Last news in Fakti

27 Април, 2012 15:30 941 1

На всеки 15 секунди умира работник

  • трудови злополуки-
  • кнсб-
  • данни-
  • младенов

На всеки 15 секунди в света на работното си място умира човек. На всеки 15 сек. 160 работници претърпяват трудова злополука. Ежедневно умират 6300 работници от трудови злополуки в следствие на професионални заболявания. Броят на загиналите  от трудови злополуки хора в света на година са 2 300 000, а числото на и 337 млн. годишно страдат от трудови злополуки и получават някакъв вид увреждания. Данните бяха изнесени на конференцията организирана от КНСБ „Инвестициите в безопасност и здраве на работното място – гарант за висока производителност и високи доходи”.

В България за 22 години (1990-2012 г.) при трудови злополуки са загинали 2994 работници. За разглеждания период трайно инвалидизирани са над 1700 работници. До трайно нетрудоспособност в резултат на изпълнение на служебните си задължения са 300 000 души, сочат данните на Националния статистически институт, който днес бяха съобщени на форума.

Добрата новина е, че общият брой на трудовите злополуки през миналата година в сравнение с 9% в сравнение с 2010-а. През 2009 г. те са били 118, 2010 г. – 109, а през миналата, броят им е спаднал на 107. Най-голям е броят на трудовите злополуки в търговията на едро – 149 броя. Следват сухопътният транспорт със 131 броя и строителството на сгради, където има 104 злополуки. По региони най-голям е броят на в София – 829, Варна – 273 и Пловдив – 269 броя.

 

Профилактичните прегледи

„Основна теза на Националния съвет по условия на труд е, че трябва да има по-добра връзка между личния лекар на съответния работник и Службата по трудова медицина. Но точно как ще стане, ще се обсъжда тепърва, тъй като трябва да се вземе мнението и на бизнеса и на синдикатите и на Министерство на здравеопазването”, каза министър Тотю Младенов. „Ако целта е да се подобри връзката между Службата по трудова медицина и личния лекар, които са отговорни за здравето на работниците и служителите – идеята е добра и трябва да търсим този механизъм, който ще бъде ефективен, включително да спести средства на бизнеса, защото не може едно и също нещо да се финансира от две места – от пътеките по здравната каса и от работодателите”, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    0 0 Отговор
    При нас умират цели предприятия всеки ден ,като го разделите на работниците идва по човек на 1 секунда ,ама мрът бавно и трайно.