Last news in Fakti

1 Април, 2019 22:30 3 025 10

Какво представлява „организацията на бъдещето“?

  • петър иванов-
  • виртуални екипи

Организацията на бъдещето има 3 отличителни характеристики

Какво представлява „организацията на бъдещето“? - 1

Интервю на Петър Иванов за Българската асоциация за управление на хора

Как си представяте “организацията на бъдещето”?

Мисля, че организацията на бъдещето има 3 отличителни характеристики:

1. Съставена от хора, които имат по-голяма свобода да вземат решения и да бъдат лидери.
2. По-виртуална—хората ще работят от вкъщи или от всяко друго място, което ги вдъхновява
3. Хоризонтална структура—ще има по-малко организационни нива и повече самоорганизация за постигане на ясни цели и ценности.

Хората ще имат възможността да предлагат проекти и на база на броя последователи, които успеят да съберат, ще могат да изграждат динамичното портфолио на организацията. Според мен това ще доведе до повече лидери, които се променят, вместо до фиксирана организационна структура. Този тип организация ще бъде по-добре подготвена да създава иновации, да твори и да отговаря на нови “разрушителни” тенденции.

Много ли е различна от днешната? Кои са основните различия?

Да, фундаментално различна е. На първо място—организационната структура няма да бъде толкова йерархична и ще бъде по-гъвкава—с по-малко статични роли и повече такива на проектен принцип. Очаквам гъвкави мениджърски екипи и пул от експерти, които ще се самоорганизират по различни проекти. Ключовият мотиватор няма да бъде кариерата, защото хората ще сменят ролите си, а развитието. Ключовият въпрос ще бъде какво можеш да научиш и преживееш в организацията и какъв е приносът ти за един по-добър свят.

Какво бихте започнали да правите още от днес, за да се подготвите за организацията на бъдещето?

Има няколко неща, които мениджърите могат да започнат да правят постепенно:
♦ Оценявайте хората на база техните резултати, а не на база усилия и време, прекарано в офиса.
♦ Позволете на хората половин ден на седмица да работят по проекти, които сами са избрали, нека да проучват и да имат възможността да ръководят последователите, които сами са си намерили в организацията. Това би стимулирало креативността и усещането за собствен контрол и би повишило мотивацията и ефективността на екипа.

Как изглежда за вас “идеалната” организация?

Идеалната организация е изградена от експерти, пръснати по всички краища на света, и обединени от общи визия и мисия за по-добър свят! Има ключови хъбове с повече хора и инфраструктура, допълнени от “свободни ездачи”, работещи от техните любими локации.

Тя е гъвкава—лесно влизат нови хора, те са приети и подпомагани от екипа, който изгражда ядрото на организацията. А след като ролята и развитието им в конкретната организация приключи, те напускат също така лесно. На хората се дава властта да ръководят проекти и стратегически инициативи и да преследват своите идеи и мечти в живота.

Възнаграждението ще се изразява в по-малко степен в пари и кариера, и в много по-голяма ще бъде свързано с целта и развитието. Забавлението от това да работят заедно за постигането на мисия ще бъде ключовият магнит за задържането на хората. Хората се срещат лице в лице, но на екзотични места, за да планират работата си и да празнуват успехите!

На 15-16 април в София Петър Иванов провежда семинар за управление на Виртуални екипи. Успешно завършилите ще получат Майсторски сертификат. Вижте повече тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rammstein

    6 2 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СА ГО ИЗМИСЛИЛИ!

    Коментиран от #5

  • 2 Директно

    1 0 Отговор
    Незнам
  • 3 Рошко

    4 0 Отговор
    Сирийска организация ,все едно да учиш тикви да пасат и доят овце ,нагледен пример в България,ама взехме да се осеферваме,та сега отпущат пари за по добро обучение ,демек ние овцете да не разберем как но пасат и доят че и е,,,т
  • 4 Рошко

    5 0 Отговор
    СОРОСка организация
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Morgoth

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Идеалната организация е изградена от експерти, пръснати по всички краища на света ------------------------------------------------------------------------------------- Много от нещата в статията са верни, но автора очевидно не е опитвал от собствената си идеална организация. Да пробва само един път да направи събрание на екип пръснат между Европа, Индия и САЩ и бързо ще си смени мнението за разпръснатостта.
  • 7 Пешо

    5 0 Отговор
    Пълни глупости.
  • 8 Анализатор

    5 0 Отговор
    Звучи умно. Но кодираната на генно ниво алчност за внимание, влияние и всякакъв друг ресурс ще занули концепцията. Няма комуни, има стада с озъбени водачи. Другите участници така или иначе са пълнеж.
  • 9 Шефа

    1 0 Отговор
    Самата тази "организация" всъщност е просто липса на такава и в абсолютния смисъл си е точно "разрушителна тенденция", срещу каквото уж се бори. И стига с това " бъдеще", животът е сега и трябва да се решават настоящите проблеми.
  • 10 патриотъ

    1 0 Отговор
    Какво бъдеще сънува тоя?Той света отива на кино,а той за бъдеще ми приказва!