Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 12:02 948 0

Намаляват мощността на „Набуко“?

  • набуко

Консорциумът, реализиращ проекта за газопровода „Набуко”, обмисля възможността да намали мощността на тръбопровода, съобщава „Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на неназовани източници. До момента няма официално потвърждение на тази информация.

Първоначалният проект на „Набуко” предвиждаше строителството на тръбопровод с дължина 3900 км, който да свърже страните от Централна Азия с Австрия през територията на Турция, България, Румъния и Унгария. Мощността на „Набуко” трябва да е 31 млрд. куб метра газ.

Основната цел на проекта е да достави синьо гориво от Каспийско море и да намали зависимостта на Европа от руските доставки.  Споразумението за строеж на газопровода скоро ще навърши 10 години. То се поддържа от ЕС и включва австрийската OMV AG, турската Botas, българската "Булгаргаз", унгарската MOL Nyrt и румънската Transgaz.

Никой не знае колко може да струва проектът. Като официална - но според специалистите силно занижена - стойност се сочат около 8 млрд. евро. Най-новият план предвижда строителството да започне през 2013 г., а първите доставки да са факт през 2017 г.

Според източниците на „Уолстрийт джърнъл” новото предложение предполага, че мощността на газопровода ще бъде намалена двойно и той ще бъде само между Австрия и България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА