 – 1997 г.), първи зам.-министър на финансите е от 1993 до 1995 г., зам.-министър на финансите от 1990 до 1992 г.), член на Комисията по външен дълг (1993 – 1994 г.), член на Пленарния съвет на БНБ (1991 – 1997 г.), управител за България в Световната банка (1995 – 1996 г.).

Димитър Костов е икономист, завършил е ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) през 1981 г.. Има следдипломни квалификации в Икономическия институт в Болдър, Колорадо, САЩ, и Института за публични и международни отношения „Удро Уилсън” към Университета Принстън, САЩ.

Костов е председател на Съвета на директорите на „Печатница на БНБ” АД.

Зам.-управляващ за Р България е в организациите от групата на Световната банка и в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Роден е на 22 септември 1957 г. Женен е, има две деца.

Владее английски език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 321

    31 0 Отговор
    Е ключов е този експерт. Поради неговата добра работа се отключи кризата с КТБ. Хвала на такива ключови персонажи.

    Коментиран от #4

  • 2 Гошо!

    4 8 Отговор
    Лошо!
  • 3 Голем смях

    27 0 Отговор
    Багдатските крадци се оттеглят към топлите страни да харчат откраднатото.
  • 4 Vanio

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "321":

    Всичките тези "експерти" са смукачи на пари и крадци. Хич няма да ми дреме, не е за жалене.
    Да го местим ли момчета?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    каква ,,специализация,, в САЩ за едно КТБ......на екипа на Али Баба...
  • 7 тин тин

    7 3 Отговор
    Обра пешкира !
    Ключов!
    Колко да е ключов?
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    За няКОИ кръгове той щеше да е предател, защото с въвеждането на Евро в България на "братушките-бизнесмени" у нас ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...Костов не иска съдбата на Гебрев и Скрипал...
  • 9 Карагенан (Е-407)

    8 2 Отговор
    Интересна информация,- шеф на финансовият надзор бил министър на финансите в правителството на Жан Виденов - БСП. Човекът зачернил живота на хиляди Българи с предизвиканата хипер-инфлация. Пъзелът се подреди...Вече е ясно защо толкова години сме извън Еврозоната въпреки, че България покрива всички условия...
  • 10 3333

    7 2 Отговор
    Как е възможно след толкова провали от 90 г. до 97 г. и да го държат чак до сега. Финансовата катастрофа при Жан Виденов, КТБ и още много и никой не им търси отговорност, то ако и в другите държавни институции са такива специалисти ясно защо сме на това дередже.

    Коментиран от #11

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "3333":

    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.