Last news in Fakti

14 Март, 2019 13:47 1 412 5

Дигитализация на икономиката е печелившият ход

  • бизнес-
  • икономика-
  • дигитализация-
  • дончев

Държавата може да отдели между 3 и 4 млрд. лв. за този процес през следващия програмен период

Дигитализация на икономиката е печелившият ход - 1
Снимка: БГНЕС

Големият въпрос за българската икономика е как да достигне до ново еволюционно стъпало, тъй като ръстът на разходите за труд са по-високи от ръста на Брутния вътрешен продукт и след 4-5 години ниската цена на труда няма да е конкурентно предимство. През последните 10-15 години, този фактор беше основен, но вече няма да е едно от най-важните конкурентни предимства. „Предизвикателствата пред икономиката ни са две. Едните са традиционните. Тук се включват стабилна макроикономическа среда, нисък корупционен натиск. Вторият пакет предизвикателства – нетрадиционните, са начините за по-добро благосъстояние на нацията - произвеждаме повече, икономиката създава повече”, очерта вицепремиерът Томислав Дончев икономическото състояние на страната на кръгла маса на тема „За конкурентоспособна и просперираща българска икономика”.

Етапът, който предстои, за да може българската икономика да се развие, е по-труден: Висока добавена стойност, иновации, дигитализация, икономика базирана на знанието. „Звучи добре като ги изредим. По-сложно е адекватното им случване. Не би било правилно да се каже какви пари ще отдели държавата за това. За следващия програмен период спокойно може да инвестираме 3-4 млрд. лв., но това не е краен разход. Това е само началото”, подчерта Дончев. Според него, много важен фактор е дигитализацията и то тази, която обхваща всички сфери на икономиката – от доставчика на услуги, през машиностроителя до производителя на хранителни продукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 579

    7 0 Отговор
    Печелившият ход е да има икономика.
  • 2 ГруЮ

    3 1 Отговор
    И да дигитализирате производството на кюнци и прави лопати, това няма да донесе по- висока добавена стойност.

    Коментиран от #3

  • 3 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГруЮ":

    То и това даже не можем да направим,че какво остава за голямата добавена стойност. Кой ще го прави, парашутистите и калинките, които въртят няколко назубрени клишета ? Айде първо да започнем от аспирин и трамваи, пък тогава да говорим за високи технологии и как ще конкурираме Брюкер,Сименс Аджилент,Хитачи, Пастьор,Рош и т.н. и т.н.
  • 4 Госあ

    3 0 Отговор
    И още нещо, като напълно игнорирам бизнесо,и коментирам индустрията-как въобще си представяте производство с висока добавена стойност и технологии без наука? Вие наред ли сте ?
  • 5 бомбата

    0 0 Отговор
    Добре де, то всички разбрахме че модерната ви дигитализация си е съсипия на всичко от неграмотни простаци кретени еврогейски!