Last news in Fakti

5 Март, 2019 23:00 7 658 14

Какво става с фабриките на „Булгартабак“?

  • булгартабак-
  • фабрики-
  • цигари

Колкото и да не е за вярване, на територията на Благоевград всъщност съжителстват две тютюневи фабрики

Какво става с фабриките на „Булгартабак“? - 1
Снимка: БГНЕС

След малко повече от месец “Булгартабак холдинг“ като бранд най-вероятно ще отиде в историята, обобщава БНР.

Ако на общо събрание, насрочено за 11 април, акционерите одобрят предложението за новото име „Български инвестиционен холдинг“.

Това е още един аргумент в полза на твърдението, че тютюневите предприятия на холдинга също са история, макар и официално да не се изрича.

В началото на януари Благоевградската фабрика освободи почти всичките си работници, като остави шепа администрация, за да се вижда, че все пак през портала влиза и излиза някой. После обяви едномесечен престой и се отърси и от последния работнически товар. На 1 март трябваше отново да заработи.

Колкото и да не е за вярване, на територията на Благоевград всъщност съжителстват две тютюневи фабрики- софийската и благоевградската. Или по-скоро това, което е останало от тях. Производство обаче няма. Затова пък всички хора, освободени от работа, са си получили обезщетенията в срок. Единици от тях са се регистрирали на борсата, тъй като работа няма. Икономическата и бизнес активност в областния център е отчайваща.

Единственият нов факт в тютюневия някога гигант е, че вече няма и синдикати. Официално организациите са закрити, предстои същото да се случи и с националните.

Когато “Булгартабак“ беше приватизиран, в края на 2011 година, договорът по сделката беше обявен като най-социалния. Още тогава обаче имаше дълбоки съмнения, че това е така. Много от работещите се гневяха, че държавният монопол е продаден на цената на две от почивните му бази. Защо нито работници, нито синдикати така и не видяха този договор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво става?

    22 0 Отговор
    ТЪП царува, УМ РОБУВА, УМ патки пасе!!!
  • 2 Гост

    88 0 Отговор
    Кражбата на века!!!!! Купиха Булгартабак с пари от КТБ, пари който почти всички държавни дружества и ведомства бяха депозирали в тази банка. УЖАС УЧАСТВАМЕ В ФИЛМА " МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТО " ядат от платта ни а Ния си мълчим
  • 3 Хаджи хаджи Българин

    69 0 Отговор
    Съсипаха още един отрасъл от икономиката на държавата! Този Холдинг заедно с управителният съвет са за разстрел!
  • 4 1944

    47 6 Отговор
    обирджиите на мандри съсипаха всичко, от което българия можеше да печели.
  • 5 Коко

    35 3 Отговор
    Кво каза тиквата на 3-ти март: ....аха... забравихте ли? Питайте гуменката, ще ви клишира веднага. С часове може да говори глупости за стабилност и икономически растеж. Прасенцето Квик от фермата има нужда от заместник....и ето !
  • 6 пищешия гъз

    38 2 Отговор
    защо се пише за синдикати в тази тъ.па статия, която нищо не казва? Питайте за Доган, Пеевски , Борисов, Цацаров , за т.нар. държавни "институции", разледвайте начина на приватизация.... журналисти, с извинение.
  • 7 Vanio

    53 0 Отговор
    Не разбрахте ли че не фабриката е затворена а цялата държава!? Няма държава, има крадци които си въртят игрите под името "управление на държавата". Колкото и да не ми се иска да призная, през соца имаше държава, сега не.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Я па я

    11 0 Отговор
    Чакай бе . Нали у нас се води война против пушенето.
  • 10 незнайко

    12 0 Отговор
    Сега ще продадат машините и някой частник ще ги купи. така се "процедира" с всички заводи !!!
  • 11 Табачко

    16 0 Отговор
    Последно действие на управляващата мафия продажба и закриване на държавата това е голямата задача
  • 12 Тома

    7 1 Отговор
    Ще се гръмна от тия четиримата:Доган, Пеевски,Цацаров и Бойко Борисов!?
  • 13 Townboy

    4 1 Отговор
    От ЕС спряха кранчето на Боко и компания за контрабандните цигари и бързо продадоха компанията на БАТ един от най-добрите ликвидатори.
  • 14 Евала На Холдинга

    11 0 Отговор
    БЕХ (Български енергиен холдинг), БИХ (Български инвестиционен холдинг) и накрая ще има БУХ-БУХ от народа и айде кой откъде е!