12 Май, 2019 17:41 18 804 52

Отровен мед заля пазара

  • мед-
  • пчела-
  • отровен

Пчелите кацат върху напръсканите със силни химикали растения, а после пренасят отровата направо в кошера, предупреждават специалистите

Последната партида мед на пазара не просто е със съмнително качество, а е направо отровна. Това разкриват производители, запознати с проблема. Според тях природният продукт е бъкан с отрови заради масовото третиране с хербициди на земеделските култури срещу плевели.

„Пчелите кацат върху напръсканите със силни химикали растения, а после пренасят отровата направо в кошера”, обясняват най-елементарно специалистите, цитирани от в. "Уикенд". Така пчелите събират ГМО заедно с прашеца на такива растения. Отравянето на пчелите масово причинява т.нар. глифозат, който е вид хербицид, с който пръскат тревата.

За жалост, няма как да познаете дали медът в буркана е качествен, или съдържа вредни вещества, предупреждават специалистите. Вредният продукт обаче нито на външен вид, нито на цвят и дори на вкус не показва дали съдържа вредни вещества. За да се разбере дали природният продукт е с добро качество и отговаря на критериите, трябва да мине през изследване. Това може да се направи единствено при желание на производителя. В централната лаборатория към Агенцията за безопасност на храните се правят такива, но потърпевшите се налага да платят от собствения си джоб, за да се установи дали в медът е отровен с хербицид. Следят се общо около 10 показателя като вкус, цвят, полен, захароза, водно съдържание.

Тъй като изследванията са скъпи, а за всеки антибиотик се дава по 100 лв., повечето пчелари не си го позволяват и затова изследват меда си само когато е за износ, а за вътрешния пазар изобщо не си правят труда. Тъкмо това е причината пазарът да е наводнен с отровен мед.

Стопаните са гневни, защото никой не ги е уведомявал, че се пръска с отрови, а според Наредбата за опазване на пчелите 3 дни преди третиране на земеделски площи трябва да бъдат известени и собствениците на кошери в близост, и кметовете на населеното място, дори и на съседните села.

„И миналата, и тая година нямаме уведомителни писма за третиране на земеделски земи”, оплакват се кметове на села с измрели пчели.

За масов мор по пчелите от няколко седмици протестират пчелари от цялата страна. Те алармираха, че са отровени цели стопанства.

Пчеларите настояваха държавата да се намеси, защото загиват хиляди кошери с отровени медоносни. „Тази пролет е истинска катастрофа. Измряха почти всичките ни пчели”, оплакват се масово производителите на мед. По закон хората, които употребяват продукти за растителна защита, са длъжни да уведомят отглеждащите пчели в същия район. Глобите за липса на информация са от 1800 до-2400 лв. за физическо лице и от 2400 до 3600 лв. за юридическо лице според Закона за растителна защита. В същото време БАБХ категорично отрича, че отравянето на пчелите може да е станало с ГМО, тъй като то не се отглежда в България. Забраната за подобно нарушение е 1 милион лева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    127 7 Отговор
    Съд за зърнарите!
  • 2 Зрънчо с късметчета

    147 2 Отговор
    Важното е че дебелите мазни зърнари, карат бугатита, бентлита, ролсове и взякакви напомпани жипуи и дънят с виагра псевдоеротични селски моделки на яхтички в Средиземно море, а меда ми той е за лигльовците ... според тях !
  • 3 Африканец

    95 38 Отговор
    Значи,когато е за износ го изследват, когато е за нас- не. Нали било скъпо и не могат да си позволят?За на вън могат, за нас не могат. Същите боклуци са пчеларите ,като земеделците. Нема кво да ми се правят. Като е отровен , що въобще го продават на изкупвачите? Боклуци мръсни.

    Коментиран от #16, #27, #34, #50, #52

  • 4 Ссерем на ссерем

    116 1 Отговор
    Простотията да се сее рапица за гориво.Кой знае какви последствия ще има следващите 20 -30 години.От алчност хората секът клона на който са седнали.

    Коментиран от #10

  • 5 ФЕРМЕРСКИТЕ ТУЛУМИ СА НЕНАСИТНИ

    77 1 Отговор
    ОТРОВЕНА ВОДА В ДОБРИЧ СЯ И МЕДЪ ША НИ ОТРОВЯТ УТРЕ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВОДАТА ША Е НЕГОДНА А ПАРЛАМЕНТАРИСТИТЕ СИ ПИЯТ ВОДА ОТ ЛЕДНИК ИЛИ САН БЕНЕДЕТО....
  • 6 ДЕМОНкрация

    73 5 Отговор
    За да спестят пари предпочитат да пръскат с отрови, вместо да назначат повече хора. В момента земеделците са най-богати, дори се хранят с позлатени пържоли. Държавата трябва да върне земеделието, овощарството, фермерството, риболова и търговията с хранителни продукти в свой ръце! Така ще се създадат много нови работни места и парите ще отиват в народа, а не в гнусната мафия! Друг проблем са военните самолети, които разпръскват вредители, за да могат държавите им да си продават отровите. Аз съм свидетел как мина "специален" самолет и от небето заваляха милиарди летящи мушички. Беше нещо страшно как от нищото се появиха такива рояци, все едно е няква военна инвазия
  • 7 Мразаги

    66 1 Отговор
    Това е резултата от евросубсидираните житари. Мразаги
  • 8 О боже

    51 24 Отговор
    Чудите се с кво да плашите харата. Е нали са измряли пчелите, как пък правят отровен мед мъртви? Като видиш откъде е препечатано ти става ясно.

    Коментиран от #12, #41

  • 9 3333

    59 0 Отговор
    Тровим се като плъхове, сами. После защо болните от рак се увеличават. Лошото е че тровенето по никакъв начин не може да се прекрати. Единствено, чрез затваряне на заводите за земеделски отрови.
  • 10 До 4

    54 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ссерем на ссерем":

    Абсолютно си прав! Био горивата са поредната брутална измама! Те са 10 пъти по-вредни, отколкото петрола. При био говривата се унищожава голяма площ земя, пръска се с химикали, използва се ГМО култури, прахосва се вода (зависи), ерозира почвата, оскъпява се, и така нататък. Това е една идея на СТАТУКВОТО в САЩ и Европа, които искат да правят бързи и лесни пари, понеже всеки от тия уроди има многолюдна челяд от по 2-3-4 деца и 2-3-4 внучета, които искат по-лесния начин да са милионери. Понеже петролните продукти са съсредоточени в корпорации, затово Статуквото няма как да краде от тях и си измислиха "био" горивата. А това, че не замърсяват въздуха е поредната капиталистическа лъжа, както навремето са лъгали, че цигарите били безредни. Пълна забрана на БИО ГОРИВАТА от земеделски култури!!! До 9то коляно унищожение на статуквото!!!
  • 11 Ами

    31 3 Отговор
    Ако има отрова-пчелите умират.

    Коментиран от #14

  • 12 Западните Балкани

    43 2 Отговор

    До коментар #8 от "О боже":

    Това че измират и това, че събират отровен мед не са изключващите се неща. Но не знам кое по вредно: излишната паника или бодряшкото тупане в гърдите как всичко е мед и масло, а 50% от хората са или в мизерията, или на ръба й, народът изчезва, министрите крадат, ДПС краде юрез Борисов, съдии и прокурори крадат и не си вършат работата.
  • 13 САП

    33 2 Отговор
    То с тоя глифозат нещата са толкова зле, че направо не е истина. При отглеждане на почти всички растителни продукти, които купуваме от магазина на дадена фаза от развитието им се ползва препарат с активно вещество глифозат(раундъп и др.). Генно модифицираните растения го изхвърлят и натрупват в листа плодове и ние го ядем. Добре дошли в света на Монсанто. Само техните продукти оцеляват, а другите не им плащат значи няма смисъл да живеят. В добрия случай кучета ги яли. А реално полза от тях никаква да мре конкуренцията.
  • 14 Само от определена отрова

    40 6 Отговор

    До коментар #11 от "Ами":

    Пчелите умират от глифозата, а другите пестициди просто ги пренасят с прашеца и в меда концентрацията става страшна.
    Пчелите събират мед в радиус от около 5 км. Ако в този радиус има земеделски площи, медът неизбежно е пълен с пестициди и нитрати. Чист мед може да се произведе само някъде високо в планината, в малки забутани селца, където няма земеделски площи. Пълно безумие е да се правят огромни пчелини в средата на огромно земеделско поле. Вина за това имат и самите пчелари, които много добре знаят какъв мед ще произведат там. Но собствениците на големите пчелини, където са ги построили сред земеделските ниви, не са пчелари, а мутри-печалбари, също като тези от зърнената мафия.
  • 15 Забраненият избор на храни

    34 1 Отговор
    Намерете в Гугъл и прочетете книгата на Марко Пицути "Забраненият избор на храни". Книгата се основава преди всичко на факти, документи, изследвания и разкрития за манипулиране на научни изследвания за безопасността на пестицидите и храните. Корпорациите купуват (спонсорират) всичко - от екипи изследователи и учени, които да докажат, че пестицидите са безвредни, до национални агенции по храните. Ще ви се изправят косите - истината е страшна.

    Коментиран от #36

  • 16 пчела

    11 10 Отговор

    До коментар #3 от "Африканец":

    Едно пълно изследване на меда струва1500 € ако някой поеме надценката няма проблем .

    Коментиран от #19

  • 17 Въпрос към БАБХ

    26 1 Отговор
    Глифозат, доколкото знам, се използва за пръскане на култури, който, както се казва, са Roundup Ready. Такива култури са генно-модифицирани култури (ГМО), за да не умрат от хербицида. Раундъп се произвежда от Монсанто. Вярно ли е това или - не?

    Коментиран от #23

  • 18 Един

    9 16 Отговор
    Това е дезинформция!!!!
  • 19 Абе мутро

    33 4 Отговор

    До коментар #16 от "пчела":

    Щом произвеждаш мед, който продаваш на пазара под етикета "натурален" си задължен да правиш тези изследвания така, както ги правиш за износа в чужбина. Защото, ако не живеехме в мутренска държава, при първата проверка и установяване, че медът ти е пълен с пестицити, с бизнеса ти е свършено и отиваш в затвора. Спасявате това, че у нас законите не се спазват и тези, които ни управляват са същите мутри-измекяри като теб.
  • 20 ФАКТ

    24 4 Отговор
    Не купувайте мед !!! А пчелите щом изчезнат,изчезваме и ние хората !!!!
  • 21 ловец аматьор

    17 4 Отговор
    На мене една мечка от Карамуш ми носи мед.
  • 22 Гост

    13 9 Отговор
    Само не ми стана как хем умират пчелите, а в същото време носят прашеца в кошера и правят отровен мед.
    Преди няколко дни хора разбиращи от пчеларство обясниха от какво масово са измрели пчелните семейства на пишман пчелари.
    Наистина няма как хора неразбиращи от това да се юрнат да гледат пчели само защото има субсидии и после да реват.
  • 23 САП

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "Въпрос към БАБХ":

    Вярно е. Принципно глифозат действа уж само на растенията, ама защо ли е даден карантинен период.
  • 24 Опа

    17 0 Отговор
    Всички с пари на територията са на принципа, няма кой да ме накаже! За жалост в така.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 растителна защита

    21 4 Отговор
    Журналистите хвърлят въдицата и повечето хора кълват.Никой не пръска цъфналите растения с глифозат,това става преди събирането на реколтата.Така че глифозатните остатъци са в маслото(олиото)а не в меда.
  • 27 Стефчо

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Африканец":

    Като не си в час айде бегай в родна африка
  • 28 828

    10 1 Отговор
    ГЛИФУЗАТИ ИМА В МЕДА ДОБИВАН И В ГЕРМАНИЯ!
  • 29 Той

    22 0 Отговор
    Убиват Българското. Искат да се внася от вън. Убиват Българските производители. Там горе някой взема на джоб мнооооооооого кинти.
  • 30 Див селянин

    22 7 Отговор
    Язе, мед не ям! Щото бащицата е решил да съм на филии с мас. Вьигнете стандарта на животбе мръсници, за офшорки и апартаменти има нали........... Хората кучетата ги яли. Болшевикитеса ангелчета пред вас, големи мръсници сте. Герберастите унищожиха България безвъзвратно (дано греша)
  • 31 Пена

    10 14 Отговор
    ами преместете пчелите на балкански места -какво правите по нивите и си разполагате кошерите близо до нивите -после земеделците ви са виновни - нали ядеш хляб от земеделците
  • 32 Пчеличката Мая

    16 1 Отговор
    Въздуха който дишаме е по-отровен дори и от отровната храна която ядем , камо ли от набедения "отровен" мед ! Нареждаме се на първите места в света по рак на белите дробове вследствие на това ! Така ,че рупайте мед и не се плашете !
  • 33 Три ракии

    22 1 Отговор
    Много грешници ще гният в ада за свойте постъпки - политици, мутри, земеделци... Изтровихте света бе хора. Деца нямате ли???? За пари душата си продадохте на Дявола!!!
  • 34 Трезвеник

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Африканец":

    Изследват го търговците,които изнасят.Когато медът е замърсен,не се изкупува от производителите и те го пласират по пазарите и спирките.Затова само от специализирани магазини : www.ambrozia.bg
  • 35 Чичо

    5 12 Отговор
    До всички всезнайковци, в този период от годината глифозат не се прилага почти никъде в земеделските площи. В Европа ГМО културите (устойчиви на глифозат) са забранени, такива са основно царевица и соя,като тези култури не се опрашват от пчелите. МОНСАНТО вече не съществува като компания. Не е в интерес на земеделските производители да тровят пчелите, защото и за тях после няма да има добив. Вече почти всички инсектициди ползвани в рапицата са толерантни към пчелите и напълно безвредни за тях.

    Коментиран от #38

  • 36 Cat

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Забраненият избор на храни":

    Има много добър филм - "Процветание". Гледах го на руски език. Потърсете и прегледайте го. Там разказват и за зърнарите, и за Монсанто, Байер и т.н. Изправени коси също гарантирам.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Чичо, Чичо,

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Чичо":

    голяма маймуна си, заради такива помияри страдат всички.
  • 39 А за

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Cat":

    Веско маринов казват ли нещо
  • 40 Бай Стъньо

    6 0 Отговор
    Пак номерца почнаха да въртят още в началото на сезона само и само да го изкупят на по ниски цени в последствие.Винаги го изследват преди да решат да ти го купят
  • 41 gvdff

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "О боже":

    Пчелите са силно чувствителни на всякакви условия и вредни вещества. Съмнявам се меда да е толкова опасен, колкото го описват в статията, предвид, че животинката ще умре преди да е стигнала кошера. Сега изниква въпроса каква е целта на статията, кой ще получи дивиденти за нея, защо сега се говори за проблема.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Анонимен

    13 1 Отговор
    Когато пчелите кацнат върху напръскани с препарати култури, те умират или преди да стигнат до кошера или в кошера. Нямат шанс да продължът да произвеждат мед. Как не ви е срам да разпространявате лъжи!!! Кои са тези специалисти които цитирате. Факта че не посочвате имена е достатъчен за повечето хора да си направят изводите че се опитвате да манипулирате общественото мнение в полза на някой друг. Престанете да убивате малкия частен бизнес в България, жалки сте! Жалки! Прехраната на цели семейства зависи от тези бизнеси!
  • 44 Не на жълтите факти

    6 2 Отговор
    Това са пълни лъжи, меда се изследва няколкократно преди да се продаде... Лъжи... лъжи!!!
  • 45 Катерина

    7 4 Отговор
    Пълни глупости са това. Пчелите ако са отровени, те не могат да се приберат в кошера и да произведат мед. Да, има химикали в меда, но те са антибиотици, с които се третират кошерите и са безопасни за пчелите. Глифозат е срещу плевели и не е отровен за насекомите. Умишлено се раздухва по въпроса, не са виновни само пестицидите за смъртност при пчелите. Самите пчелари трябва да имат повече грижа за тях.
  • 46 Поддържайте родния бизнес!

    12 1 Отговор
    Мили читатели, като за начало ви насърчавам да търсите факти от повече от един или два източника. Господин Венцислав Михайлов очевидно не държи на репутацията си на журналист иначе нямаше да разпространява лъжи. Първо повечето пчелари не са извадили първия мед защото е все още самото начало на сезона. Ако някакво производство на мед е заляло пазара в този момент то не е от България а най вероятно от Китай и е в големите вериги а не на масите по градските пазари. Лъскави опаковки с етикети от рода: “с вкус на ягода”. Мед с вкус на ягода и подобни няма! Когато видите това знайте че са добавяли есенции и не купувате чист мед. Има билков, акациев мед, букет, манов, слънчогледов мед. Второ, пчелите са толкова чувствителни на отрови че те умират преди да стигнат до кошера. Мили читатели замислете се кой има полза от лъжесвидетелства от рода на тази статия? Не им позволявайте да ви лъжат! Поддържайте родния бизнес!
  • 47 Георгиев

    6 0 Отговор
    Има ли вече нещо в съсипаната ни държава,което да не предизвиква напълно оправдан гняв и възмущение. Тези които пръскали с хербециди "пропуснали"да известят и унищожават хиляди пчелни семейства и съсипват труда на стотици хора които се прехранват с тежък и отговорен къртовски труд! Хайде стига с тия безобразия бе господа безотговорни УПРАВЛЯВАЩИ! Като получавате толкова големи заплати,започнете да мислите с главите си а не с други части,защото онва което направихте през последните 30 г.е само безобразия и пладнешки кражби на народната собственост,както и пълна безотговорност как и обикновенните хора да живеят нормално! Искам да кажа че е крайно време ония който причини вреда да бъде задължен с закон,да работи докъто изплати напълно щетата и пропуснатите ползи! Само справедливите закони и грижи за малкия бизнес и обикновенния човек от народа ни ще направят положителни промени! Защото влезохме в ЕС икакво? Станахме много по-зле,защото нищо не е както трябва!
  • 48 Убиха пчеларството

    5 0 Отговор
    Това, от колко години е практика да тровят и вредят на родното пчеларство? Пчеларството си отива, всичко е целенасочено, за да вкарват боклуците отвън. Взимат нашият мед на безценица, а в същото време боклука в магазина е чиста химия.Тези,които не са запознати, трудно в пчелното семейство се допускат пчели носещи отровите със себе си в кошерът да се обработи.Замислете се и къде растът Био продуктите, има ли изобщо такива. При положение, че всичко е отровено, вода, въздух и т. н...Подпочвените води и дъждовете са пълни с отрови, които се пропиват в растенията, а след това и в нас.Всичко е една забавена отровна бомба, която мори народа!!!
  • 49 Био Пчелар

    2 0 Отговор
    До всички РазбЕрачи:

    1. Който си мисли, че пчели се гледат просто ей така, значи пчела не е виждал нито е бил жилен. Хайде вземи си 10 кошера по 200 лв. и да те видим как ще ги подкараш и колко мед ще произведеш и дали ще оцелееш през зимата.

    2. Отрови има, то е ясно. Спасението е в Балкана, както е било през Турското робство. Защо тогава не избягат всички пчелари в Балкана и да станат Био-Органик? Много просто, там добива е над 10 пъти по малък, а разходите са поне 2 до 3 пъти по високи. Ще купи ли някой прекупвач меда на 12 лева вместо на 4 лева килото само защото е чист като сълза от Балкана? Отговора е НЕ. Даже и 5 лева няма да ти датат.

    3. Поради причините изложени в т. 2 се налага всяка година да субсидирам собственото си Био производство и просто да работя щото ми е кеф и наследство. Имайте в предвид, че само таксата към Био Сертифициращата фирма е около 800 лв на година. А за пробите от мед и восък, които се правят в лаборатории в Австрия или Германия плащаме още толкова поне.

    4. Ако полевия мед в България е толкова отровен, защо тогава го изнасяме за Гърция, Италия, Германия, Франция и Англия без проблеми? Ами защото малко от вас знаят, че в повечето случаи нашия мед е толкова много по добър от тоя на горепосочените държави, че се използва не като чиста суровина, а като ПОДОБРИТЕЛ на техния мед. Иначе техния ще се продава зле и еффффтино ако нашия не е вътре. Даже и аромат няма да има.

    5. Ако все още си мислите, че БГ меда е зле,
  • 50 Био Пчелар

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Африканец":

    Абе Афро - каквото си там. Не наричай Боклуци тия благодарение, на които има опрашване, от което се облагоденствате ти и такива като тебе, с пържолката и салатката, която току що хапна. Ти знаеш ли колко струва една проба и че е непосилна дори за пчелар със 100 кошера? Айде като си толкоз отворен сложи един кошер на село и "Заповядай" на пчеличките си да "пасат" само от ментата в канавката и да не ходят на полето.
  • 51 лорд

    1 0 Отговор
    Пчелите намаляват ,но някои пчелари нехаят,гледат само печалбата.Не може в населени места да има пчелини по 100 и повече кошера.Затова ще изчезват пчелите.
  • 52 Пчелар

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Африканец":

    По кротко с пчеларите. Никой от тях не рита срещу природата.