Last news in Fakti

12 Април, 2019 22:59 1 324 11

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4%

  • пари-
  • ес-
  • ек-
  • икономика

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на средната заплата с 3%

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4% - 1

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на икономиката общо с 4,4% през следващите три годни, до увеличаване на заплатите и на заетостта. Това се посочва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2020-2022 г., отбелязва в. „Труд“.

Основно това се дължи на очакваните положителни ефекти от реализираните европроекти върху производството в страната. През следващата година се очаква да получим от ЕС 2,6 млрд. лв., а през следващите три години - общо 7,7 млрд. лв. Финансирането от ЕС ще мобилизира в осъществяване на инвестиционни проекти и много частни капитали. В резултат парите от ЕС се очаква да доведат до ръст на инвестициите на бизнеса със 17,6% до 2022 г.

Средствата от Брюксел ще имат положително влияние и върху пазара на труда. В резултат на усвояването на парите от ЕС се очаква към края на 2022 г. заетостта да нарасне с 6,8% спрямо базисния сценарий без евросредства, а безработица да падне с 3,2 процентни пункта. Този ефект върху пазара на труда ще се генерира както пряко, така и косвено, т.е. от една страна се отчитат ефектите от директната намеса на пазара на труд (чрез програмите за създаване на заетост и преквалификация на работниците), а от друга са отразени и очакванията за развитие на пазара на труда в резултат на повишената икономическа активност.

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на средната заплата с 3%. По-високите доходи и подобрената икономическа ситуация ще доведат до повишаване и на потреблението с 5,3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ражданин отзападла България

    11 1 Отговор
    Вече никой не ви вярва на прогнозите! Труд е на Делян Пеевски!
  • 2 Пешо

    13 1 Отговор
    Не казвайте колко е безработицата, а кажете колко са заетите,които се осигуряват. Колко са хората в икономиката и колко калинки на властта издържат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 заката

    11 1 Отговор
    абе защо тия пари не стигат до обикновения българин който работи 810 часа на ден за 600 лева
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Баце

    10 1 Отговор
    Икономиката може и с 4%, но клиентите на "Артекс" с 4000% и повече.
  • 7 Рошко

    5 1 Отговор
    Ще вдигне доходите на герберастите ,за нас само усвояването е само като продължаваме да четем за това
  • 8 ВИЗИЯ БГ

    2 1 Отговор
    Борисов казва, че БВП е нарастнало много през неговото управление. ФАКТ: 2004г. - БВП е 3 360 долара на глава, 2008г. - БВП е 7 260 долара, 2017г. - БВП е 8 227 долара, за 4 години нараства с 3 900 долара, а за 9 години после само с 933 долара - което не покрива инфлацията. Бюджетът бил много нараснал, а статистиката показва 9,33 милиарда долара през 2008г., и 9,09 милиарда долара през 2017г.
  • 9 Оруел

    1 1 Отговор
    След окончателната приватизация на и концесии преди това, от там ще има пари - вероятно ще компенсират внеслите пари за пенсии, или ще ги внесат в частния ти пенсионен фонд, или ще приватизират вноските и ще стане като здравната каса - но частни. Приватизация на пътищата, тротоарите, училищщата, полицията и армията, всичко ще е частно. Тодор Живков и БКП подписаха Вашингтонският консенсус,. БКП се раздели на много партии, за да изпълни консенсуса. 40 години след НРБ ще има БВП равно на сегашни 200 милиарда лева. Няма да има осигуровки към държавата и държавни услуги свързани с това. Държавната издръжка ще е 10% от БВП. Пари само за армия, полиция и Безусловният базов доход. ББД тогава ще е 250 лева сегашни, 13 пъти в годината, или 60 лева седмично. 5 милиона български поданици. 100% частни услуги. И собственост. ПЪЛЕН СВОБОДЕН ПАЗАР НА ТРУДЪТ! тоест доход 250 месечно от държавата и заплата от частнкът 100 лева - или по-малко или повече.. ПАЗАР НА ТРУДЪТ!!! ни пенсии от държавата ни нищо. Всичко ще се плаща, бонус малка армия и полиция плюс пети клас читмо писмо, с 3,333% от БВП, 6,666% ББД - безвъзмезден базов доход. 6% ддс, 6% дод, 6 данък фирми.. или 10%ддс и 1% от бвп дял от новите евро банкноти. После чип на челото със знакът на диктаторът на планетата, за да се купува и продава, а и роботи ще работят и шоубизнесът ще е единствена работа.
  • 10 onq s konq

    0 4 Отговор
    През цялата минала и по-минала години русофилите непрекъснато повтаряха че от 2019г. СУБСИДИИТЕ ЗА БГ СПИРАТ и всеки да се спасява както може.Затова и питам:ЕСА ТИЯ ПАРИ ОДЕ ИДВАТ И ШЕ ИМА ЛИ ОЩЕ?!!
  • 11 РазБойко Мирисов

    2 0 Отговор
    Парите от ЕС потъват в джобовете на суджука ГЕРБ. За хората остават калпавите пътища, площади, тротоари и градинки. За това и половин българия избяга в чужбина включително и циганите масово. Това да го знаете от мен, раздавам само на който плаче.