Last news in Fakti

24 Април, 2012 12:01 1 158 0

Унгария готова да излезе от „Набуко“, гледа към „Южен поток“

  • набуко
Унгария готова да излезе от „Набуко“, гледа към „Южен поток“ - 1
Снимка: БГНЕС

Истинска драма се оформи около бъдещето на газопровода „Набуко“, който трябва да гарантира енергийната независимост на Стария континент от руското синьо гориво.

Унгарският акционер в проекта "Набуко" е филиал на компанията "Мол" и досега нямаме индикации, че това ще се промени. Това се казва в изявление на консорциума "Набуко", базиран във Виена, по повод обявеното решение на Унгария да се откаже от участието си в проекта.

Интригата се заплете в понеделник от изявление на премиера на Унгария Виктор Орбан, че компания MOL се отказва от проекта за газопровода „Набуко”.

По време на посещение в Брюксел Орбан посочи, че проектът има проблеми с реализацията и заради това унгарската MOL се отказва от него, предаде „Интерфакс“.

От унгарската енергийна компания посочват, че има много неопределеност около проекта „Набуко” и това не може да бъде пренебрегнато, а стойността на газопровода, който трябва да доставя „синьо гориво” в Европа от Каспийския регион, непрекъснато се увеличава.

Дпълнително масло в огъня наля Орбан, заявявайки че Русия проявява все по-голяма активност за реализацията на проекта „Южен поток”, който трябва да минава през Унгария.

За Будапеща има „прости икономически причини в полза на участието в руския проект”, каза Виктор Орбан.

Споразумение в подкрепа на "Набуко" е подписано през миналата година от всички страни, през които ще преминава газопроводът, което финализира законовата му рамка. Унгария е издала три от общо 4-те необходими разрешителни във връзка с опазване на околната среда. Наскоро "Набуко" получи статут на национален обект в България и Турция, така че проектирането на южния коридор е финализирано 80%, се казва в изявлението.

От консорциума добавят, че германската компания "Байернгаз" в момента преговаря с "Набуко", за да стане 7-ми акционер в него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА