1 Май, 2012 12:48 1 749 1

Българите по морето по-малко от румънците

  • море-
  • българи-
  • румънци

Рекордно топло време през почивните дни. 27 градуса показаха термометрите във Варна. Плажният сезон официално не е открит, но по-смелите се престрашиха. Водата обаче е студена и не става за къпане.

И за тези празници обаче българите по морето са по-малко от румънците. Много наши сънародници предпочетоха да се възползват от празничните оферти за чужбина, обобщава бТВ.

Министерският съвет обсъжда промени, които определят нови застрахователни лимити за туроператорите. Ако някоя туристическа фирма не изпълни поетите ангажименти или докато клиентите са зад граница обяви несъстоятелност, по-високите застраховки би трябвало да ни гарантират възвръщане на парите, които ще похарчат, за да се приберат.

Заради вдигането на застрахователните лимити, цените на екскурзиите в чужбина ще поскъпнат минимално.

"Дори и да има някакво увеличение от 2,3 или 5 лева всеки ще бъде съгласен да го плати, защото ще бъде аргументирано, че това се прави за по-голяма негова сигурност", увери зам.-председателят на Варненската асоциация на туристическите агенции Велико Горанов.

Миналата година стотици руски туристи прекараха дни наред на морските летища в България. Те не можеха да се приберат, заради фалита на "Алма тур". Вдигането на застраховките се прави, за да не изпадат туристите в подобна ситуация някъде в чужбина.

Уловката е, че за да се приберат, ще трябва да платят за самолет от джоба си, а после да чакат пари от застрахователя. Затова браншът е скептичен.

"Когато хората са събрали пари и са отишли в чужбина, и по една или друга причина те са изоставени в чужбина, как да имат парите за още една такава екскурзия в джоба си, за да могат да платят всичко и да се върнат в страната", попита директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Вместо застраховки обаче туроператорите предлагат друго - гаранционен фонд, какъвто има в останалите европейски държави.

Идеята е в този фонд всеки туроператор да внася определена сума, подобно на гражданската отговорност, и с парите да се спасяват закъсали туристи.

От бранша са категорични, че с парите от гаранционния фонд ще може да се работи по-лесно. По този начин ще се избегнат дългите застрахователни процедури и хората ще могат по-бързо да си възстановяват платените от джоба суми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 помориец

    0 0 Отговор
    Няма смисъл да слагате снимки от Поморие, тук сезона започва късно и свършва рано. Още не можем и да мислим за сезон ;) камо ли за туристи.