Last news in Fakti

10 Март, 2019 16:00 16 571 19

Мегаинвестиция край Разлог

  • иван чапов-
  • спортен комплекс

Спортният комплекс се очертава да бъде най-големият в района, дори и в областта

Мегаинвестиция край Разлог - 1
Иван Чапов Снимка: БГНЕС

Две години след подписването на концесионния договор за изграждането на спортен комплекс в м. Байова борика в землището на община Разлог между кмета Красимир Герчев и фирмата на благоевградския бизнесмен Иван Чапов – „Хидроенергийна компания“ АД – Благоевград, която спечели конкурса за концесията, стартира и строителството на мегакомплекса.

Началото му ще бъде дадено на 22 март, когато ще бъде направена първата копка на новия обект. Фирмата концесионер е преминала всички проектантски и съгласувателни процедури и вече има издадено разрешение за строеж, пише struma.bg.

Спортният комплекс се очертава да бъде най-големият в района, дори и в областта. Внушителното съоръжение ще бъде разположено на площ от близо 103 дка земя – частна общинска собственост. Концесията е за срок от 35 години, а инвестицията, която бъдещият концесионер трябва да направи, е в размер на 24 млн. лв. с ДДС. Строителството трябва да приключи до пет години след издаване на разрешителното за строеж.

Концесията не позволява да бъде изменяно предназначението на обекта, което е за предоставяне на спортни услуги и дейности както на местното население, така и на туристическия поток в региона, а също така и за осъществяване на тренировъчни и състезателни дейности от спортни организации и клубове. Според условията на концесията обектът не може да се отдава под наем, както и да се прехвърлят правата и задълженията на трети лица освен със съгласието на Общинския съвет в Разлог.

Предвижда се в спортния комплекс да бъдат изградени футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и капацитет 2000 места, направен според изискванията на УЕФА, както и още четири открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни с капацитет около 2300 места, включващи и обслужващи помещения. Към всичките четири футболни терена са предвидени малки паркинги.

Ще бъдат изградени още четири игрища за тенис с размери 18/36 м, две за баскетбол с размери 16,50/30 м и две за волейбол с размери 13/24 м, както и мултифункционална спортна зала с капацитет 1500 места. Спортният комплекс ще разполага и с открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси.

„Този комплекс ще надгради и ще осмисли туристическата концепция на община Разлог, ще има възможност за подготовка както на български, така и на чуждестранни отбори, ще даде възможност за провеждане на състезания от най-висок ранг и ще повдигне стандарта на туристическата услуга. В общината и региона има достатъчно развита хотелска база, затова и мястото е избрано между трите важни за Разлог туристически обекта – Катарино, Реденка и Бетоловото, почти на еднакво отстояние е от тях и от града. Изграждането на такъв модерен комплекс заедно със стадиона в Разлог, който е с 6500 места, ще доведе до икономическото развитие на община Разлог и в сферата на спорта“, каза кметът Красимир Герчев и допълни, че това е най-мащабната частна инвестиция в спортна инфраструктура.

Предисторията на мегастроителството е от началото на десетилетието. Инвестиционен интерес към изграждането на мащабен спортен комплекс е депозиран в община Разлог още преди няколко години, което е наложило да се търси подходящ терен за изграждането му. През 2012 година Министерски съвет със свое решение предоставя в полза на общината 102 989 кв.м земя, чието предназначение е с начин на трайно ползване „нива”. Стартират процедури по смяна на предназначението и през 2015 година начинът ѝ на трайно ползване е променен на „за изграждане на обект спортен комплекс”.

Преди две години и половина бизнесменът Иван Чапов купи и един от най-известните в района туристически обекти – спа хотел „Катарино” край Разлог, който е само на около 2 километра отстояние от бъдещия спортен комплекс. Хотелът бе продаден от банката кредитор, която се сдоби с него през 2011 година заради огромни дългове на първоначалния ѝ собственик и инвеститор – фалиралата фирма “Балканстрой”. Банката го продаде няколко години по-късно за сумата от 3.5 млн. евро, а Чапов вложи в цялостен ремонт още няколко милиона.

Компанията на благоевградския бизнесмен преди година и половина прояви инвеститорски интерес и към общинския минерален плаж в село Баня. Това даде основание на Общинския съвет в Разлог да даде съгласие за стартиране на процедура по отдаване на концесия и възложи на кмета изработване на обосновка на концесията, проект за решение за откриване на процедура и проект за концесионен договор. Засега концесията за минералния плаж в с. Баня не е обявена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паток

    64 3 Отговор
    Ще има ли, кой да спортува на тоя комплекс?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русуфил

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "Паток":

    Не, но ще има доста бетонно жилязо за бране, дограма за горене и прочие.
  • 4 Разложенин

    18 2 Отговор
    Че дойдаа мигрантите
  • 5 jambazina

    21 1 Отговор
    Да ви се не види мега инвестицията за дръгливи 24 млн. По заглавието човек може да помисли че правят завод за полупроводници за 300 или за цели за 600 млн.
  • 6 5555

    18 2 Отговор
    Мегаинвестиции,мегабетон по морето и планините и мегасупермаркети.....тва е.
  • 7 ИВАН

    17 1 Отговор
    Хубаво е човек да спортува и хармонично да се развива, но спорта е май мега развъдник на лейки, дебили и мутри, ама явно те са удобните - някой има нужда от - малко мислещи същества
  • 8 grozen

    24 4 Отговор
    Пак простутий: то хора не останаха в държавата те спортен комплекс ще правят тъпанари;правете производства създаите работни места това ви е работата не се правете на спортисти:
  • 9 Бачо

    21 3 Отговор
    дрън дрън ярина. Важното е да се усвоят едни пари. маже и космодрум да се построи. в Добринище. Или хидропарк с виенско колело на връх Тодорка
  • 10 Стабилен

    7 0 Отговор
    Също на толкова разстояние
    е село годлево.елате на мега игрище по изискванията на ЕС вместо да се направят и в Драглище.
  • 11 Гостът

    14 1 Отговор
    Първо върнете младите хора в БГ, като им дадете работа и добри заплати. Тогава стадионите и залите бързо ще дойдат.
  • 12 чиче

    4 0 Отговор
    След като Банско умре нови десетки милиони да го сьживят
  • 13 Смях

    5 0 Отговор
    Мега футболен стадион капацитет 2000 места!?!
    А топла вода ще има ли?
  • 14 Пя на Мене

    3 0 Отговор
    Че има комисиони па ...Гербчев па че лапа лошо...
  • 15 Go60

    4 1 Отговор
    Улави хора, какьв мена какьв стадион?!?! Ше го ищдуе ветере- дано приди това ла отвее тьпчото лето не си взе поука от Елевейшьн. Некой да пита хората? Колко са на работа и за какви пари по комплексите? Как се издьржа « мена» компоекс като не могат пари за щалата в Разлог да намерят ни пари ни мениджьр? Плрси
  • 16 Стабилен

    3 0 Отговор
    Пари за залата може и да нема ама гледам разкарват едно симпатично негърче чак от ямайка всеки ден от голф комплекса до града да теенира волейбол.и тия дни не го пускаха срещу добрич.вместо да развиваме наши деца.ама явно има въртележка
  • 17 Стабилен

    1 0 Отговор
    Пари за залата може и да нема ама гледам разкарват едно симпатично негърче чак от ямайка всеки ден от голф комплекса до града да теенира волейбол.и тия дни не го пускаха срещу добрич.вместо да развиваме наши деца.ама явно има въртележка
  • 18 брадвата

    2 0 Отговор
    Изборна година е! Требва да се лъже здраво, за да не се изпусне кокала!
  • 19 Иван

    1 0 Отговор
    ПР парички са докопали и Факти.
    ейййй провинционално мислене. За какви пари говорят хората малко по на север и за какви в БГ.