Last news in Fakti

24 Април, 2012 19:27 1 010 0

Найденов хвали нашите агнета и пилета в Риад

  • саудитска арабия-
  • мирослав найденов-
  • земеделие-
  • агнета-
  • пилета
Найденов хвали нашите агнета и пилета в Риад - 1
Снимка: БГНЕС

България ще бъде включена в голямата инициатива на краля на Кралство Саудитска Арабия Абдула ибн Абдел Азис Ал Сауд за инвестиции в земеделието извън кралството. Това съобщи министърът на земеделието на  кралството Фахад Абдулрахман Балгунаим на среща с българския министър на земеделието Мирослав Найденов и наша бизнес-делегация в Риад.

Саудитският министър обяви, че само преди три месеца в страната му е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието и хранителната сигурност, с бюджет от 800 милиона долара и увери, че част от тях ще бъдат вложени в България.

По-специално интересът на Саудитска Арабия е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

 
Инициативата на Крал Абдула е за влагане на инвестиции в чужбина, с цел постигане на сигурност на храните на национално и международно ниво чрез изграждане на интегрирани партньорства със страни, които имат потенциал да развиват и управляват селскостопански инвестиции. Целта е да се осигурят достатъчни количества и стабилни цени за стратегическите земеделски култури. Инициативата е предназначена да осигури взаимни ползи както за Саудитска Арабия, така и да държавата, която получава инвестиции. Част от критериите за избор на държава са плодородни почви, благоприятен климат и вода, както и спазване на законовия ред, прозрачност в бизнес отношенията и липса на корупционна среда.
 
Отваряне на саудитския пазар за българския бизнес и инвестиции в България бяха основните акценти от днешната среща на двамата министри на земеделието. Саудитският министър посочи, че в момента Саудитска Арабия внася 5 млн. агнета от далечна Австралия и 700 хил. тона замразени пилета от Бразилия.

Найденов подчерта, че българските агнета и пилета са в пъти по-качествени. Той дори препоръча на домакините от Саудитска Арабия да изпробват в лаборатория качествата на нашите агнета и пилета, за да се видят черно на бяло разликите.
 
Представителят на „Меком”-Силистра Галина Райчева посочи, че в момента дружеството й изнася 40 хил. агнета месечно за Турция. Направен е и първия износ на фирмата за Катар. Министър Балгунаим заяви, че количествата са твърде малки  спрямо тяхното потребление, на което министър Найденов отговори: „Заповядайте, нашата държава е отворена за вас и вашите инвестиции”.
 
Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи посочи, че фондовете за земя у нас вече притежават 2,5 млн. декара, които се предлагали и за чужденци. Саудитският министър попита дали чужденците могат да придобиват земя в България, на което министър Найденов отговори, че ангажиментите към ЕС директно не позволяват това, но е възможно ако инвеститорът регистрира фирма у нас.
 
Земеделският министър  Мирослав Найденов посочи още, че страната ни е произвела три пъти повече жито, отколкото е вътрешното й потребление. Всяка година изнасяме около 3 млн. тона. Приблизително толкова е и потреблението на Саудитска Арабия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА