Last news in Fakti

24 Април, 2012 16:33 936 0

В Русия временната заетост е постоянна

  • русия-
  • временни договори-
  • постоянна работа-
  • пазар на труда

Над 95% от наетите чрез агенции хора в Русия искат да работят на постоянен договор, показва ново изследване за нивото на удовлетвореност сред временните работници. Проучването, проведено от Асоциацията на частните агенции по заетостта (PEA), която включва водещи на пазара фирми за набиране на персонал, като Kelly Services, Adecco и Ancor, разкрива още, че 36% от служителите с временни договори искат да станат профсъюзни членове, за да имат повече защита на правата си.

Проучването, направено сред 1500 служители с временни правоотношения, показва, че 69% от наетите чрез агенции са под 30-годишна възраст, а 12% са студенти.

Повечето от тях са с висше образование (51%), макар че пазарът за временен персонал е доминиран от нискоквалифицирани работни места. Процентът жени, които работят на временни договори, също е висок - 72%.

Повечето работници наети чрез агенции са заети на позиции като търговски сътрудник (28%) и специалисти в конкретни области (23%), а само 4% са мениджъри. Средната работна заплата на наетите чрез агенции работници е под средната за страната.

Проучването също така подчертава голямата несигурност на работните места сред временно заетите. Само 10% харесват работата си, 11% я описват като временно бягство и 14% се оплакват, че нямат сигурност на работното място. 95% от анкетираните искат да получат постоянна работа, а 83% се надяват да бъдат назначени на пълно работно време от компанията, в която работят на временен договор. Около 37% от наетите чрез агенции служители казват, че са на временна заетост повече от три години.

HR индустрията в Русия се развива бързо и ще продължава да върви нагоре през следващите няколко години. На руския пазар за подбор на персонал работят надеждни компании за подбор на персонала, които обслужват големи мултинационални и местни работодатели, но също така се характеризира и с доста голям "черен пазар".

Въпреки редицата положителни стимули за растеж, страната има и редица предизвикателства за търсещите и предлагащите временна работна ръка, това са политически вълнения, корупция, слаба икономическа инфраструктура и несигурна законодателна среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА