8 Март, 2019 23:29 1 524 7

Увеличава се търговията с Швеция

  • швеция-
  • бтпп-
  • бизнес

Перспективи за бизнес в Скандинавия

Увеличава се търговията с Швеция - 1
Снимка: БТПП

В БТПП се проведе презентация на тема „Възможности и предизвикателства пред бизнеса в България“. Събитието е посветено на проучване сред шведските компании инвеститори в България, извършено от Business Sweden в сътрудничество с посолството на Швеция.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри събитието и заяви, че БТПП се грижи за всички инвеститори, без да прави разлика между български и чуждестранни. Той подчерта, че иновативният пример, който е характерен за развитието на шведския бизнес, е много полезен за българските компании.

„България е привлекателна страна за шведския бизнес“. Това сподели Н. Пр. Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция за България. „Шведските фирми имат положително отношение към България“, добави тя. Посланикът представи резултатите от проучването, което е направено за втори път. Първото допитване е проведено през 2017 г. В проучването са участвали шведски компании, опериращи в България от различни сектори. Тя подчерта, че шведските фирми като цяло плануват да се разрастват през следващите 3 години в България. Това е вследствие от благоприятните фактори като членството на България в ЕС, ниските данъци, високо подготвените служители и др.

Проучването проследява и предизвикателствата, които шведските компании срещат в страната ни. На първо място, 47% от фирмите споделят, че усещат недостиг на работна ръка. След това идва силната конкуренция. Бюрокрацията също е предизвикателство за доста от фирмите и необходимостта от по-задълбочени мерки от страна на държавата са силно необходими. По думите на посланик Бергхолм двустранната търговия се увеличава значително, а българският износ се е удвоил за няколко години. Тя благодари за доброто сътрудничество с БТПП и единомислието в посока съдействие на бизнеса от двете страни.

Председателят на новосъздадената Шведско-българска търговска камара Стефан Бенгтссон потвърди, че едно от най - големите предизвикателства е недостигът на работна ръка. Той смята, че шведският опит в областта на иновациите, заедно с българския капацитет на икономиката, могат да постигнат много успехи.

Участниците в събитието – повече от 60 представители на българския и шведски бизнес в страната, обсъдиха с презентаторите конкретни въпроси, свързани с тяхната дейност както по отношение на срещани трудности, така и редица добри практики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dino

    11 1 Отговор
    Швед или шведска фирма никога няма да инвестират в България, защото още преди да стартират като им поискат комисионна от 20% за правителството чрез поставени хора. Такъв камшик ще си набият , че никога повече няма да си помислят да влязат или да стъпят в България. Само дето ги залъгват сега по збирки и форуми , че виждаш ли колко е благоприятна средата за бизнес у нас. ФАРС.
    Много повече са чуждестранните фирмите които бягат от нас от колкото са тези които ще дойдат.

    Коментиран от #4

  • 2 Болярка

    8 0 Отговор
    Няма кадри , казват хората! Шведите са вследващия век , а ние сме в.........мезозоя!!!
  • 3 8-ми март

    8 0 Отговор
    Оставете шведките на мира и кажете Наздраве за българските жени ! Ония вече изтрещяха , не знаят кой пол са?!?!?!
  • 4 onq s konq

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Dino":

    Добре е да си обясниш ЗАЩО "БЯГАТ" разни чужди фирми от България.И понеже се съмнявам че ще можеш,ще ти го обясня АЗ:ЗАЩОТО НЕ ИЗДЪРЖАТ НА РОДНАТА НИ КОНКУРЕНЦИЯ,която ВЕЧЕ е в състояниЕ е да вкара СЕРИОЗНИ ПАРИ В БИЗНЕСА,"налапала" се е с ОПИТ И ВЪРХОВИ ТЕХНОЛОГИИ и ГИ ИЗМЕСТВА ОТ ПАЗАРА.А нещастната русофилска ДИАСПОРА ще продължи с допотопния си похват да "протестира активно" когато има инвеститори-че "изнасят български пари в чужбина",а когато няма-"защо няма",като и в двата случая финалният рефрен е "Долу ГЕРБ".Ами то...добре че сме им свикнали:)

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Ама ти сериозно ли ? И кои са тези български "фирми" ? Сега ще ти обясня, първо се касае за огромни корпорации за които работят хора от целия свят, умни и добре заплатени, второ много трудно някой може да открадне нещо от тях и трето нашия бизнес е мнооого далеч от индустрията. За съжаление смятам че така и ще остане. В България всичко се прави за усвояване на едни пари и няма никаква мисъл за високи технологии или практичност, всичко е пунта мара и менте-зле копиран оригинал.
  • 6 Баце

    2 0 Отговор
    Доволен съм. Аз съм от шоубизнеса и ще съм доволен те да предложат швеТски тройки и швеТски маси на добра цена.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.